Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Comisar șef de poliție Daniel Fătu, adjunctul șefului Poliției Municipiului Focșani

Astăzi vom afla povestea comisarului șef Daniel Fătu, adjunct șef poliție pe linie de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Focșani. La finalul clasei a VIII-a, la îndemnul părinților, focșăneanul Daniel Fătu s-a înscris la Liceul Militar de Poliție „Neagoe Basarabˮ din Buzău. „Adaptarea a fost foarte grea. Stăteam 24 de elevi într-un dormitor, la ora 06:00 era deșteptarea, făceam înviorare, făceam sectoare… a fost un regim destul de strict. Cu toate acestea, nicio secundă nu am spus că abandonez acest drum. După doi ani de liceu militar, deja eram adaptat la sistemul cazon”, povestește Daniel Fătu care se mândrește cu faptul că a făcut parte din prima promoție a Liceului „Neagoe Basarabˮ din Buzău, 1991-1995.

În cei patru ani de liceu, focșăneanul s-a pregătit intens pentru admiterea la Academia de Poliție. Cu toate că nu a avut niciodată pretenția să fie cel mai bun elev din școală, trata cu seriozitate toate materiile, ba mai mult decât atât, prin implicarea profesoarei de limba și literatura română pe care a avut-o în liceu, Daniel Fătu a obținut un rezultat foarte bun la olimpiada de română în clasa a X-a, ocupând locul doi pe județ, în Buzău.

După absolvirea liceului, vrânceanul s-a prezentat la Academia de Poliție pentru a susține examenul de admitere. „După ce am aflat că am promovat examenul de admitere, un sfert de oră am simțit că plutesc. Cred că a fost cel mai fericit moment din viața mea de până atunci. După un liceu atât de sever, când am ajuns la Academie am spus că sunt în vacanță. Eram adaptat, mi s-a părut totul mult mai simplu. Academia de Poliție este foarte frumoasă, iar eu mă mândresc cu faptul că am avut onoarea să învăț de la profesori de renume”, spune Daniel Fătu.

În timpul studenției, Daniel Fătu a învățat ce înseamnă cu adevărat munca de polițist, avându-i exemplu pe polițiștii din București și pe cei din Vrancea. „ În timpul iernii, țin minte că făceam patrulări noaptea cu agenți de poliție din București. Ne repartizau la diferite secții, intram seara la ora 20:00 și până dimineața, la ora 06:00, mergeam în continuu, pe jos, în cartierele din București. Acolo am văzut și eu ce înseamnă o patrulă adevărată. La Focșani, prima practică a fost la Evidența Populației. După aceea, am făcut practică la Judiciar cu domnul cms. șef Ilie Radu. În anul II de facultate a trebuit să ne alegem specializările, iar eu mi-am ales Poliția Economică. Mă fascina gândul că aici este infracționalitatea celor care gândesc foarte mult, care fac tot felul de scenarii ca să ajungă la un obiectiv, și nu comit fapta sub impulsul furiei sau al sărăciei. După absolvire, am ajuns la Focșani, la Biroul Economic din cadrul Poliției Municipiului Focșani, fiind transferat ulterior la IPJ Vrancea, unde am ocupat funcția de ofițer la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice”, povestește Daniel Fătu. De la constatări și instrumentări de dosare pe linie de evaziune fiscală, abuzuri în serviciu, delapidări și până la înșelăciuni economice, toate aceste sarcini au fost îndeplinite cu succes în cei șapte ani în care Daniel Fătu a lucrat în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice dinVrancea.

De la Biroul Economic, la Serviciul Rutier

Daniel Fătu avea aproape 30 de ani când a fost numit șef Serviciu Rutier în cadrul IPJ Vrancea. Din funcția pe care o aveam, trebuia să coordonez efectivele Serviciului Rutier, să stabilesc punctele negre din județul Vrancea unde se produc cele mai multe accidente, să mă implic pe linie de sistematizare rutieră, să facem propuneri pentru îmbunătățirea acesteia astfel încât să scadă numărul de accidente în anumite zone, explică Daniel Fătu. În perioada 2007-2009, DN2 E85 avea șapte puncte negre în care se produceau cele mai multe accidente mortale, iar un al drum cu un volum mare de trafic și risc rutier era DN2D, cel care face legătura între Focșani, Lepșa și Târgu Secuiesc. „În acei doi ani, din păcate, am fost la foarte multe accidente rutiere grave, soldate cu 3 sau chiar 4 persoane decedate și cred că imaginile acelea sunt lecții pentru cei care rămânem în viață. Din păcate, noi cei care aplicăm legea, ne obișnuim cu imaginile acestea, dar ce rămâne în spate, este groaznic atât pentru familii, cât și pentru cei apropiați. Toți cei care se grăbesc tot timpul și care încearcă să încalce regulile, merg pe contrasens, dau cu spatele fără să se asigure, forțează intersecțiile sau sensurile giratorii, ar trebui să vadă imaginile acestea și să se gândească de două ori înainte să încalce cu nonșalanță aceste reguli. Toate accidentele mortale te impresionează și lasă niște urme. Unul de care îmi aduc aminte s-a întâmplat între Nereju și Vidra. Trei tineri au fost victimele unui accident produs pe fondul vitezei și al consumului de alcool. Șoferul a pierdut controlul volanului, mașina s-a răsturnat în albia râului, s-a făcut praf, și niciunul dintre ei nu a supraviețuit. Când i-am văzut pe toți trei decedați lângă mașină, m-a înfiorat imaginea, povestește Daniel Fătu.

Trist este că majoritatea dintre noi nu înțelegem că nimic nu este mai prețios decât propria viața. Șocul știrii pe care o aflăm este de moment. Preț de câteva ore, zile, poate săptămâni suntem îngroziți de ceea s-a întâmplat, iar după câtva timp uităm că viteza, neglijența la volan și conducerea unui autovechiul sub influența alcoolului, a substanțelor interzise sau fără permis de conducere ne poate costa scump. Sunt conducători auto care au uitat reguli de bază, ce înseamnă linia continuă, la câți metri de trecerea de pietoni ai voie să staționezi, faptul că dacă mergi pe un tronson de drum unde limita legală de viteză este, spre exemplu, 100 km/oră, pe timp de noapte sau când este ceață, plouă, este foarte aglomerat, dacă sunt pietoni sau sunt obstacole, dacă vrei să ajungi acasă sănătos, trebuie să reduci vitezaˮ, avertizează Daniel Fătu.

Timp de aproape șapte ani, vrânceanul a fost ofițer de cercetare penală în domeniul accidentelor rutiere și al infracțiunilor la regimul rutier, „ce presupunea prezența mea la locul faptei la accidentele foarte grave și activitate de cercetare penală pentru documentarea întregului dosar‟, spune Daniel Fătu, care este de părere că munca de cercetare penală este frumoasă „pentru că-ți forțează limitele‟.

Vorbind de limite, iată unul dintre cazurile în care a fost nevoie de timp și de dovezi solide pentru a proba o infracțiune comisă de cineva care nu-și asumase inițial fapta. „Sunt persoane care-și recunosc faptele și persoane care nu recunosc decât în momentul în care ai o probă împotriva lor și-și dau seama că minciuna nu mai ține. Pot vorbi despre un caz unde un conducător auto, care mergea pe un drum național, a lovit un pieton noaptea, proiectându-l pe carosabil. A plecat de la fața locului, deși obligația lui era să rămână și să sune la 112. Ajuns acasă, și-a schimbat mașina și pentru că probabil îl mustra conștiința și voia să vadă cum se simte victima, s-a întors la fața locului cu altă mașină. Când poliția a ajuns la fața locului, el era prima mașină oprită în zonă. Pentru noi era martorul esențial. Am vorbit cu el, l-am întrebat dacă știe ce s-a întâmplat și a spus că nu. Am avut un feeling de moment și i-am cerut să meargă la sediul poliției pentru o declarație. La sediul poliției a invocat tot felul de motive și a spus că nu dă nicio declarație. Ulterior am găsit mașina respectivă în apropierea locuinței unde stătea acest domn, mașina era pe numele soției. Și, pus în fața probelor, a recunoscut ce s-a întâmplatˮ, povestește Daniel Fătu.

Este obligația noastră să anunțăm familia despre accident și consecințele lui‟

Un bun polițist trebuie să fie și un bun psiholog. De ce?! Pentru că una dintre obligațiile profesiei este aceea de a anunța familia despre un accident și consecințele lui. Țin minte că la un moment dat, o victimă a unui accident rutier din Focșani ajunsese la spital în stare foarte gravă. Am fost nevoit să acasă la mama lui, i-am spus că fiul a fost implicat într-un accident și că este într-o stare gravă. Ajunsă la spital, femeia a intrat într-o stare de panică, de emotivitate exagerată și făcea scandal. Între timp, fiul ei murise, iar cadrele medicale îmi spuneau să o anunț. Mi-a fost foarte greu să găsesc modalitatea să-i spun. Țin minte că eram pe holul de la UPU, am luat-o de mâini și i-am că, din păcate, fiul ei a murit. Greu…, spune Daniel Fătu.

Un alt accident rutier care l-a impresionat pe cms. șef Daniel Fătu a avut loc în 2017, victima fiind o asistentă medicală. Asistenta medicală circula regulamentar cu mașina pe Bulevardul Independenței, cu maximum 45/50 km/oră. Era o persoană care, de obicei, își punea centura de siguranță, însă, tocmai în acea zi nu a făcut lucrul acesta. Din sens opus, a venit o autoutilitară, conducătorul auto se afla sub influența alcoolului, a depășit viteza legală, într-o zonă a Bulevardului Independenței cred că s-a speriat de un obstacol, a intrat pe contrasens, a lovit mașina asistentei în lateral, ușa nu a mai putut sta zăvorâtă, s-a deschis, mașina ei a intrat într-o mișcare de rotație, iar ea a fost expulzată din mașină și s-a lovit cu capul de asfalt. Din păcate a decedat. Acasă o așteptau doi copii‟, povestește Daniel Fătu.

Din 2018 și până în prezent, Daniel Fătu ocupă funcția de adjunct șef poliție în cadrul Poliției Municipiului Focșani și răspunde de Ordine Publică. Ce-și dorește de la viitor?! Să fie sănătos, astfel încât să-și îndeplinească atribuțiile cu succes. Ce definește un bun polițist?! În primul rând, cred că trebuie să fii un bun om. Ca polițist, trebuie să ai foarte multe calități și să fii dispus să aloci foarte multe ore din viața ta profesiei‟, este de părere Daniel Fătu. În plan personal, Daniel Fătu este căsătorit, tatăl a doi copii de care este mândru și cărora le spune mereu cât de importantă este educația: Cred că o educație bună este dată de citit. Citind, trăim viețile altor oameni și ne maturizăm mult mai devreme‟. În timpul liber, comisarului șef Daniel Fătu îi place să joace fotbal, „sportul rege‟ fiind o pasiune încă din copilărie.

Multe încercări vor apărea în viața profesională a cms. șef Daniel Fătu, așa că răbdarea, echilibrul și norocul îi vor fi necesare. Îi dorim mult succes și multă sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?