Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Soții Iulian și Ramona Gabriela Moisă – el pompier, ea agent de poliție

Se cunosc din copilărie și, de 13 ani, formează o familie fericită și împlinită, viața lor devenind mult mai frumoasă odată cu nașterea celor trei copii ai lor. Astăzi vom afla povestea plt. maj. Iulian Moisă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, și a soției lui, Ramona Gabriela Moisă, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Focșani. Amândoi s-au născut și au copilărit în Focșani și întâmplarea a făcut ca bunica Ramonei să fie vecină cu părinții lui Iulian. „Am avut o copilărie frumoasă. Am un frate mai mare cu 8 ani căruia îi mulțumesc că a avut grijă de mine. Părinții ne-au oferit o educație bună și ne-au explicat că în viață trebuie să fim perseverenți ca să obținem ceea ce ne dorim.

După absolvirea Grupului Școlar Agricol Focșani, m-am înscris la Facultatea de Inginerie și Management în Alimentație Publică și Agroturism. În acea perioadă, m-am angajat la o firmă de asigurări ca inspector‟, povestește Iulian Moisă.

Urmând exemplul fratelui mai mare, care era angajat la ISU Vrancea, în 2007, Iulian Moisă a aflat că instituția scoate la concurs posturi pentru angajați din sursă externă. „Am participat la concurs, am trecut cu brio toate testările și toate probele fizice, și, începând din 2007 lucrez la ISU Vrancea. Inițial, am fost angajat ca subofițer operativ – servant, după care am trecut pe o funcție de alpinist de intervenție, în urma unui curs de inițiere la București. Am și un curs de paramedic iar la nevoie, încadrez și ambulanța SMURD. Din acest an, ocup funcția de comandant de echipaj și conducător autospeciale‟, spune Iulian Moisă.

Părinții sunt cei care, de cele mai multe ori, fac scut în fața copiilor, pentru a le asigura protecția și iubirea necesare dezvoltării. Ramona Gabriela Moisă s-a născut și a copilărit în Focșani. Spune că a avut „o copilărie foarte frumoasă, cu o mamă foarte puternică și cu un tată plecat în străinătate pentru că așa erau timpurile atunci. Nu sunt singură la părinți, am un frate mai mare cu 11 ani. După ce am absolvit cursurile Grupului Școlar «G.G. Longinescu» Focșani, am făcut Școala Postliceală de asistent de farmacie, apoi, am fost colegă de bancă cu soțul meu, la Școala Postliceală de asistenți generaliști la «Hippocrate». Ulterior m-am angajat la o farmacie în comuna Vulturu. După ce am intrat în concendiu de creștere a celui de-al doilea copil, în 2017, am aflat că IPJ Vrancea angajează ajutor șef de post din sursă externă, și am aplicat pentru acest loc de muncă‟, povestește Ramona Gabriela Moisă.

Prieten, soț, tată, pompier… om

Aproape în fiecare zi, pompierii sunt cei care ajung să facă diferența între viață și moarte, iar acest lucru se datorează profesionalismului, curajului, determinării și compasiunii. Iulian Moisă este unul dintre oamenii cu care ISU Vrancea se mândrește. „Am fost desemnat «Pompierul lunii noiembrie» în urma unei misiuni de stingere la Câmpineanca. Pe 19 noiembrie, un apel la 112 anunța un incendiu la acoperișul unei locuințe. Focul se manifesta pe o suprafață de 200 mp. În timp ce unii dintre colegi interveneau prin spate, eu, împreună cu un coleg, ne-am croit o cale de acces prin podul locuinței. Am intrat la propriu în flăcări, apoi am început misiunea de lichidare a incendiului. Misiunea s-a finalizat fără pierderi de vieți omenești, ceea ce este cel mai important la o misiune, și fără extindere la alte locuințe. Am reușit chiar să evacuăm și să salvăm o parte din bunuri‟, povestește Iulian Moisă. Pompierul spune că meritul se datorează „întregii echipe, căreia îi mulțumesc pe această cale. Totodată, le mulțumesc șefilor mei care au fost întotdeauna alături de mine‟, a mai precizat Iulian Moisă.

În cei 14 ani de activitate la ISU Vrancea, Iulian Moisă a intervenit la misiuni de lichidare a incendiilor, salvare a victimelor accidentelor rutiere, salvarea animalelor aflate în pericol, inundații și lista poate continua. Nicio misiune nu se aseamănă cu alta, iar impactul emoțional nu poate fi trecut cu vederea prea ușor. „A fost o intervenție care mi-a rămas întipărită în minte și pe care probabil că nu o voi uita. Este vorba despre un accident rutier aproape de Garoafa cu trei mașini implicate. Au rezultat două victime decedate, și o a treia, un copil de 3 anișori, aflată în stop cardio-respirator. Am efectuat manevre de resuscitare până a venit medicul, însă, din păcate, copilul nu a putut fi salvat. M-a marcat acest caz pentru că, la trei zile diferență, soția mea a născut. Mi-am dat seama că, oricât de mult am vrea să scoatem acea persoană dintr-un stop cardio-respirator, trebuie să fim conștienți de faptul că, atunci când Dumnezeu hotărăște să pună stop vieții, noi nu putem face nimic‟, spune Iulian Moisă.

Pompierul Iulian Moisă a continuat să reprezinte cu mândrie instituția din care face parte, acordând primul ajutor chiar și în timpul liber. „În vara anului trecut, spre exemplu, mă întorceam de la București și, în localitatea Afumați, am văzut un accident rutier. În urma impactului dintre o ambulanță de la ISUBIF aflată în misiune și un autoturism, a rezultat rănirea asistentei din spate, a șoferului ambulanței și a șoferului din autoturism, care avea o hemoragie destul de urâtă. M-am dus în ambulanță, știind locurile în care sunt depozitate materialele, mi-am luat de acolo tot ce mi-a trebuit, oprindu-i hemoragia omului până când au venit alte ambulanțe la locul accidentului. Acesta este doar un exemplu. Au fost nenumărate situațiile în care am fost omul potrivit la locul potrivit. Cred că asta ar trebui să stea în atribuțiile fiecărui cetățean: să nu treci nepăsător pe lângă cineva în nevoie‟, spune Iulian Moisă.

Cariera versus viața de familie

Avându-l drept model pe soț, Ramona Gabriela Moisă și-a învins temerile și a acceptat să pornească într-o nouă aventură profesională. Cu toate că s-a apucat de învățat „pe ultima sută de metri‟, tânăra a reușit să obțină postul de ajutor șef de post la Postul de Poliție Spulber. „Interveneam la apelurile 112, făceam patrule atât ziua, cât și noaptea și recunosc că primele misiuni pe teren nu au fost ușoare, însă am reușit să-mi depășesc rapid emoțiile. N-am stat prea mult la Spulber pentru că, între timp, a venit pe lume cea de-a treia noastră minune, Teodora. Începând din februarie 2019, activez în cadrul Poliției Municipiului Focșani, la Biroul de Ordine Publică, fiind încadrată la Siguranță Publică și Patrulare‟, spune Ramona Gabriela Moisă.

În perioada în care soția lui activa la Postul de Poliție Spulber, Iulian Moisă spune că a făcut „unele sacrificii‟ pentru ca viața de familie să nu aibă de suferit. „Ne-am modelat unul după altul. Am mai făcut și unele sacrificii. Spre exemplu, când soția era la Postul de Poliție Spulber și trebuia să stea acolo mai multe zile, mergeam cu cei trei copii și săteam toți cinci într-o cameră pe care o închiriase în curtea cuiva. A fost greu, dar ne-am descurcat‟.

Ramona spune că este cea care a făcut primul pas în ceea ce privește relația de cuplu. „Din prieteni, încet, încet am devenit iubiți. Într-un an de zile ne-am și căsătorit. M-a binecuvântat Dumnezeu cu un om deosebit‟, povestește Ramona Gabriela Moisă.

Iulian Moisă spune că a cerut-o pe aleasa inimii sale „cu ajutorul unui buchet de flori în care am pus un inel‟. La doi ani după căsătorie, în viața soților Moisă a apărut Matei (10 ani), ulterior, în 2015, a venit pe lume Eva (6 ani), iar în 2017, s-a născut Teodora (3 ani și jumătate). „E bine să ai alături de tine un om care te ajută să evoluezi și se bucură când îți depășești cumva nivelul. Ne bucurăm că avem trei copii buni, care au înțeles atunci când tati a trebuit să lipsească de acasă, fiind plecat la serviciu. Învățăm în fiecare zi de la ei și ne dezvoltăm pe zi ce trece cu ajutorul lor‟, spune Ramona Gabriela Moisă.

Având experiența celor aproape doi ani de pandemie, în care numărul misiunilor pompierilor militari vrânceni a crescut, Iulian Moisă spune că ar trebui cu toții „să ne bucurăm în primul rând de viața pe care o avem. Totodată, trebuie să realizăm cât de fericiți eram înainte, și nu ne-am dat seama. De la viitor îmi doresc sănătate și să am parte de aceeași echipă pe care am avut-o și până acum: închegată și unită. Sunt mândru de colegii mei, mă bucur foarte mult că fac parte din acest colectiv și le doresc sărbători fericite lor și familiilor lor‟.

Atât Iulian, cât și Ramona Gabriela Moisă îi încurajează pe tineri să urmeze o carieră militară, mai ales dacă ordinea, disciplina, curajul și simțul civic sunt calitățile care-i definesc: „Dacă-ți dorești cu adevărat un lucru și-ți este predestinat, vei reuși!‟.

Iulian Moisă o descrie pe soția lui ca fiind „o persoană foarte ambițioasă și cea mai frumoasă femeie din viața mea, după mama. Este o mamă foarte bună, un exemplu de urmat pentru copii, și o familistă convinsă. Într-un cuvânt, este perfectă‟. Iar Ramona Gabriela Moisă spune despre soțul ei că este „atât de bun și atât de familist, încât întotdeauna ne-a pus pe noi pe primul loc înaintea binelui lui. Este un ajutor de bază‟. Anul acesta, sărbătorile de iarnă vor fi sărbătorite și la serviciu, dar și acasă, însă cei doi soți sunt fericiți că sunt sănătoși, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu o familie frumoasă.

Le dorim mult succes în carieră lui Iulian și Ramonei Gabriela Moisă! Sărbători cu bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?