Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Cota unică de 16% va fi menţinută


   Cota unică de 16% va fi menținută pe parcusul celor patru ani de guvernare USL, pentru a garanta stabilitatea și predictibilitatea sistemului fiscal românesc, a anunțat premierul Victor Ponta, la Berlin, într-o conferință la care au participat mai mulți oameni de afaceri germani. „Vom menține sistemul fiscal cât mai stabil și predictibil posibil. Cota unică de 16% – o să fiu foarte sincer spunându-vă că eu și alți social-democrați am propus să o schimbăm, dar din cauza influenței pozitive a partenerilor noștri liberali de coaliție am decis să păstrăm cota unică și o vom menține în mandatul de patru ani. Este o garanție a stabilității legislației noastre fiscale”, a spus Ponta, în conferința organizată la sediul Deutsche Bank.
   Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede menținerea plafonului maximal de impozitare de 16% și introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% și 16%, stabilite pe grile de venit.
În discursul susținut în fața oamenilor de afaceri germani, Ponta a arătat că România s-a confruntat, începând cu 2009, cu o criză economică și socială, iar anul trecut a trecut printr-o criză politică, dar că autoritățile sunt hotărâte să asigure în prezent stabilitate și predictibilitate. „Vestea bună este că ne-am învățat lecțiile, am avut alegerile, iar acum stabilitatea, predictibilitatea și implicarea în promovarea reformelor sunt punctele pe agenda mea și sunt foarte hotărât să urmez acest program pe următorii patru ani”, a afirmat premierul.
   El a prezentat oamenilor de afaceri germani potențialul economic al României, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii aeroportuare, și a precizat că este conștient de faptul că stabilitatea politică este o condiție pentru ca investitorii străini să aibă încredere în mediul de afaceri românesc. Ponta a admis însă că există în continuare probleme de infrastructură, dar a asigurat că, până la sfârșitul acestei luni, va fi promovată în Parlament o nouă lege privind parteneriatul public-privat care va rezolva și această situație.
Premierul a arătat totodată că legislația muncii este în continuare una „competitivă” din punct de vedere al costului forței de muncă și că România trebuie să păstreze acest avantaj competitiv chiar dacă această legislație nu este „foarte populară” printre unii colegi de partid și lideri sindicali.
   După discursul premierului, Eckhard Cordes, directorul general al grupului Metro și președinte al Comitetului de Est al Economiei Germane, prezent la conferință, a recomandat Guvernului de la București să păstreze actuala cotă unică de impozitare, afirmând că aceasta este cea care diferențiază România de alte state din regiune și reprezintă un factor important de atractivitate pentru investitorii străini, adăugând că „nu este bine să fie schimbate regulile în timpul jocului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?