Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO! Protest al fermierilor vrânceni pe drumul european E 85

Mai mulți fermieri au adus utilaje agricole și pancarte pe marginea drumului european E 85, aproape de intrarea spre comuna Ruginești. Ei solicită susținerea agriculturii prin alocarea  despăgubirilor în caz de calamităţi naturale.

Proteste au loc și la București, la sediul Ministerului Agriculturii. Potrivit agrointel.ro, Asociația Forța Fermierilor organizează un pichet la sediul Ministerului Agriculturii. Fermierii solicită susținerea agriculturii prin alocarea, de la bugetul de stat, a despăgubirilor de secetă promise de ministrul Adrian Oros. „Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor. Pentru Asociația Forța Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să își respecte cuvântul dat în fața fermierilor”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Conform AGERPRES, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură, respectiv alocarea şi plata despăgubirilor în regim de urgenţă pentru culturile de primăvară. Potrivit sursei citate, fermierii şi familiile lor „trebuie să îşi reia ciclul de producţie, nu să se organizeze în vederea pichetării instituţiilor statului”, motiv pentru care Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare îşi manifestă speranţa că se va reveni asupra acestei propuneri de buget şi va fi inclusă în bugetul alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale inclusiv suma pentru plata acestor despăgubiri. Reprezentanţii AAC reamintesc faptul că fermierii calamitaţi în anul 2020 în cazul culturilor de toamnă au în continuare de încasat o restanţă de 8% şi care „nu este nicăieri prevăzută în buget, deşi la data adoptării actului normativ inclusiv preşedintele României, împreună cu premierul de la acea dată şi cu ministrul de resort, a promis plata acestor sume într-un termen imediat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?