Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO și FOTO! Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. „Potrivit tradiției, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din apropierea Constantinopolului‟

Zeci de credincioși au participat astăzi la slujbă în curtea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena‟, unde preotul paroh Daniel Alban a sfințit Aghiasma Mică. An de an, în prima zi de vineri de după sărbătoarea Paștelui, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului. La fel ca sărbătoarea Învierii Domnului, nici Izvorul Tămăduirii nu are dată fix, fiind trecut în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, astfel că în acest an, credincișii sărbătoresc acest praznic în data de 7 mai. Potrivit crestinortodox.ro, „la originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului.

Potrivit tradiției, un orb a primit vederea dupa ce s-a spălat cu apă unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împaratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care implinește descoperirea făcută de Maica Domnului: «Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apă tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați»‟. Când Leon ajunge împărat, în locul în care s-a petrecut minunea, în semn de mulțumire, ridică o biserică ce poartă hramul „Izvorul Tămăduirii‟.

 

Îndemn la calm și răbdare

După oficierea Sfintei Liturghii în biserică, preotul, dascălul și toți ceilalți participanți la slujbă au ieșit în curtea bisericii, acolo unde s-a săvârșit slujba de sfințire a apei. În timpul slujbei, fiind Săptămâna Luminată, s-a cântat de mai multe ori „Hristos a Înviat‟. La finalul slujbei, pr. Daniel Alban i-a îndemnat pe enoriași să păstreze distanța fizică, asigurându-i că toți cei prezenți vor primi Aghiasmă: „Iubiți credincioși, o să deschidem poarta la câteva persoane, ca să intrați pe rând. Vă rugăm frumos să intrați pe rând și să păstrați distanța, avem sticle suficiente, păstrați, așa cum v-am rugat, distanța‟. Apa sfințită în această zi va fi luată de credincioși pentru vindecarea bolilor „sufletești și trupești‟.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?