Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Consilierii PNL-USR au votat împotriva Strategiei de alimentare cu energie termică a Focșaniului

Municipiul Focșani nu va mai primi fonduri europene sau de la bugetul de stat pentru funcționarea și modernizarea sistemului centralizat de încălzire după ce consilierii PNL-USR au votat împotriva Strategiei de alimentare cu energie termică a orașului. Deși se lamentează că nu sunt bani pentru asigurarea încălzirii în școli și în majoritatea apartamentelor, consilierii PNL-USR votează împotrivă Strategiei, documentul obligatoriu pentru obținerea fondurilor europene sau guvernamentale necesare pentru modernizarea sistemului centralizat de încălzire. Majoritatea PNL-USR a votat împotriva proiectului de hotărâre în pofida avertismentelor venite de la primarul Cristi Misăilă care le-a arătat consecințele acestui vot negativ. Edilul a precizat că legea 196 din 2021 pentru modificarea și completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică precizează clar că realizarea acestei Strategii este o obligație a autorităților locale. În caz contrar, administrațiile publice locale nu vor mai primi fonduri publice. Lipsa unei strategii aprobate atrage sancțiunea restricționării alocării oricăror fonduri publice pentru autoritățile administrației publice locale implicate, se arată în legea 196 din 2021.

Consilierii PNL-USR nu au oferit nicio explicație, niciun argument pentru votul negativ. Doar consilierul local PNL Costel Bîrsan a vorbit despre „gaura neagră” de la ENET și randamentul scăzut la producerea energiei termice. La fel, viceprimarul USR Alexandra Tătaru a fost curioasă despre soluțiile identificate de conducerea ENET pentru redresarea activității societății. Probleme care nu aveau nicio legătură cu funcționarea sistemului centralizat de încălzire care este al municipalității, nu al societății ENET. Aspectul a fost explicat, încă o dată, consilierilor locali de către primarul Cristi Misăilă. Acesta a arătat că rețelele de termoficare, centrala termică aparțin municipalității, nu societății ENET, care este doar un administrator al acestui serviciu. ENET nu este proprietarul investițiilor, este doar gestionarul. Sistemul de termoficare este al Primăriei, al Focșaniului, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Mai mult, la acest moment, societatea este în procedură de insolvență iar magistrații trebuie să stabilească lichidatorul special. Abia ulterior se va face un plan de reorganizare al societății, plan care trebuie aprobat de creditori. Acestea sunt etapele legale care trebuie parcurse pentru ca societatea să fie reorganizată și să scape de datoriile istorice. De altfel, soluțiile identificate prin această Strategie prevăd o orientare a societății către producerea de energie electrică iar cea de energie termică să fie secundară. Este soluția adoptată de lichidatorul centralei de termoficare de la Arad. De exemplu, strategia prevede montarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură la punctele termice precum și realizarea unui parc fotovoltaic prin care să fie livrată energie electrică în sistemul național. La acestea se adaugă continuarea investițiilor necesare în rețelele de termoficare care vor avea ca rezultat scăderea costurilor finale cu încălzirea și prepararea apei calde de consum. Este absolut necesară montarea de regulatoare de presiune diferențială și robinete de echilibrare pe branșamentele consumatorilor astfel încât împreună cu funcționarea pompelor de circulație pentru încălzire din punctele termice, cu turație variabilă, să se poată asigura consumul optim în condiții de conform termic pentru toți locatarii. Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât este imperioasă implementarea măsurii de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor, adică de reducere a consumului, iar în condițiile în care instalațiile interioare din clădiri rămân dimensionate pentru un consum mai mare este cu atât mai necesară montarea de dispozitive de reglaj hidraulic. Reabilitarea termică a clădirilor și instalațiilor aferente conduce la scăderea consumurilor de combustibil, adică scăderea costurilor de întreținere pentru încălzire și prepararea apei calde de consum dar și la îmbunătățirea condițiilor de igienă și confort termic, reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie termică”, se arată în raport.

Pentru cei care susțin avantajele centralelor termice de apartament, realizatorii Strategiei atrag atenția asupra concurenței neloiale în ceea ce privește taxele care trebuie achitate pentru poluare. Un exemplu este plata certificatelor de CO2 care erau de 5 euro/gicacalorie în 2019, iar acum au ajuns la peste 30 de euro. Adică 150 lei din prețul gigacaloriei produse în sistem centralizat se duce doar pentru plata certificatelor de CO2, adică pentru faptul că energia termică este produsă cu o centrală pe gaze naturale. Iar consumul lunar, în perioada iernii, este de circa o gigacalorie pentru un apartament cu două camere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?