Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Încă o modificare la regulile pentru creșterea porcilor în gospodăriile țărănești

Guvernanții modifică modificările la legislația referitoare la creșterea porcilor în gospodăriile populației. Un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) elimină restricțiile impuse la numărul de porci care pot fi crescuți în gospodăriile populației. Sunt menținute în schimb restricțiile referitoare la posibilitatea reproducerii porcilor în sistemul gospodăresc și la comercializarea acestora. Este a treia propunere de modificare a condițiilor în care pot fi crescuți porci în gospodăriie populației în contextul focarelor de pestă porcină africană apărute în ultimii doi ani, care au creat pagube imense în fermele de animale din țară.

Modificările propuse de ANSVSA prevăd trei tipuri de exploataţii de porcine, respectiv exploataţii noncomerciale; exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora, respectiv de tip familial – tip A şi profesional iar a treia categorie se referă la crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare. Exploatațiile noncomerciale, gospodăriile țărănești, pot crește animale numai pentru îngrăşare, fără să fie comercializate iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă.

De asemenea, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie. Exploatațiile noncomerciale achiziţionează porcinele pentru îngrășare și sacrificare pentru consum în gospodăria proprie de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar veterinare, arată proiectul ANSVSA.

Fermierii care vor să vândă porci trebuie să respecte regulile referitoare la exploatații comerciale de tip familial – tip A. În acest scop, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, fermierii aflați în această situație au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. De menționat că, în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană, „este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale”.

Reamintim că micii producători au criticat prevederile proiectului de ordin prin care autoritățile au dorit să modifice condițiile în care sunt crescuți porcii în gospodăriile țărănești și exploatațiile comerciale. Fermierii grupați în Asociaţia ţărănească Eco Ruralis au acuzat că limitarea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești subminează economia locală și securitatea alimentară, iar eliminarea unor categorii de exploatații comerciale crează o concurență neloială între producătorii mici și cei mari. Fermierii atrag atenția că limita de cinci porci este impusă arbitrar, fără consultarea asociațiilor de producători, asociațiile de crescători de porcine și subminează economia locală, interesele a milioane de țărani din România precum și securitatea alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?