Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Liberalii i-au păcălit pe legumicultori cu programul Tomata

Liberalii și-au bătut joc de programul Tomata prin care erau acordate ajutoare de minimis cultivatorilor de legume în spații protejate. Guvernul Câțu a redus valoarea ajutorului de minimis pentru legumicultori, de la 3.000 la maxim 2.000 euro iar în acest an se aplică doar pentru legumele cultivate la toamnă și comercializate până la data de 2 decembrie. A fost redusă și suma alocată la nivel național pentru acest program, de la 50 milioane lei în 2019, la 30,7 milioane lei în 2021. Programul de susținere a cultivatorilor de legume în spații protejate pentru acest an a fost aprobat de guvern cu o întârziere de trei luni de zile lăsând fără niciun sprijin legumicultorii care au crezut promisiunile liberalilor. Din luna martie, când a fost promis acest ajutor de minimis pentru legumicultori, au trecut trei luni, până la 16 iunie când a fost aprobat în ședință de guvern un act normativ care stabilește condițiile care trebuie respectate de către legumicultori, bugetul alocat programului și culturile de legume care vor fi susținute. Spre deosebire de anii anterior, această schemă de ajutor de minimis pentru producția de legume protejate în spații protejate va fi implementată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care va fi sprijinită în activitatea de control și evaluare a producției de către Direcția pentru Agricultură. Ajutorul de minimis de acordă pentru culturile de ardei, castraveți, tomate, vinete. Însă un legumicultor nu va putea primi acești bani decât pentru o singură cultură și doar pentru o suprafață de maxim 1.000 metri pătrați.

Condițiile impuse legumicultorilor care vor să primească acest ajutor de minimis sunt: „să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile prevăzute la art. 2; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2021; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean; să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare”.

Depunerea cererilor se va realiza până la cel târziu 20 iulie inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie. Ministerul Agriculturii precizează că documentele justificative pot fi depuse până la 3 decembrie 2021, inclusiv. Dovada obținerii producției de legume obținute în spații protejate o constituie bonul fiscal/ factura/ fila din carnetul de comercializare. Plafonul maxim alocat acestei scheme de sprijin este de 30.785 mii euro (150.000 mii lei), iar valoarea maximă a ajutorului de minimis/beneficiar este de 2.000 euro/cultură/1.000 mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?