Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Află dacă vei beneficia de schema de COMPENSARE A FACTURILOR la gaze naturale și electricitate; sunt stabilite praguri de consum

Compensările stabilite de guvern pentru facturile la energie electrică și gaze naturale uriașe din această perioadă se aplică doar pentru un consum limitat în perioada lunilor de iarnă. Actul normativ a fost aprobat în ultima ședință de guvern pentru a fi aplicabil de la 1 noiembrie. Vor beneficia de această compensare doar gospodăriile care au un consum de maxim 200 kwh pentru fiecare din lunile perioadei noiembrie – martie și de maxim 1000 mc pentru cele cinci luni în cazul gazelor naturale. Nota de fundamentare prevede că, în cazul schemei de compensare pentru energia electrică, aceasta vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei kwh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciului de de distribuție, tarif mediu de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru servicii de sistem) a energiei electrice. Compensarea acordată este aferentă consumului de energie electrică facturat în perioada noiembrie-martie, care nu poate depăși o limită maximă de 1000 kwh. Limitele consumului de energie electrică sunt de 200 kwh pentru fiecare din lunile noiembrie – martie. Valoarea de 0,21 lei/kWh se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kWh; în caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.

          Pentru exemplificare: Ex. 1. Prețul final al energiei electrice din contract = 0,92 lei/kwh; Prețul de referință al energiei electrice = 0,68lei/kwh; Preț final al energiei electrice din contract Preț de referință = 0,92 lei/kWh 0,68 lei/kWh = 0,24 lei/kWh; Valoarea compensației acordate 0,21 lei/kWh.

          Ex. 2. prețul final al energiei electrice din contract = 0,80 lei/kwh; Preț final al energiei electrice din contract Preț de referință = 0,80 lei/kWh 0,68 lei/kWh = 0,12 lei/kWh; Valoarea compensației acordate 0,12 lei/kWh, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În cazul gazelor naturale, limitele consumului sunt de 150 mc – noiembrie, 250 mc – decembrie și ianuarie, 200 mc – februarie și 150 mc – martie. Este acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum cu maximum 10 % aplicată la limita lunară stabilită. Compensarea facturilor aferente consumului de gaze naturale se realizează prin aplicarea unei cote procentuale de 25% la un preț de referință de 125 lei /Mwh.

          Pentru exemplificare: Ex. 1. prețul gazelor naturale din contract = 145 lei/Mwh, pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh. Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei/MWh x25%= 36,25 lei/Mwh; Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei/MWh – 36,25 lei/MWh = 108,75 lei/Mwh; Valoarea compensatiei acordate: Preț final al gazelor naturale Preț de referință = 145 lei/MWh 125 lei/MWh = 20 lei/Mwh.

          Ex. 2. prețul gazelor naturale din contract = 225 lei/Mwh, pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh. Valoarea compensației acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei/MWh x25%= 56,25 lei/Mwh; Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei/MWh 56,25 lei/MWh = 168,75lei/Mwh. Întrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicarii compensării în procent de 25% este mai mare de 125 lei/Mwh, valoarea compensației este cea determinată procentual, se arată în nota de fundamentare.

Compensarea acordată va fi consemnată distinct în factura sau anexa la factură emisă de furnizorul de energie electrică și cel de gaze naturale. Această schemă se va aplica și în cazul blocurilor sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spațiile locative din condominiu sau cvartal.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului, de compensare vor beneficia aproximativ 13 milioane de români. ”Este vorba de 5.200.000 de gospodării la energie electrică, deci vreo 13 milioane de români şi 2.200.000 de gospodării la gaze naturale, deci practic 3 milioane şi ceva de români, practic 65% din cei racordaţi la energie electrică şi, la fel, 65% din cei care sunt racordaţi la gaze naturale”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. „La energie electrică, vorbim de o compensare pentru consum mediu între 30 de kw şi 200 de kw/lună, deci între 150 şi 1000 de kilowaţi, pragul maxim, pe o perioadă de 5 luni. La gaze naturale este vorba de compensarea unui procent de 25% din factură, pentru un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. S-a luat în calcul consumul anual pentru că 80% din consumul de gaze este în principal în perioada de iarnă. (…) Prin excepție, în situația în care compensarea prevăzută de prezenta ordonanță de urgență este mai mare decât valoarea ajutorului acordat consumatorilor vulnerabili, clienții casnici beneficiază de sprijinul prevăzut calculat ca diferența dintre compensarea prevăzută la prezenta ordonanță de urgență și nivelul ajutorului acordat pentru același client casnic în calitate de comsumator vulnerabil”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit ministrului Energiei, mecanismul va fi unul foarte simplu. Oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, doar trebuie să urmărească să se încadreze în tranşele de consum. Pentru energia electrică, vorbim despre un consum mediu lunar între 30 şi 200 de kilowaţi. Nu suntem absurzi, înţelegem că totul este estimat, aşa că avem o abatere de 10 la sută”. Compensarea se va face faţă de un preţ de referinţă de 68 de bani pe kW, iar Guvernul compensează 21 de bani pe kW la energia electrică. La gaze naturale, sistemul este acelaşi. Se are în vedere un preţ de referinţă de 150 de lei. 150 de lei preţul de referinţă al gazului. Este cel mai mic preţ. Vom compensa 25% din valoarea gazului, a precizat Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?