Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

„Grup de inițiativă“ liberal pentru a pune mâna pe pădurile Obștii Nereju

Liberalii din Nereju, în frunte cu primarul Toader Gemănaș, vor să acapareze Obștea Nereju. În acest sens a fost format un așa zis „Grup de Inițiativă” care ar avea drept scop convocarea unei Adunări Generale pentru alegerea unei noi conduceri a Obștii Nereju. Primul pe lista grupului de inițiativă este chiar primarul liberal, iar unul dintre candidații la funcția de președinte al obștii este Costel Glăvan, secretar al Primăriei Nereju, conform informațiilor de pe site-ul Primăriei Nereju. Adică, acest candidat este chiar mâna dreaptă a primarului Gemănaș.

Reprezentanții Obștii de la Nereju spun că organizarea de alegeri la o obște este un drept al membrilor obșteni însă această procedură trebuie făcută conform Statutului. Iar din ceea ce au transmis până acum, cei din acest așa zis Grup de Inițiativă nu țin cont de faptul că, potrivit Statulului, obștea are un președinte, un Consiliu de Administrație, Comisie de Cenzori, alese legal. Grupul de inițiativă poate solicita organizarea unei Adunări generale sau extraordinare însă convocarea acestora se face doar de către Consiliul de administrație al obștii, conform articolului 14 din statut. Este și normal acest lucru pentru că Obștea deține registrul membrilor obșteni, adică lista cu persoanele care pot vota la adunările generale sau extraordinare. În lipsa acestor documente nu se știe cu exactitate care sunt persoanele care pot și au dreptul să voteze pentru desemnarea conducerii obștii. Același statut prevede că „la Adunarea generală a membrilor obștei au drept de vot cei care figurează în registrul drepturilor (acțiunilor) la data de referință stabilită de consiliul de administrație”. Adică exact invers decât anunță pe facebook unul dintre candidații la funcția de președinte, Costel Glăvan. Într-o postare din luna mai, acesta susținea că pot vota toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și au domiciliul în unul din satele comunei Nereju, conform prevederilor legale în vigoare din statutul Obștei Nereju. Nici desfășurarea Adunării generale timp de trei zile nu este considerată ca fiind statutară. Deși în Statut nu se stipulească cu exactitate că alegerile pot avea loc într-o singură zi, doar că trebuie menționate locul data ținerii adunării și ordinea de zi. Dar se precizează că „în înștiințarea făcută pentru prima adunare generală se va menționa ziua (a doua zi) pentru cea de-a doua adunare, în eventualitatea că prima adunare nu s-ar putea ține”. Adică în prima zi se ține Adunarea generală iar dacă nu există numărul necesare de membri obșteni, se reia a doua zi. O zi pentru fiecare adunare generală.

DSP a blocat două adunări generale ale Obștii Nereju

De reținut că acest grup, în frunte cu primarul Gemănaș, a demarat această procedură după ce actuala conducere a încercat să organizeze două adunări generale în mai și iunie 2021, însă acestea au fost anulate deoarece Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu a avizat favorabil alegerile invocând restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Culmea, în timp ce oamenii din Nereju erau anunțați de conducerea Obștii că vor avea loc alegeri, cei din acest așa zis Grup de Inițiativă susțineau că este vorba de o farsă, speriați probabil că nu va veni nimeni la adunarea convocată de ei.

Președintele Obștii Nereju, Șerban Popa, spune că adunări generale au fost convocate și în anii trecuți însă acestea nu au fost validate pentru că nu a fost întrunită condiția referitoare la prezența unui număr minim de membri obșteni.

„Conducerea Obștii Nereju a fost întotdeauna de bună credință în sensul că în fiecare an a convocat Adunarea Generală însă, din motive obiective, respectiv neîntrunirea condițiilor prevăzute de statut, nu au putut fi validate. Precizăm că ultimele Adunări Generale a fost convocate pentru data de 9 mai, respectiv 6 iunie 2021, Adunări Generale care au fost anulate de DSP Vrancea. De exemplu, prin adresa 6.031 din 5 mai 2021, emisă de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, avizul dat a fost nefavorabil desfășurării acestei Adunări, fiind  invocată situația epidemiei de coronavirus, respectiv prevederile  HG nr. 293/2021, Anexa nr. 3 „Măsuri pentru diminuarea impactului titlului de risc“ și Legii 61/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu completările și modificările ulterioare. În acest sens, am fost atenționați și de către șeful Postului de Poliție să fie respectată adresa DSP Vrancea, în sens contrar fiind pasibili de comiterea infracțiunii de zărdărnicirea combaterii bolilor“, a declarat președintele Obștii Nereju, Șerban Popa .

Plângeri penale pentru conducerea Primăriei Nereju

Într-un comunicat de presă, Șerban Popa susține că deja au fost făcute plângeri penale împotriva celor care organizează aceste alegeri considerate nelegale de actuala conducere a obștii. „Scopul convocării unei adunări de către așa zisul Grup de inițiativă este doar pentru a instiga cetățenii comunei și implicit a membrilor obșteni împotriva actualei conduceri a Obștii Nereju, existând și o implicare politică din partea conducerii Primăriei Nereju în frunte cu primarul Gemănaș Toader. Facem precizarea că împotriva acestuia cât și a viceprimarului Dinu Maricel și a fostului secretar Glăvan Costel este formulată plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art. 297 CP, coroborat cu art. 175 și 309 C.P., constând în aceea că sus numiții, în calitate de funcționari publici în cadrul Primăriei Nereju, abuzând de funcția lor, au inițiat o serie de demersuri împotriva obștii Nereju, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale Obștii Nereju. Aceștia s-au adresat Direcției de Sănătate Publică solicitând avizarea favorabilă în vederea organizării alegerilor organelor de conducere ale Obștii Nereju. Solicitarea lor reprezintă o ingerință în activitatea Obștii și o încălcare a atribuțiilor de serviciu. Organizarea alegerilor este o atribuție exclusivă a Obștii și se realizează conform Statutului, Obștea fiind condusă de către un președinte și un Consiliu de Administrație aleși conform statutului Obștii Nereju și O.G. 26/2000“, mai susține Șerban Popa, președintele Obștii Nereju.

L-am contactat telefonic pe primarul Toader Gemănaș pentru a-i consemna punctul de vedere referitor la această situație, dar acesta ne-a declarat că nu vrea să apară în ziar.

Sursa foto: Facebook/Nereju

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?