Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Covasna: Glamping, scufundări, berărie subacvatică, audiţii muzicale la lacul de la Dalnic

Turiştii care vor vizita în această vară Centrul de Cercetări Subacvatice din localitatea Dalnic vor avea posibilitatea de a participa la cursuri de scufundare, la audiţii muzicale subacvatice, de a bea o bere în barul amenajat în adâncul lacului şi a se caza într-un glamping. Coordonatorul Centrului, scafandrul profesionist Szabo Jeno, a declarat că glampingul, cum este denumit acest camping de corturi cu confort sporit, a fost amenajat într-o livadă din apropierea lacului şi se bucură de succes, deoarece foarte mulţi turişti visează să îşi petreacă vacanţa în mijlocul naturii, dar nu sunt deloc dispuşi să renunţe la confortul de acasă. Practic, într-un glamping turiştii au confortul unui hotel, deoarece corturile sunt mari, pot sta în picioare şi sunt dotate cu paturi, aşternuturi şi alte utilităţi, de la veioze şi prize, până la sobe pentru zilele mai friguroase şi terase de lemn decorate romantic cu flori.

De asemenea, există şi spaţii comune, cum ar fi grupurile sanitare, bucătăria şi un grătar în aer liber. „Glamping este un concept nou, din câte ştiu. Glamour şi camping, pe scurt ‘glamping’. Noi ne-am gândit la un spaţiu de cazare cât mai apropiat de natură, să nu fie construit nimic din beton, din nimic care te desparte de natură, dar, totodată, să fie şi comod, dacă plouă, de exemplu, să nu stai în noroi, să stai comod în cort şi atunci am găsit această soluţie de glamping, care nu ne desparte de natură, de unde auzi greierii, auzi vântul, păsărelele, dimineaţa intră soarele, eşti mult mai apropiate de natură, dar, totodată, ai şi confortul de acasă. Aceste corturi sunt spaţioase, poţi dormi comod (…) Ne-am gândit în primul rând la cei care vin la centrul nostru la terapie cu copiii cu probleme speciale şi nu au unde să se cazeze, dar nici nu pot sta cu aceşti copii într-un cort oarecare (…) Dar, glampingul e pentru toată lumea, deci cu o programare prealabilă întotdeauna găsim acea soluţie încât să putem să ne bucurăm împreună de natură, de ce oferă My Lake, de scufundări”, a declarat pentru AGERPRES Szabo Jeno.

Persoanele care fac scufundări în lacul de la Dalnic şi ajung pe fundul acestuia, unde se află primul bar subacvatic din România, sunt servite cu o bere locală. „Avem o berărie subacvatică şi chiar am văzut că în frigiderul unde ţinem berile s-au mutat somnii şi am lăsat şi pentru ei un raft (…) Deasupra şi dedesubt am pus berile, deci în momentul în care scafandrul o să scoată berea, poate să salute peştii. Cineva a spus la un moment dat că poate acela e barmanul (…) Avem şi nuferi pe lac şi pregătim un program special, la care visăm de mult timp şi care va avea loc la începutul lunii august, când sunt stelele căzătoare, Perseidele. Apa va fi caldă şi putem să le oferim oamenilor posibilitatea să plutească deasupra lacului şi să asculte muzică din apă, urmărind în direct acel spectacol oferit de cer”, a mai spus Szabo Jeno.

Ploaia de meteori „Perseide” este un fenomen care se repetă în fiecare an, de la începutul lunii iulie până la jumătatea lunii august, iar astronomii spun că în perioada 11-13 august acesta atinge punctul culminant, adică vor cădea peste 100 de meteori pe oră.

Scafandrul Szabo Jeno, care are o experienţă de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic.

În studenţie a lucrat o perioadă împreună cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia, făcând parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Articolul integral pe – https://bit.ly/3BkOfeq

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?