Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Gripa aviară a ajuns la marginea județului. Restricții pentru vrâncenii din 9 localități


Èšăranii din nouă localități vrâncene trebuie să țină păsările din curte, găinile, rațele, gâștele, în cotinețe pentru a preveni contactul cu păsările sălbătice și îmbolnăvirea cu virusul gripei aviare. Măsurile speciale au fost dispuse, vineri, la o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Vrancea care a avut loc la Prefectură. Aceste restricții îi afectează pe sătenii din localitățile Suraia, Vulturu, Boțârlău, Vadu Roșca, Hîngulești, Maluri, Nănești, Călienii Vechi și Călienii Noi, care se află în zona de supraveghere a focarului de gripă aviară de la Ivești-Liești, județul Galați. Acolo au fost găsite moarte mai multe lebede și rațe iar analizele au confirmat prezența gripei aviare.
    Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța ALimentelor, Necula Botezatu, a precizat că a fost dispusă activarea imediată a Centrelor Locale de Combatere a Bolilor iar principalele restricții se referă la interzicerea accesului gâștelor și rațelor la luciul de apă dar și închiderea păsărilor de curte în cotețe. Aceste restricții vor fi menținute pentru o perioadă de minim 30 de zile. „Nouă localități din trei comune sunt în zona de supraveghere. Au fost trimise notificări la primării, au fost instruiți medicii veterinari asupra obligațiilor pe care le au cetățenii. Este interzis accesul palmipedelor, rațe, gâște la luciul de apă pentru a preveni contactul cu păsările sălbatice. De asemenea, cetățenii trebuie să țină păsările domestice închise în cotețe. Cei care transportă păsări nu au voie să oprească în aceste localități și este interzisă, de asemenea, circulația păsărilor din aceste localități aflate în zona de supraveghere către alte orașe și comune”, a explicat directorul DSVSA, Necula Botezatu.

Recomandările veterinarilor pentru deținătorii de păsări:
Anunțați medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte la animale.
Nu puneți mâna goală pe cadavrele păsărilor.
Tineți păsările închise în adăposturi, pentru a evita contactul cu păsările din alte gospodării sau cu păsările sălbatice.
Nu lăsați rațele și gâștele pe bălți sau lacuri.
Supravegheați copiii! Nu îi lăsați să se joace cu păsările domestice, sălbatice, sau cu cadavrele de păsări!
Acordați tot sprijinul personalului sanitar veterinar și autorităților responsabile!

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?