Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost comandant al Brigăzii 282 din Focșani – desemnat candidat la funcţia de prim-ministru

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost desemnat luni de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Şeful statului a arătat că această propunere a venit din partea PNL, PSD, UDMR şi a minorităţilor naţionale. „S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi în acest format am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, relatează AGERPRES.

Nicolae Ciucă are 54 de ani, iar în perioada martie 2007- februarie 2009 a fost locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani. Între februarie 2009 și ianuarie 2011 a fost comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani.

La 4 noiembrie 2019, a fost numit ministru al Apărării Naţionale în Guvernul Ludovic Orban (4 nov. 2019 – 14 mart. 2020). La 8 decembrie 2020 a fost numit prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale. În alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a obţinut un mandat de senator, pe listele Partidului Naţional Liberal. La 23 decembrie 2020, a fost numit ministru al Apărării Naţionale în guvernul Florin Cîţu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că relaţia sa cu Nicolae Ciucă este una instituţională, precizând că nu are afaceri împreună cu acesta şi nici nu sunt prieteni de familie. Ciolacu a spus că social-democraţii vor stabili până marţi propunerea pentru funcţia de vicepremier în cadrul Guvernului PSD – PNL – UDMR. Vicepremierul PSD va fi o persoană din lista de miniştri propuşi de social-democraţi, a indicat el. Social-democraţii şi-au desemnat luni seara candidaţii pentru portofoliile de miniştri pe care le vor ocupa în viitorul guvern, alături de PNL şi UDMR.

Consiliul Politic Naţional al PSD s-a reunit, în cursul după-amiezii, într-o nouă şedinţă pentru a discuta şi propunerile pe funcţii în cadrul Guvernului PSD – PNL – UDMR. Acestea sunt:

* Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu

* Ministerul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu

* Ministerul Economiei – Marius Humelnicu

* Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu

* Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

* Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Marius Budăi

* Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu

* Ministerul Tineretului, Familei şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea.

Potrivit lui Ciolacu, susţinerea propunerii PNL pentru funcţia de premier vine urmare a faptului că PSD a reuşit în cadrul negocierilor să-şi impună elementele de program, începând cu cele legate de pachetul social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?