Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Tată și fiu din Vrancea, acuzați de procurorii anticorupție că ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile de la APIA și AFIR

Sechestru asigurator asupra bunurilor și acuzații de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene aduse pe numele a doi vrânceni, tată și fiu. Cei doi au calitatea de inculpați într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, care au reținut că, timp de trei ani, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a fost păgubită cu 195.017,63 lei, iar Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu 177.780 lei. Din ce au detaliat procurorii, tânărul vrâncean ar fi fost ajutat de tatăl său pentru a obține fonduri nerambursabile pe nedrept.

În perioada 2012-2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul tatălui său, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente nereale, inexacte și incomplete cu privire la îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 372.798 lei, cu care cele două agenții s-au constituit parte civilă în cauză”, se arată într-un comunicat al DNA.

Aceeași acuzație i-a fost adusă, într-un alt dosar, și unei alte inculpate din județ, care și-a recunoscut fapta. Aceasta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție, în acest sens fiind sesizată instanța de judecată. Conform acordului, pedeapsa acesteia este de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus, în perioada iulie – noiembrie 2012, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente false (cererea de finanțare, borderou de achiziție, declarații pe propria răspundere etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior”, au detaliat procurorii anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?