Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și FOTO: Alegeri eșuate pentru „grupul de inițiativă” de la Obștea Nereju

„Grupul de inițiativă” de la Nereju nu a obținut suficiente voturi din partea membrilor obșteni pentru a valida Adunarea generală organizată la sfârșitul săptămânii trecute, care trebuia să aleagă o nouă conducere la Obștea Nereju. Circa 1550 de persoane au fost prezente la votul organizat pe parcursul a trei zile în Sala sporturilor din centrul comunei Nereju. Cu circa 700 persoane mai puțin decât la alegerile locale de anul trecut și prea puține pentru ca votul să fie validat. Procedura de votare a fost organizată pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, cu speranța că vor veni suficienți oameni care să acorde legitimitate acestei acțiuni contestată de actuala conducere a Obștii Nereju, deoarece nu respectă Statutul. Cei mai mulți membri obșteni au venit la vot doar duminică, ziua tradițională pentru evenimentele electorale. Oamenii din comună sunt plecați la munte în timpul săptămânii, nu au timp de votat. Pleacă luni la pădure și vin acasă abia vineri. Sâmbătă se odihnesc și abia duminică pot veni să voteze. Așa este mereu la noi, ne-a spus un localnic.

Prezența la vot putea fi și mai mică dacă nu exista o implicare din partea candidaților, rudelor și prietenilor acestora. Aceștia au pus la bătaie toate mașinile de care dispuneau pentru a aduce la votare fiecare persoană pe care o cunoșteau ei sau apropiații lor. Duminică a fost o forfotă continuă la Sala din Nereju, cu mașini care mergeau aproape continuu pentru a aduce oameni la vot. Acțiunea a fost blocată doar de ploaia care a căzut la prânz, iar oamenii au fost reticenți să mai iasă din casă. Pe seară, când era evident că prezența va fi mai redusă decât se așteptau organizatorii, iar votul nu va fi validat, s-a decis prelungirea cu o oră a programul de votare. Aceasta deși avizul de la Direcția de Sănătate Publică a fost doar pentru intervalul orar 8-20, iar seara nu era nicio coadă în fața secției de votare, care să justifice prelungirea programului pentru cei care ar fi așteptat în fața secției. Însă prelungirea nu a fost de ajutor, circa zece persoane venind să voteze în această ultimă oră.

Monitorul de Vrancea a fost prezent la votul organizat la Nereju însă accesul ne-a fost interzis în sala unde se desfășura procedura de votare, motivul invocat fiind că este o „activitate privată”. Ne-a fost permis accesul doar în afara secției, cu precizarea să nu îi intimidăm pe oamenii care vin să voteze. Totul este transparent, avem comisie pentru organizarea alegerilor, toată acțiunea este filmată astfel încât să nu avem contestații că acțiunea nu a fost organizată corect. Filmăm totul, de la sigilarea sălii înaintea începerii votării până la numărarea voturilor, spuneau membrii „Grupului de inițiativă”. Aceștia declară că au recurs la acest demers pentru că sunt nemulțumiți de activitatea conducerii Obștii, dar și pentru că alegerile nu au mai fost organizate din 2013.

Deși au fost acuzații că în spatele acestui „Grup de inițiativă” ar fi grupuri de interese ale liberalilor din comună, cei care au organizat votul de duminică au negat această situație. Nu suntem un grup de inițiativă liberal. Suntem membri obșteni care nu suntem mulțumiți de conducerea Obștii, ne-au asigurat aceștia, care au invocat cele o mie de semnături obținute pentru organizarea alegerilor. De altfel, secretarul Primăriei Nereju, Costel Glăvan, care este și candidatul la funcția de președinte al obștii, spune că se va suspenda din funcție dacă va fi ales. El a susținut că nu are nicio legătură activitatea de la Primărie cu alegerile de la Obște.

Deși a fost negată orice legătură cu PNL, la o simplă privire pe lista de candidați la diverse funcții din obște am regăsit mai mulți liberali, persoane care au candidat pe lista acestui partid la ultimele alegeri. De exemplu, Gheorghe Neagu a candidat pentru funcția de cenzor, Radu Giamănașu – consilier, Mihai Antonescu -consilier. Iar alegerile au fost supravegheate de o comisie condusă de viceprimarul PNL, Maricel Dinu.

Președintele Obștii Nereju spune că alegerile nu respectă Statutul Obștii

Președintele Obștii Nereju, Șerban Popa, spune că alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute nu respectă Statutul Obștii deoarece trebuie organizate de  Consiliul de Administrație și președintele acestuia, care este și președintele Obștii. Organizarea alegerilor poate fi solicitată de o treime din membrii obșteni dar trebuie făcută conform statutului. Mai mult, pentru validarea adunărilor generale este nevoie de un cvorum de cel puțin jumătate plus unul din drepturile totale, adică din membrii obșteni înscriși în registrul de drepturi. Dacă nu se îndeplinește acest cvorum, atunci, la convocările ulterioare este nevoie de o prezență de minim 40% din membrii obșteni. Președintele Obștii Nereju a subliniat că adunări generale au fost convocate și în anii trecuți însă acestea nu au fost validate pentru că nu a fost întrunită condiția referitoare la prezența unui număr minim de membri obșteni.

Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus nu au putut fi organizate alegeri. Anul acesta, deși au fost două convocări de Adunări Generale, acestea nu au fost organizate din cauza avizelor nefavorabile ale celor de la DSP Vrancea. Noi am respectat întotdeauna statutul Obștii. Conducerea Obștii Nereju a fost întotdeauna de bună credință în sensul că în fiecare an a convocat Adunarea Generală însă, din motive obiective, respectiv neîntrunirea condițiilor prevăzute de statut, nu au putut fi validate. Ultimele Adunări Generale a fost convocate pentru data de 9 mai, respectiv 6 iunie 2021, însă au fost anulate de DSP Vrancea. De exemplu, prin adresa 6.031 din 5 mai 2021, emisă de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, avizul dat a fost nefavorabil desfășurării acestei Adunări, fiind  invocată situația epidemiei de coronavirus, respectiv prevederile  HG nr. 293/2021, Anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului titlului de risc și Legii 61/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu completările și modificările ulterioare. În acest sens, am fost atenționați și de către șeful Postului de Poliție să fie respectată adresa DSP Vrancea, în sens contrar fiind pasibili de comiterea infracțiunii de zărdărnicirea combaterii bolilor, a declarat președintele Obștii Nereju, Șerban Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?