Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Vrei să ai un dosar „beton” pentru a primi locuință ANL? Iată ce trebuie să știi

Anual, zeci de tineri primesc locuințe ANL în Focșani, în baza listei de priorități aprobate de consilierii locali municipali, listă care este reanalizată periodic. La fiecare început de an, aleșii focșăneni votează și aprobă o nouă listă, în funcție de cererile existente și de punctajul obținut de fiecare dintre solicitanți. Iar punctajul e „cheia” pentru a prinde un loc cât mai bun pe listă, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de repartizare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii fiind de asemenea stabilite prin hotărâri de consiliu local.

La analiza dosarelor se au în considerare șapte criterii: situația locativă actuală a solicitantului, starea civilă, starea de sănătate, vechimea cererii, nivelul de studii sau de pregătire profesională, situații locative sau sociale deosebite și venitul mediu brut lunar pe fiecare membru de familie. Pentru fiecare dintre acestea, se acordă puncte, în funcție de situația declarată și asumată de solicitanți. Spre exemplu, 10 puncte sunt asigurate pentru chiriașii în spațiile din fond locativ privat, în timp ce 7 puncte sunt acordate pentru cei care sunt tolerați în spațiu. Și pentru suprafața locuibilă se acordă puncte: 5 pentru cei care au la dispoziție de la 15 metri pătrați și până la 18 inclusiv, 7 pentru suprafața cuprinsă între 12 și 15 metri pătrați, 9 pentru 8 mp – 12 mp și 10 pentru cei care apar cu suprafață locuibilă mai mică de 8 mp.

Legat de al doilea criteriu, punctaj mai mare este prevăzut pentru solicitanții căsătoriți – 10 puncte, în timp ce 8 puncte se acordă celor necăsătoriți. Se mai adaugă câteva puncte pentru persoanele aflate în întreținere: 2 puncte pentru un copil, 3 pentru 2 copii, 4 pentru 3 copii și 5 pentru 4 copii. Totodată, cei care au mai mult de 4 copii primesc cele 5 puncte, la care se adaugă câte un punct pentru fiecare copil. Aici mai este prevăzută acordarea a 2 puncte pentru alte persoane aflate în întreținere, indiferent de numărul acestora. În ceea ce privește starea de sănătate, se acordă 2 puncte dacă boala de care suferă solicitantul sau un alt membru al familiei ori aflat în întreținere necesită, potrivit legii, însoțitor sau o cameră în plus.

Puncte se acordă și pentru vechimea cererii, cele mai multe – 9, în cazul în care solicitantul a depus dosar în urmă cu 3 sau 4 ani. Cererile de până la un an primesc 1 punct, cele care au până în 2 ani – 3 puncte, cele până în 3 ani – 6 puncte, în timp ce pentru solicitările mai vechi de 4 ani se mai acordă câte 4 puncte pentru fiecare an în plus.

La analizarea cererilor și la stabilirea locului fiecărui solicitant pe lista de priorități contează și nivelul studiilor, find punctat ultimul nivel de studii încheiat și atestat conform legii. Astfel, cele mai multe puncte – 15, primesc din start cei cu studii superioare. Cei care nu au studii sau pregătire profesională au asigurate 5 puncte, solicitanții cu școală generală, fără pregătire profesională și/ sau cu specializare la locul de muncă primesc 8 puncte, 10 puncte sunt prevăzute pentru solicitanții care au studii medii, fără pregătire profesională și/ sau cu specializare la locul de muncă, în timp ce 13 puncte sunt acordate pentru solicitanții care au pregătire profesională prin studii medii sau profesionale de specialitate și/ sau prin studii superioare de scurtă durată.

În ceea ce privește situațiile locative sau sociale deosebite, cele mai multe puncte – 15, se acordă tinerilor proveniți din case de ocrotire socială și care au împlinit 18 ani, 10 puncte se acordă tinerilor care au adoptat sau adoptă copii, iar 5 puncte se acordă tinerilor evacuați din case naționalizate.

Potrivit ultimului criteriu, care are în vedere veniturile, 15 puncte se acordă în cazul în care venitul mediul brut lunar pe membru de familie este mai mic decât salariul minim pe economie. În cazul în care venitul mediu brut lunar pe membru de familie este între salariul minim pe economie și salariul mediu brut pe economie, se acordă 10 puncte.

În funcție de schimbările care au loc în viața personală sau/și profesională a solicitantului, dosarul trebuie actualizat și completat, astfel încât să fie la zi în momentul întocmirii listei de priorități la repartizarea locuințelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?