Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Majoritatea PNL-USR-PLUS a blocat Focșaniul! Fonduri tăiate la sport, cultură, Direcția de Dezvoltare, Poliția Locală, Primărie

Majoritatea PNL-USR-PLUS a măcelărit proiectul de buget al municipiului Focșani pentru acest an și trimite Primăria Focșani în pragul închiderii. Tăierile haotice făcute de consilierii PNL-USR-PLUS vor lăsa Primăria Focșani fără bani pentru cheltuielile de funcționare și pentru salarii, unde reducerile sunt de 30%. În această situație, municipalitatea va trebui să decidă dacă reduce salariile sau dacă face concedieri pentru că banii sunt insuficienți până la sfârșitul acestui an. Cele mai mari reduceri bugetare sunt la Poliția Locală Focșani, unde fondul de salarii a fost redus cu 50%. Practic, Poliția Locală mai are bani doar până în luna iunie. Ulterior, poate vor veni consilierii locali să îi urmărească pe cei care aruncă deșeuri la marginea municipiului sau pe cei care construiesc ilegal. Ca să nu mai vorbim despre cei care parchează ilegal și blochează accesul în locuințe sau în locurile de parcare plătite din jurul blocurilor.

O situație similară este în cazul Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice unde este o reducere de aproape 30% a bugetului de șase milioane lei. Practic, cei din această instituție vor trebui să aleagă dacă reduc salariile muncitorilor sau vor fi făcute concedieri pentru a se putea încadra în plafonul bugetar aprobat de majoritatea PNL-USR-PLUS. Aceasta după ce la începutul acestui an, liberalii le promiteau muncitorilor de la Direcția de Dezvoltare că nu vor fi probleme cu locurile de muncă în acest an. Halal promisiuni.

Tăieri au fost făcute și la instituțiile de cultură și clubul sportiv CSM 2007 Focșani. Sportivii au pierdut cei mai mulți bani, un milion de lei fiind tăiați din propunerea bugetară de 8,2 milioane lei înaintată de primarul Cristi Misăilă. Această tăiere a fost după discuții care au durat aproape o oră referitoare la funcționarea secțiilor din cadrul clubului sportiv focșănean. Deși echipele sportive din cadrul CSM 2007 Fcoșani au avut rezultate foarte bune în acest an, cum este cazul echipelor de handbal sau baschet, consilierii PNL-USR-PLUS au fost mai interesați de contractele jucătorilor sau cheltuielile cu cazarea și masa acestora. La tenis de exemplu, unde Focșaniul are o sportivă cu rezultate foarte bune la nivel național și internațional, liberalii erau nemulțumiți de cheltuielile cu echipamentul și au susținut că „orice părinte trebuie să suporte din banii lui aceste cheltuieli”. Au fost făcute și acuzații pentru care sportivii și conducătorii din club ar trebui să îi acționeze în instanță pe consilierii locali, referitorare la faptul că „se sifonează bani”, fiind acreditată ideea că unii sportivi ar întoarce o parte din banii încasați către diferite persoane din club. Acuzații care aruncă o pată neagră asupra muncii unor sportivi care au făcut performanță pentru municipiul Focșani și au făcut cunoscut orașul noștru la nivel național și internațional.

 Fără bani pentru Festivalul Delmar

Tăieri de bani au fost și la instituțiile culturale din municipiu care au rămas doar cu bani pentru salarii, fără alte sume pentru proiecte culturale. Tăierile puteau fi și mai drastice pentru că prima propunere a liberalilor a fost ca Teatrul Municipal să mai primească doar aproape două sute mii lei în acest an, în condițiile în care deja au fost făcute cheltuieli de 540 lei la această instituție. A fost nevoie de intervenția primarului Misăilă care i-a avertizat că o reducere de 1,5 milioane lei a bugetului Teatrului va duce la închiderea instituției de cultură. În final, au fost menținuți bani pentru salarii însă nu vor fi bani pentru organizarea de spectacole, ca să nu mai vorbim de Stagiunea Teatrală. În final, ultimul amendament propus de viceprimarul USR Alexandra Tătaru a lăsat instituțiile culturale doar cu banii pentru salarii și plata facturilor la utilitățile publice. La Ateneul Popular, de exemplu, au lăsat doar 40 mii lei la capitolul bunuri și servicii din cei 540 mii lei solicitați. Bani care nu ajung nici măcar pentru plata utilităților curente la instituția culturală. În lipsa finanțării de la buget nu vor putea fi derulate proiectele culturale pregătite de Ateneul Popular, cum ar fi Festivalul Național de muzică ușoară românească „Florentin Delmar”. La fel la Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” unde au lăsat doar 110 mii lei din cei 410 mii lei propuși în proiect. La fel, acești bani ajung doar pentru plata facturilor la utilitățile curente. Adică fără bani pentru reparații curente, materiale sanitare sau dezinfectanți.

Central Park de Focșani

În schimb, liberalii au avut grijă să își voteze lista cu 26 idei de proiecte propuse pentru finanțare din bugetul local și PNRR. Parcă la mișto au votat și un milion de lei pentru realizarea documentațiilor tehnice însă fără nicio o precizare la care investiție se referă. Vor fi documentații la toate cele 26 de proiecte? Care sunt sumele alocate pentru a putea începe procedurile de achiziție publică ? Nimeni nu știe nimic. Aceasta în condițiile în care unele  investiții erau trecute deja în proiectele pregătite de muncipalitate și votate de Consiliul Local. Este cazul străzii Argeș care figurează într-un lot de străzi trimis pentru finanțare la CNI. Nu lipsesc proiectele minunate precum reabilitarea pasajului și peroanelor din Gara Focșani unde vor să introducă și un sistem centralizat de acces deși această clădire aparține CFR. La fel, realizarea de acoperișuri verzi și pereți verticali verzi, la toate blocurile. O elucubrație care nu are nicio legătură cu realitatea din municipiu și cu regulile de finanțare europene. În aceeași categorie se înscrie și proiectul pentru Central Park-ul de Focșani, o năzbâtie prin care vor să unească Grădina Publică și Parcul Schuman, eliminând o stradă intens circulată din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?