Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și FOTO! Frumusețea datinilor de iarnă românești a împodobit ieri Focșaniul. Paradă cu peste 300 de urători, veniți din toată Moldova și Maramureș

sursă video: Centrul Cultural Vrancea

Cea de a XX-a ediție a Festivalului Național al Datinilor și Obiceiuriulor de Iarnă 2021 s-a desfășurat sâmbătă la Focșani. Devenit deja tradiție, festivalul a adus anul acesta la Focșani peste 300 de urători din toată Moldova și Maramureș care, pentru prima dată, au defilat prin centrul orașului, înainte de a urca pe scena de concurs.

Între orele 12.30 și 15.00, înainte de începerea spectacolului artistic, pe Bulevardul Unirii (închis circulaţiei rutiere, pe tronsonul dintre intersecţia cu Strada Unirea Principatelor până la intersecţia cu Strada Ştefan cel Mare) a avut loc o paradă a formaţiilor artistice participante la festival.
Irozi, urși și capre, mascați, căluți, moși și babe, au umplut Bulevardul Unirii de sunet și culoare, pe întreg parcursul paradei ansamblurilor folclorice din Bacău, Botoşani, Suceava, Maramureş şi Vrancea.

„10 ansambluri de urători au luat parte la paradă, îmbrăcați în costume speciale și înarmați cu bice, zurgălăi și tobe, veniți cu obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, transmise de la o generație la alta. Capra, căluții sau jocul urșilor sunt tradiții spectaculoase, unele dintre ele unice în lume. Este de pildă cazul urșilor din Bacău,  obicei de origine geto-dacă, specific Moldovei, în care urătorii poartă blănuri autentice de urs, ce cântăresc chiar și 60 de kilograme”, potrivit europafm.ro.

sursă video: Centrul Cultural Vrancea

Evenimentul și-a propus și în acest an să promoveze valoarea şi frumuseţea artei populare tradiţionale. În același timp, scopul a fost și de a descoperi tinerele talente, în cadrul celei de a XV-a ediții a Concursului Național al Meșteșugurilor Tradiționale, la care au participat elevi ai școlilor populare de artă din toată țara, și care a avut loc în holul sălii Balada.

Acest eveniment promovează frumuseţea meşteşugurilor populare din toate zonele ţării, descoperind noi talente în rândul elevilor şcolilor de artă din România.
În urma jurizării, elevii au primit diplome şi premii acordate la categoriile: măşti populare, ţesături populare (ştergare şi scoarţe), crestături populare, împletituri nuiele, instrumente populare, icoane, dogărie mică şi ouă încondeiate”, a anunțat Centrul Cultural Vrancea.

Formațiile artistice participante la Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă au evoluat pe scena sălii Balada, începând cu ora 14.00.  În urma jurizării, au fost acordate diplome și premii, scopul fiind de a promova obiceiurile, dansurile, cântecele și datinile românești din perioada Crăciunului și Anului Nou. În încheierea spectacolului, interpreții Paul Ananie și Sorin Filip au susținut un microrecital de muzică populară.

Accesul în sală a fost permis tuturor celor care au prezentat un test rapid antigen (nu mai vechi de 48 de ore) sau un test PCR (nu mai vechi de 72 de ore), cu rezultat negativ, sau a celor care deţin un Certificat Verde, sala fiind ocupată în proporție de 50% din totalul locurilor, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.

sursă foto: facebook Marius-Daniel Dumitru / Centrul Cultural Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?