Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Săptămâna poeziei la Școala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani

Act de creație, vis cu ochii deschiși, meșteșug, imaginație, mod de exteriorizare a frământărilor interioare sau, pur și simplu, o conversație cu sine însuși – fiecare om poate decide ce reprezintă poezia. Ea poate lua forme variate, însă este întotdeauna un rezultat al emoției și al inspirației. Plecând de la aceste considerații, în perioada 19-25 martie, la Școala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani a avut loc o serie de activități dedicate POEZIEI.

Astfel, elevii de la clasele I-IV, sub îndrumarea prof. înv. primar Daniela Gavrilă, Alina Agherginei, Vasilica Mircea, au selectat și au recitat poezii semnate de mari scriitori români: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, George Topârceanu, Octavian Goga. Un obiectiv ce s-a urmărit și cu această ocazie a fost cultivarea sentimentului de patriotism la micii școlari, plecând de la cunoașterea și aprecierea frumuseților patriei noaste, a trecutului eroic de luptă a poporului român pentru neatârnare și afirmare în lume.

Elevii de la ciclul gimnazial au participat online la alte tipuri de activități ce au avut ca numitor comun poezia. Coordonatorii acestora – bibl. Gabriela Harea, prof. Pompilia Bărbosu, prof. Mitrița Dumitrache, prof. Costina Calița, prof. Iulia Prescornițoiu – au urmărit obiective precum: cultivarea sensibilității creatoare, dezvoltarea capacității de exprimare în public cu scopul de a transmite gânduri, idei, emoții și sentimente, consolidarea cunoștințelor acumulate la clasă referitoare la arta poetică (sensuri, forme de exprimare), dezvoltarea gustului pentru lectura de calitate, promovarea unui sistem de valori estetice și morale compatibil cu tradițiile spiritualității românești și universale și, nu în ultimul rând, dezvoltarea spiritului de selecție și de competiție.

„Ce este poezia?”, „Despre poezie”, „Din lirica poeților români și străini”, „Acrostihuri”, ,,Ghicește autorul versurilor!”, „Cel mai bun recitator”, „Concurs de creație poetică  <Pentru mama>”, „Poezia nu este o meserie, este o stare de spirit” sunt câteva dintre titlurile activităților extracurriculare desfășurate online pe platforma eduon-biblioteca în această săptămână dedicată poeziei. Elevii s-au implicat activ, au creat catrene, acrostihuri, poezii pe o temă dată sau cu folosirea unor rime predefinite, au recitat versuri în limba română, engleză și franceză din lirica universală (Esenin, Pușkin, Heine, Goethe, Byron, Hugo, Prévert, Petrarca, Li Po, Khayyam etc), și-au exprimat păreri personale în legătură cu semnificația și rolul poeziei.

Deși toți, și mici și mari, suntem diferiți, cu ocupații și obiceiuri diversificate, trăim în zone diferite ale lumii și vorbim limbi și dialecte diferite, există în noi o voce lăuntrică ce nu se pierde în traduceri. Este vocea sentimentelor noastre. Și aceasta se întâmplă pentru că în sufletul nostru, toți suntem poeți, fiecare în felul său, cu un mod propriu de exprimare și exteriorizare. Aceasta ar putea fi concluzia participanților la activitățile-maraton dedicate poeziei derulate la Școala „Duiliu Zamfirescu” Focșani, în perioada 19-25 martie 2021.

A consemnat bibliotecar Gabriela Harea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?