Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Alimentarea cu gaze, boicotată de Putere


Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, acuză Guvernul Boc că pune în pericol proiectul de aducțiune cu gaze al orașului prin acordarea discreționară de fonduri, numai în localitățile conduse de edili PDL. El a trimis un  memoriu la Ministerul Administrației și Internelor prin care a arătat situația gravă în care se află proiectul care riscă să fie pierdut dacă nu va fi finanțată ultima etapă. Suma totală necesară finalizării investiției ar fi de 7.269.924 lei, în care intră și lucrările efectuate și nedecontate.

Finalizarea proiectului alimentării cu gaze la Odobești este amenințată de măsurile bugetare ale Guvernului Boc. Proiectul în valoare de 3,6 milioane de euro a început în 2008 și ar fi trebuit deja finalizat în acest an, însă acordarea discreționară a fondurilor de la Guvern face ca odobeștenii să rămână „sine die” în așteptarea gazelor. „Este de neconceput ca o investiție care este realizată în proporție de 69% să înceapă să se deterioreze din cauza sistării finanțării. Am trimis zilele acestea încă un memoriu la Ministerul Administrației și Internelor prin care am arătat situația gravă în care se află proiectul aducțiunii de gaze în orașul nostru. Avem lucrări în valoare de  1.596.111,73 lei care au fost executate, dar nu au fost decontate, Guvernul sistând unilateral finanțarea. Nu vrem să ajungem în situația primei încercări de aducțiune a gazelor la Odobești când, din cauza sistării finanțării, proiectul a fost abandonat”, susține primarul Daniel Nicolaș.
Acesta a mai arătat că a trimis un memoriu ministerelor implicate în care se arată că responsabilitatea acestui proiect le revine integral.    „Ne-am făcut datoria să-i înștiințăm despre gravitatea situației și să le spunem că, din cauza nefinanțării acestei ultime etape a proiectului, putem risca să pierdem întreaga investiție. Cred că guvernanții PDL vor să pedepsească localitățile unde sunt edili PSD pentru că locuitorii au votat altceva decât un partid de traseiști”, ne-a spus primarul Daniel Nicolaș. Trimiterea memoriului de către autoritățile odobeștene are loc în contextul în care s-a intrat deja în a doua parte a anului și condițiile meteo favorabile pentru efectuarea lucrărilor se reduc de la o lună la alta.

„12.000 de locuitori se încălzesc cu lemne la bloc”

Suma totală necesară finalizării investiției se ridică la 7.269.924 lei, în care intră și lucrările efectuate și nedecontate. „Practic, viitorul economic al orașului Odobești depinde de cele 7.269.924 lei, de care avem nevoie pentru finalizarea lucrării. Lipsa gazelor ține încă departe investitorii și degeaba dezvoltăm demografic orașul dacă investitorii ne ocolesc din cauza lipsei gazelor. Suntem în 2010, un oraș european de 12.000 de locuitori care se încălzesc cu lemne la bloc. Mai mult decât atât, am finalizat 100 de unități locative în blocuri ANL și blocuri pentru chiriașii din casele naționalizate, cu soluție tehnică pentru apă caldă și încălzire pe gaze na-turale. În altă ordine de idei, avem 100 de familii care nu pot intra în noile locuințe, dacă aducțiunea de gaze nu va fi finalizată, deși locuințele sunt terminate”, a mai arătat primarul Daniel Nicolaș.

3,6 milioane de euro este valoarea investiției

Rețeaua de aducțiune a gazelor naturale din Odobești va fi realizată pe traseul Unirea-Caragea-Odobești Centru. Rețeaua va fi extinsă spre zona Stadionului, spre satul Supuși și către Satul Nou. Vor fi racordate toate locuințele din Odobești, inclusiv instituțiile publice și lăcașurile de cult.
Investiția are o valoare totală de 3,6 milioane euro și se derulează pe o perioadă de 18 luni. Locuitorii din cartierul Mihai Sturza sunt primii beneficiari ai aducțiunii de gaze naturale datorită poziției geografice a amplasamentului. Rețeaua de aducțiune a gazelor naturale vine pe DN 2D (șoseaua Vrancei) și intră în localitate prin partea de nord a orașului, mai precis pe strada Trei Eroi, rețeaua care face legătura între DN 2D și DN 2M, stradă care leagă Mihai Sturza de cele două rețele de comunicații. Realizarea alimentării cu gaze în Odobești nu doar că va îmbunătăți viața locuitorilor dar va atrage și investițiile în oraș, un exemplu fiind fabrica anunțată de Vincon Vrancea și care avea nevoie doar de racordarea la rețeaua de gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?