Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO Și GALERIE FOTO: Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești, artiști cu suflet de copil

În inima comunei Golești, departe de agitația orașului, 15 adulți cu suflet de copil își duc traiul într-un centru care le-a devenit casă. Pentru mulți dintre tinerii care locuiesc aici, în Centrul de tip familial „Sfânta Maria” din Golești, „mamă” le este psihologul Alina Badiu, care zi de zi are grijă să le alunge emoțiile negative cu ajutorul ergoterapiilor de sezon, al art terapiei dar și al altor terapii ocupaționale. Astăzi, vom afla poveștile unor tineri din mâinile cărora ies mici opere de artă.

Liliana, Vasilică, Gheorghiță, Irina, Doru și Dănuț  sunt șase dintre tinerii cu care se mândrește echipa Centrului „Sfânta Maria” din Golești. „O zi de muncă aici, pe lângă faptul că este solicitantă, o descriu ca pe o zi de muncă cu zâmbetul pe buze. Mi-am dorit ca între salariații și beneficiarii din cadrul centrului să se creeze o legătură aparte, astfel încât pentru primii să fie o bucurie de a veni la serviciu și de a lucra cu aceste suflete, iar beneficiarii să fie fericiți că o astfel de echipă are grijă de ei. Rezumând, o zi de muncă aici, e o zi frumoasă”, spune Sorin Atomulesei, șeful Centrului „Sfânta Maria‟ din Golești.

Povestea din spatele micilor opere de artă

În urmă cu 14 ani, Sorin Atomulesei a venit la Centrul „Sfânta Maria” din Golești în calitate de nou director. La acea vreme, Sorin Atomulesei spune că „venirea aici a fost o provocare. În cadrul centrului am găsit copii cu dizabilități și o echipă de salariați pe care, de-a lungul anilor, am reușit să o încheg în așa fel încât să le putem oferi acestor copii, care acum s-au transfromat în adulți, îngrijirea de care au nevoie. La momentul venirii mele aici, am găsit 20 de beneficiari, iar în prezent mai sunt 15 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 62  de ani, iar echipa de salariați este formată din 14 angajați‟.

Lucrurile au început să prindă din ce în ce mai mult contur odată cu venirea Alinei Badiu, psihologul centrului. „De când am venit aici, am încercat să-i introduc pe beneficiari în arta quilling-ului, cunoscută drept arta de a înfășura hârtia. Pot spune că am fost autodidact, în sensul că am învățat quilling-ul uitându-mă pe internet la diverse site-uri pe această temă. Astfel de lucrări am realizat și la Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă, acolo unde am lucrat înainte de a veni la centrul de la Golești. În perioada de început a pandemiei, la fel ca și acum, ne-am petrecut timpul fie în sala de terapie, fie în curtea din incinta centrului desfășurând diverse activități: îngrijitul florilor, vopsitul băncilor, desenatul pe pereți, desenatul cauciucurilor. În felul acesta am reușit să-i ținem sub control pentru că, ținându-i tot timpul închiși, acumulau foarte multe frustări”, povestește Alina Badiu.

De cum intri pe ușa centrului, ai impresia că intri într-un mic muzeu pe a cărui pereți sunt expuse diverse tablouri realizate chiar de beneficiarii acestui centru. În „atelierul cu minuni” i-am găsit pe Gheorghiță, Vasilica și Liliana, trei tineri care, deși sunt infectați cu HIV/SIDA, au reușit să demonstreze că viața nu se rezumă doar la astfel de poveri. „Lilianei îi plac puzzle-urile cu multe piese. Uneori lucrează chiar și trei ore pe zi astfel încât la finalul a două săptămâni să rezulte un puzzle complet de 3.000 de piese. Nu știe să vă spună câți ani are, însă reușește să rezolve puzzle-urile în funcție de culori”, explică psihologul, în timp ce Liliana este foarte încântată să ne arate munca ei, zeci de puzzle-uri rezolvate expuse atât în sala de terapie, cât și în alte camere din cadrul centrului.

Lucrările lui Gheorghiță sunt foarte apreciate. El realizează tablouri 3D, și nu numai, folosindu-se de pânză de iută, boabe de cafea, diferite semințe, sârmă și sfoară. Vasilicăi îi place quilling-ul, realizează diferite globuri, flori și multe altele, în timp ce Doru și Dănuț pirogravează. Din mâinile lor ies niște lucruri minunate. Trăim într-o lume în care starea de bine este din ce în ce mai greu de găsit, iar prin art terapie se pot vindeca sufletele. Trebuie să ținem cont de faptul că frumosul vine din interior, asta dacă vrem să-i permitem”, mai spune Alina Badiu.

„Din orice lucru, încercăm să facem o situație plăcută”

În luna martie a anului trecut lumea a luat o mică pauză din cauza pandemiei de COVID-19. Având în vedere că imunitatea tinerilor seropozitivi ocrotiți în cadrul centrului de la Golești este foarte scăzută, conducerea unității a stabilit ca și lor să le fie restricționat accesul în afara centrului ca o măsură de protecție. „Noi luptă foarte mult să le creăm starea asta de confort pentru că din cauza dizabilităților pe care le au, sunt perioade când sunt foarte agitați, și atunci, în acel moment, trebuie să intervii cu ceva care să-i scoată din acea stare. Această boală merge în regres de foarte multe ori, atâ pe parte cognitivă, fizică, cât și psihică, iar prin activitățile din sala de terapie am reușit să creăm o punte de legătură cu ei, astfel încât să se liniștească în momentul în care lucrează. În fiecare zi a săptămânii vin în sala de terapie și lucrează, vin singuri, fără să-i mai chemăm noi. Fiecare dintre ei știe ce are de făcut, solicită în fiecare zi să facă câte ceva, vrea mereu să facă ceva. Când nu vin în sala de terapie, iar vremea este bună, ieșim afară în curte unde avem diverse activități. În așa fel am diminuat neplăcerile apărute din cauza pandemiei”, spune Alina Badiu.

Coordonatorul centrului, Sorin Atomulesei, spune că perioada de început a pandemiei a fost o necunoscută atât pentru beneficiari, cât și pentru angajați, însă

ne-am mobilizat și, cu ajutorul conducerii și a autorităților, am reușit să trecem cu bine peste această perioadă, fără incidente deosebite. Înainte de pandemie au avut loc mult mai multe activități, în sensul că beneficiarii au mers în excursie în județul Iași, au văzut Palatul Culturii, muzeul, grădina botanică, am fost împreună la Brașov, am văzut Biserica Neagră, am fost la București, am vizitat Muzeul Antipa, am fost și la circ, am mers în nordul Moldovei la mănăstiri și, în fiecare vară, am mers în excursie la mare. Anul acesta sperăm să mergem și la mare, dar și în Deltă”, spune Sorin Atomulesei.

La sfârșitul lunii mai, conducerea Centrului „Sfânta Maria” din Golești, în colaborare cu parohul Bisericii din Gugești, au organizat o expoziție cu lucrări realizate de beneficiarii centrului. „În perioada sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, a fost organizată, cu sprijinul pr. Curcă de la Biserica din Gugești, mai vechi colaborator al nostru, o expoziție cu lucrările realizate de acești tineri deosebiți. Dumnealui (n.r. pr. Curcă) a fost foarte receptiv la această idee și, în câteva zile, a venit cu această propunere de a avea o expoziție în interiorul bisericii din Gugești. Expoziția a fost o reușită, toate lucrările au fost vândute enoriașilor și participanților la expoziție. În trecut, am mai organziat expoziții în sediul DGASPC Vrancea și la primăria din Golești și dorim ca pe viitor să organizăm mai multe expoziții cu ceea ce lucrează beneficiarii din cadrul centrului nostru”, a mai spus Sorin Atomulesei.

Lucrările realizate de acești tineri talentați pot fi văzute pe pagina de Facebook a Centrului „Sfânta Maria” din Golești: https://bit.ly/2TUddjq.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?