Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Cercetat în libertate și lăsat să stea în aceeași locuință cu fiica și fosta soție, pe care a lovit-o cu lopata

Un bărbat din comuna Ţifeşti a încălcat ordinul de protecţie provizoriu emis pe numele său în prima săptămână a acestei luni de către poliţie, şi confirmat de procuror, şi şi-a lovit fosta soţie cu lopata. Miercuri, el a ajuns în arestul IPJ, după ce a fost reținut, iar joi a fost propus la arestare. Judecătorii de la Judecătoria Panciu nu au admis însă cererea de arestare şi au dispus punerea în libertate a bărbatului, de îndată. „În temeiul art. 227 al.1 cod pr.penală respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu faţă de inculpatul (…) (…), şi dispune punerea de îndată, în libertate a inculpatului reţinut. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 11.11.2021 ora 14:00”, se arată în hotărârea instanţei.

Dosarul este instrumentat de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Panciu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecăţoria Panciu. Potrivit unor surse oficiale, inculpatul avea emis pe numele său, un ordin de protecţie provizoriu din data de 5 noiembrie a.c. Ordinul provizoriu a fost emis de poliţie şi confirmat de procuror, în urma conflictelor dintre inculpat şi fosta soţie. Astfel, el nu ar fi avut voie să pătrundă în imobilul în care locuieşte fosta soţie şi fiica şi nici să se apropie de acestea. Nu i-ar fi păsat de restricţiile impuse, astfel că, în data de 8 noiembrie a.c, în urma unui conflict pe care l-a avut cu fosta nevastă, a lovit-o pe aceasta cu o lopată. Această situaţie şi nerespectarea restricţiilor impuse, au dus la reţinerea lui şi propunerea la arestare.

Conform informaţiilor de la Judecătoria Panciu, la sesizarea parchetului, instanța a emis în data 9 noiembrie a.c., un nou ordin de protecţie. Conform informaţiilor din dosar, inculpatului i s-a impus „(…) să respecte, pentru o perioadă de 6 luni , următoarele măsuri-obligaţii: – limitarea dreptului de folosinţă numai asupra unei părţi din locuinţa comună, situată în (…) respectiv camerele din partea dinspre stradă a imobilului, folosind uşa dinspre stradă şi – obligarea pârâtului de a păstra o distanţă de 20 de metri faţă de reclamante (…)”. Restricţiile impuse de instanţă sunt valabile până la începutul lunii mai anul viitor. Rămâne de văzut dacă, după ce a stat câteva ore bune în arest, inculpatul a înteles că se poate oricând întoarce după gratii. Potrivit aceloraşi surse oficiale, pe numele său au mai existat şi alte dosare pentru violenţă în familie şi a mai avut şi alte ordine de protecţie.

O informare cu privire la cazul de violenţă în familie de la Ţifeşti au făcut şi poliţiştii. Pe lângă relatarea cazului, oamenii legii au venit şi cu câteva recomandări utile pentru cei ce se găsesc în astfel de situaţii. „La data de 8 noiembrie a.c., poliţiştii Secţiei 10 Poliţie Rurală Panciu au intervenit la o sesizare de violenţă în familie. În acest caz, anterior, la data de 5 noiembrie a.c, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, ordin pe care bărbatul de 49 de ani l-ar fi încălcat în data de 8 noiembrie, când ar fi pătruns în locuinţa fostei soţii. Astfel, luni, 8 noiembrie a.c., în jurul orei 16.30, deşi fusese emis un ordin de protecţie provizoriu, bărbatul şi-ar fi agresat fosta soţie, o femeie de 45 de ani, din comuna Ţifeşti. Poliţiştii l-au identificat şi reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de violenţă în familie şi încălcarea ordinului de protecţie provizoriu”, au transmis reprezentanţii IPJ Vrancea.

Ce trebuie să faceți dacă ați devenit o victimă?

– Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

– Sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

– Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;

– Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

– Nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

Sfaturi pentru victimele violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit. Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima. „Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

ASPECTE LEGALE:

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003. Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?