Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Școală de vară dedicată copiilor cu progres lent în dezvoltare, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga‟ Focșani

În perioada 28 iunie-9 iulie 2021, Scoala Gimnazială „Nicolae Iorga‟ din Focșani a derulat Proiectul „Vreau să știu! Școala  de vară – LiteraNI‟ – Educație remedială – sprijin pentru formarea competențelor de bază- învățământ primar, desfășurat cu acordul IȘJ Vrancea, și inițiat de prof. Galoiu Ecaterina, proiectul a implicat 10 cadre didactice și 19 elevi. Școala de vară este o intervenție pentru a frâna regresul copiilor, dar și pentru a dezvolta competențe de bază la copiii cu progres lent în dezvoltare.Programul de educație remedială – sprijin pentru formarea competențelor de bază, a fost organizat după modelul „Școala cu scLipici‟ (Fundația Noi Orizonturi),care ne-a oferit acces la cărți ilustrate pentru copii, formare pentru cadrele didactice, sprijin pentru accelerarea deprinderilor de citit-scris-socotit, acces la resursele platformei ALFABETAR- ghiduri pedagogice bazate pe povești pentru diversitate, resurse și materiale didactice dedicate, metode și tehnici pentru dezvoltarea literației, utile la clasă.

Timp de 10 zile am citit împreună cel puțin 10 povești, ne-am dezvoltat deprinderile de citit-scris, am realizat activități din domeniul matematică aplicată, ne-am dezvoltat latura artistică și personală, am făcut proiecte, ne-am amuzat, am  îmbinat jocul cu educația și dezvoltarea personală prin mijloace creative. Programul a creat contexte de învățare a cititului-scrisului-socotitului în care elevii se simt apreciați, provocați și sprijiniți. Aici găsim profesori care citesc copiilor cărți care iubesc copiii, găsim spații de lectură disponibile pe tot parcursul programului, atât în interior cât și în curtea școlii, și găsim învățători ghizi în lumea literației. În cadrul programului  promovăm  valori precum: încrederea, prietenia, aprecierea, curajul și diversitatea.

Membrii echipei de proiect au aplicat la grupă strategii de lucru inovative de predare -învățare-evaluare, de consiliere și intervenție psihopedagogică preluate din  cercetarea educațională de profil cât și din experiența dobândită în schimbul de bune practici în cadrul Proiectelor Erasmus+ desfășurate de Școala Gimnazială „Nicolae Iorga‟ din Focșani. Profesoara Galoiu Ecaterina, coordonatoarea proiectului, a motivat implicarea cadrelor didactice într-un proiect de educație remedială: „Dacă vrem să avem copii fericiți, copii care vor clădi viitorul, educația este cheia. Noi, profesorii, pregătim acești copii și atunci când este nevoie să-i sprijinim, să interacționăm autentic și real cu aceștia, să-i învățăm valori, comportamente, modalități de a lucra în echipă și de a avea încredere unii în ceilalți‟. La rândul  său, profesorul Rău Emilian, director Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga‟ din Focșani, subliniază  importanța și continuarea proiectelor care vizează dezvoltarea competențelor de bază privind scrisul-cititul-socotitul în învățămăntul primar.

Impresii ale cadrelor didactice participante: „Cu bucurie și entuziasm m-am implicat și am participat la acest proiect. Mă bucur că am lucrat într-o echipă minunată, cu oameni pasionați, adevărați profesioniști preocupați de stimularea zâmbetelor și bucuriei elevilor de a participa la activități menite să genereze progrese atât pe plan cognitiv, cât și afectiv și social‟, spune prof. înv. primar Maria Cristea. „M-am simțit minunat alături de dumneavostră , dragi colege, și alături de copii! Mi-aș dori să adaug dorința de a continua astfel de proiecte, de a ne completa  prin schimb de experiență, astfel învățând, creând, bucurându-ne reciproc alături de copii‟, adaugă prof. logoped Daniela Bucur. „Doar împreună și prin colaborare, avem rezultate frumoase. Elevii au  adăugat cunoștințe în bagajul vieții, prin participarea la acest proiect‟, consideră bibliotecar Măciucă Adriana.

Am participat cu mare plăcere la acest proiect în cadrul căruia am desfășurat, într-o atmosferă destinsă și plăcută, activități de învățare remedială foarte frumoase și atractive. Mulțumim întregii echipe pentru implicare, dar și pentru a fi și a lucra împreună‟, spune prof. de Matemtică Marinela Suliman. „Am avut elevi tare nehotărâți în cadrul acestui proiect. La finalul fiecărei zile plecau spunând: ,«Azi a fost cea mai  frumoasă zi!», ,«Azi a fost cel mai tare!», «Astăzi a fost minunat!». Și tot așa, plecând mereu cu zâmbetul pe buze, le-a fost greu să stabilească «cea mai frumoasă zi». Am repetat informații despre Sistemul Solar, fazele lunii, am învățat despre noi zone geografice, alte animale de pe glob, am lucrat probleme matematice etc. Copiii au asemănat toate aceste activități cu cele de la «școală» dar «mult mai frumoase». A fost o bucurie pentru elevi că am format o echipă bună, noi cadrele didactice, și am colaborat foarte frumos!‟, subliniază prof.înv. primar Nicoleta Angheluță.

Acest proiect ne-a învățat cum să fim mai buni împreună‟, este de părere prof. Dumitrașcu Viorica. „Am participat cu drag la acest proiect. M-a surprins în mod plăcut bucuria ce se citea pe chipul copiilor atunci când veneau la școală,  dorința lor de a învăța, faptul că au fost prezenți în fiecare zi, chiar dacă erau în vacanță. Pe parcursul celor două săptămâni, am constatat progrese ce i-au făcut pe copii să le crească încrederea în sine, să fie dezinvolți, să pună în practică ceea ce au învățat‟, spune prof.înv. primar Cerasela Sbîrciog. „Alături de o echipă dedicată, am cunoscut copii frumoși,  dornici de a fi la școală, de a învăța chiar și în vacanță și de a fi valorizați. M-am adaptat cu ușurință fiecărui grup de elevi, nevoilor fiecărui copil, implicându-i în activități educative plăcute și relaxante.

Tot în cadrul acestui proiect, am descoperit valoroasele resurse ale platformei ALFABETAR din care am folosit cu plăcere în lucrul cu elevii. Totodată, această platformă m-a inspirat să creez propriile resurse pentru activități. Școala de Vară «LiteraNI», organizată în cadrul școlii noastre, a fost și un bun prilej pentru schimbul de experiență valoros între membrii echipei‟, consideră prof. înv. primar Axente Mihaela. „Proiectul «Vreau să ştiu! Şcoala de vară- LiteraNI» a însemnat o minunată oportunitate de învățare pentru toți actorii educaționali implicați: elevi, părinți şi profesori.Valorile ce definesc acest proiect sunt cooperare, toleranță, implicare, egalitate de şanse și integrare. Metodele interactive de predare, învățarea centrate pe elev, utilizarea activităților ludice ca facilitator al învățarii şi-au demonstrat încă o dată eficiența.

Copiii şi-au îmbogățit bagajul de cunoştințe prin diversificarea experiențelor de învățare. Suportul moral de care au beneficiat micuții pe tot parcursul proiectului a contribuit  la dobândirea de noi competențe socio-emoționale şi la dezvoltarea armonioasă a personalității acestora per ansamblu. Parteneriatul şcoală-familie a funcționat în interesul copiilor şi a pus bazele unui act educativ de calitate. Am scris o filă nouă în viața  şcolii şi privim cu încredere spre viitor. Sperăm că acest pas mic să aibă un impact pozitiv în viața comunității‟, adaugă prof. consilier școlar Alina Paraschivescu.

Felicitări cadrelor didactice care s-au implicat în implementarea proiectului Școala de vară-educație remedială. Felicitări copiilor care au participat cu entuziasm la activitățile desfășurate în cadrul programului‟, spune prof. Rău Emilian, directorul  Școalii Gimnaziale „Nicolae Iorga‟ din Focșani.    Echipa de implementare a proiectului, fără de care nu ar fi fost posibilă desfășurarea cu succes a activităților, este formată din: director, prof. Rău Emilian, prof. itinerant Galoiu Ecaterina, prof.înv. primar Angheluță Nicoleta, prof.înv. primar Sbîrciog Cerasela, prof.înv. primar Maria Cristea, prof. înv. primar Axente Mihaela, prof. matematică Suliman Marinela, prof. franceză Dumitrașcu Viorica, prof. logopeg Bucur Daniela, prof. consilier școlar Paraschivescu Alina și bibliotecar Măciucă Adriana.  Felicitări tuturor participanților pentru implicarea deosebită, bucuria și încrederea în puterea lui „învățăm din experiențe, învățăm împreună‟, conchide prof. Galoiu Ecaterina, coordonatorul  proiectului.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?