Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Program special pentru manifestările dedicate Micii Uniri de la 24 Ianuarie

Ziua Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie va fi marcată de Primăria Focșani printr-o serie de manifestări culturale, pentru a celebra în mod corespunzător cei 163 de ani de la Mica Unire. Zi de sărbătoare națională, 24 Ianuarie are o semnificație istorică specială pentru municipiul Focșani. Manifestările pregătite de administrația locală din Focșani se vor desfășura pe parcursul a trei zile, începând de sâmbătă, 22 ianuarie, când la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” va avea loc vernisajul unei expoziții de fotografie veche cu și despre Focșaniul multicultural. Duminică, 23 ianuarie, vor sosi delegațiile străine invitate la Mica Unire, iar de la ora 19.00, la Teatrul Municipal, va avea loc un spectacol tematic susținut de „Duo Kitharsis” și actrița Roxana Lupu.

Ziua de 24 ianuarie va debuta cu o slujbă religioasă – Te Deum la Catedrala „Unirii”, care va fi transmisă live pe canalele media ale municipalității. Tot luni va avea loc „Maratonul Unirii”, unde participanții vor fi recompensați cu diplome, plachete și tricouri personalizate. De la ora 13.00, în sala de ședințe a Primăriei va avea loc un simpozion cu tema „Focșaniul multicultural”. După simpozion, de la ora 16.00, în Piața Unirii din Focșani va avea loc evenimentul central al zilei, care va cuprinde un ceremonial militar și un moment artistic evocator dedicate zilei de 24 Ianuarie. „Pentru celebrarea Unirii Principatelor Române va fi organizat un ceremonial militar, urmat de un spectacol de sunet și lumini, cu teme muzicale tradiționale reinterpretate în variantă modernă. Totodată, cetățenilor prezenți în piața din centrul orașului li se vor distribui cele câteva mii de cocarde, fulare tricolore și stegulețe cu drapelul național. La finalul activităților din Piața Unirii va avea loc o impresionantă ceremonie de retragere cu torțe a militarilor din Garnizoana Focșani”, se arată în prezentarea evenimentului.

Seara de 24 ianuarie se va încheia cu Gala Personalităților de Ziua Unirii la care vor participa înalții oficiali prezenți la Focșani, ambasadori, membrii delegațiilor străine, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai mediului de afaceri. Costurile pentru organizarea manifestărilor culturale au fost estimate la 312,6 mii lei, din care o treime din sumă ar urma să fie alocată Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei” pentru organizarea proiectului „24 Ianuarie 2022- Așa-i Românul”. Proiectul de hotărâre referitor la manifestările din data de 24 ianuarie și alocarea fondurilor necesare organizării evenimentelor va fi discutat de consilierii locali în ședința extraordinară a Consiliului Local din 29 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?