Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Focșani. Criterii modificate la acordarea locuințelor sociale; una dintre clauze este considerată discriminatorie

Noile criterii pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale din Focșani vor fi aprobate de consilierii locali în ședința ordinară din această săptămână. Modificarea Regulamentului pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând Municipiului Focșani se datorează existenței unor clauze considerate discriminatorii în vechiul regulament. Este vorba despre criteriul referitor la obligația ca solicitantul să nu aibă debite restante la bugetul local și la furnizorii de utilități publice din municipiul Focșani.

Printr-o sentință a Curții de Apel Galați, confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a considerat că acest criteriu are un caracter discriminatoriu, deoarece impune condiția de acces la o locuință socială doar a persoanelor solicitante care nu înregistrează datorii la bugetul local și la utilități publice. Ori, se arată într-un raport al municipalității, această condiție a impus respingerea solicitărilor de obținere a unei locuințe sociale de o către familii de etnie romă, lipsite de venituri, de locuri de muncă și care locuiesc în condiții de viață precară. „Instanța reține că scopul unei locuințe sociale…este acela de a oferi o chirie subvenționată unor pesoane ori familii a căror situație nu le permite accesul la o locuință în proprietate ori închirierea unei locuințe în condițiile pieței”, se arată într-un raport atașat proiectului de hotărâre.

Conform proiectului noului regulament, persoanele care nu au un loc de muncă sau care au fost amendate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice în Focșan nu vor beneficia de locuințe sociale în municipiu. Nu vor putea beneficia de locuințe sociale persoanele sau familiile care: nu au domiciliul în Focșani, dețin în proprietate o locuință sau au înstrăinat o locuință sau casă de vacanță după 1 ianuarie 1990, au beneficiat sau beneficiază de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe, dețin, în calitate de chiriaș, o altă locuință din fondul locativ de stat al municipiului Focșani, au refuzat, din diferite motive, o repartiție a unei locuințe din fondul locativ de stat/socială, au subînchiriat, pe întreg teritoriul României, o locuință din fondul locativ de stat/socială pentru care a deținut contract, fără acordul proprietarului, nu lucrează pe raza municipiului Focșani sau nu beneficiază de pensie, au figurat în evidențele fiscale ale municipiului Focșani cu amenzi privind tulburarea ordinii și liniștii publice și/sau nerespectarea HCL 25/2017-obligațiile cetățenilor privind gospodărirea municipiului Focșani, au fost evacuați dintr-o locuință din fondul locativ de stat/socială pentru care au deținut contract de închiriere sau în cazul în care contractul de închiriere încheiat cu proprietarul a fost reziliat pentru neplată sau părăsire de locuință, dețin calitatea de administrator/asociat/acționar al unei societăți comerciale/întreprindere individuală, a ocupat abuziv o locuință din fondul locativ de stat/socială.

De menționat că neeligibilitatea pentru atribuirea unei locuințe sociale există și în cazul în care soții/soțiile sau copiii care locuiesc și se gospodăresc împreună cu solicitantul se află în una din situațiile menționate mai sus. Practic, dacă într-o familie există persoane care au fost amendate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice în Focșani sau nu locuiesc în municipiu, atunci nu se încadrează în criteriile pentru obținerea unei locuințe sociale.

Verificarea îndeplinirii criteriilor se face prin depunerea mai multor documente. Astfel, trebuie depuse acte de identitate pentru toți membrii familiei (cu domiciliul stabil pe Focșani), adeverință de salariat cu mențiunea că lucrează pe raza municipiului Focșani, din care să rezulte venitul net lunar înregistrat în ultimele 12 luni sau cupon de pensie, adeverință emisă de serviciul taxe și impozite care să ateste faptul că nu figurează în evidențele fiscale ale municipiului Focșani cu amenzi privind tulburarea ordinii și liniștii publice dar și documente de la Registrul Comerțului care să ateste că nu dețin calitatea de administrator/asociat/acționar al unei societăți comerciale/întreprindere individuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?