Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO: Parohia Tâmboești s-a ȋnfrăţit cu Parohia Borghesiana din Roma prin Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni‟

Parohia Tâmboești, împreună cu filia Bordeștii de Jos, s-a înfrățit cu Parohia Borghesiana din Roma, în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării. „Anul 2021 a fost declarat de către Patriarhia Română «Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României» fiind programate ȋn acest sens ȋn sânul Bisericii Ortodoxe Române mai multe evenimente culturale și educaţionale dedicate acestei tematici. Între aceste manifestări se desfășoară și Concursul Naţional Catehetic «Biserica – familia românilor de pretutindeni» care se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească. Printre parohiile participante se află și parohia vrânceană Tâmboești.Aceasta, urmând pașii conceptului concursului desfășurat ȋn interiorul bisericii, a organizat mai multe evenimente cultural-educative dedicate atât tinerilor, cât și familiilor din parohie. Citind conceptul am descoperit că anul acesta, lucrurile se apleacă spre zona online care a cuprins ȋntreaga societate pe perioada pandemiei, propunându-se crearea unor punţi de legătură ȋntre parohiile din ţară și cele din diaspora. Așa se face că, prin lucrarea lui Dumnezeu, și prin intermediul unor creștini originari din Tâmboești, familia Melu și Nicoleta Burdușel, stabiliți de mai mulţi ani ȋn Italia, și care au venit în țară cu prilejul unei ȋnmormântări, am intrat ȋn legătură cu părintele Protoiereu Nicolae Strugaru de la parohia Borghesiana din Roma, care ne-a solicitat anumite lucruri de natură duhovnicească. Am păstrat legătura și, ulterior, când am văzut temetica concursului, i-am propus să participăm ȋmpreună la concurs ȋnfrăţind parohiile pe care le păstorim‟, a precizat pr. Paroh Cristinel Muscalu.Anul acesta, 21 de copii, din cadrul Parohiei Tâmboești, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, s-au înscris la Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.

„Căsuța Bunicilor‟ din Vrancea a ajuns la Parohia Borghesiana din Roma 

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni‟ constă în realizarea unui proiect de comunicare și a unui schimb de experiențe prin intermediul imaginii, sunetului și fișierelor video realizate de copii sub îndrumarea preotului și a profesorilor. „Astfel, la nivelul parohiei noastre am ȋncercat să transmitem prin imagini, colaje și clipuri video mesaje prietenilor noștri din Roma, pentru a le mai alina dorul de ţară, de părinţi sau bunici pe care, de multe ori, ȋi mai văd doar cu prilejul prohodirii cum a fost cazul de care am amintit mai sus, sau poate nici atunci, așa cum s-a ȋntâmplat ȋn ultimul an când pandemia a pus o barieră foarte mare ȋntre noi, barieră la care nimeni nu se aștepta. Așa se face că una din frumoasele căsuțe executate de copiii participanți la programele noastre catehetice din anii trecuți, și anume «Căsuța bunicilor», a fost trimisă în Italia comunității de români din Parohia Borghesiana spre a le aduce aminte de uliţa satului și de prispa casei unde ȋi așteaptă cei dragi de sărbători. Darul nostru a plecat spre Italia prin intermediul domnului Melu Burdușel‟, a mai precizat pr. Cristinel Muscalu.

În urma publicării unor imagini pe pagina de Facebook – Biserica punte de legatura intre Tamboesti si Borghesiana-Roma, pr. Cristinel Muscalu a descoperit că „ Iulia și Dănuț Drăguș, doi soți din Bordeștii de Jos, reveniți în ţară din Italia, s-au căsătorit, ȋn urmă cu aproximativ două decenii, în Biserica Borghesiana, demonstrând ȋncă o dată faptul că biserica este cu adevărat  familia românilor de pretutindeni‟. Cu această ocazie, la sfârșitul slujbei de duminică din ultima zi a lunii februarie a.c., preotul Cristinel Muscalu a organizat un eveniment dedicat acestei familii, în cadrul căruia le-a oferit celor doi soți o diplomă, câteva daruri și un tort aniversar.

Mesajul pr. Nicolae Strugaru pentru Parohia Tâmboești

Prin intermediul unui material video, pr. Protoiereu Nicolae Strugaru de la parohia Borghesiana din Roma a explicat cum a avut loc înfrățirea celor două parohii. „Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021, anul omagial al pastorației românilor din afara României, noi, membrii parohiei Borghesiana din Roma, ne-am înscris la Concursul Național Catehetic «Biserica – familia românilor de pretutindeni». Așa se face că, prin lucrarea lui Dumnezeu, și prin intermediul unei familii de buni creștini din parohia noastră, am intrat în legătură cu părintele Cristi Muscalu de la Parohia Tâmboești, Vrancea. Este un preot activ pe latura aceasta, a lucrării cu copii. Păstrând o legătură de la distanță, prin mijloacele acestea moderne de comunicare, în momentul când am văzut conceptul concursului, am zis că este bine să ne înfrățim parohiile și să urmăm pașii concursului împreună. Astfel, în cadrul bisericii am desfășurat mai multe evenimente catehetice, culturale, dar și filantropice, primind și transmițând la fiecare eveniment atât mesaje, cât și imagini pline de emoții celor din România. Am organizat un eveniment catehetic de amploare, numit «Dor de România» prin participarea domnului inspector general de religie Vasile Timiș și părintelui Protosinghel Maxim Morariu, și am organziat o colectă de bunuri pentru frații noștri din țară‟, a spus pr. Nicolae Strugaru. Darurile trimise de la  „prietenii din Borghesiana‟ au ajuns la începutul acestei săptămâni la Parohia Tâmboești, fiind un motiv de reală bucurie pentru întreaga comunitate.

Tot în cadrul unor acțiuni filantropice, prin intermediul unei donații a soților Liliana și Tonel Buzăianu, patronii Big Market Focșani, pr. Cristinel Muscalu a oferit comunității aproximativ 25.000 de măști de protecție.

          Regulamentul concursului AICI!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?