Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Moftangiii de la PNL și USR continuă războiul cu focșănenii

Coaliția împotriva focșănenilor blochează proiectele aflate în derulare la nivelul municipiului Focșani fără să aibă nicio justificare în afara interesului electoral al șefilor din PNL – USR. Toate proiectele de investiții care sunt blocate în Focșani reprezintă doar investiții aflate în derulare. Nu sunt proiecte noi, la care să fie aduse îmbunătățiri sau care ar putea fi respinse dacă cei de la PNL-USR nu le consideră oportune. Primarul Cristi Misăilă a arătat, ieri, că argumentele invocate de cei 11 consilieri PNL-USR sunt doar mofturi politice ale unor persoane care nu se gândesc la comunitatea în care trăiesc.

Sunt foarte multe investiții pe care le-am început în 2016-2020, pe care am dori să le continuăm dar, din nefericire, așa cum s-a văzut în ultima ședință a Consiliului Local de vineri, 12 februarie, continuă opoziția distructivă de a se bloca tot ce înseamnă proiecte în derulare. Nu vorbim de proiecte viitoare, unde ar putea fi purtate discuții, dacă să fie făcute în forma propusă de noi sau să fie aduse îmbunătățiri. Sunt deschis dialogului, dar nu sunt deschis unei opoziții care să vină doar să spună că «nu vrem așa pentru că sunt inițiate de Misăilă și de PSD». Astea sunt niște mofturi politice pe care nu le-am acceptat și nu le voi accepta niciodată, nu voi face niciun rabat și mă voi lupta cu PNL, cu USR și cu PSD, dacă este cazul, pentru a duce mai departe proiectele pentru municipiul Focșani și pentru noi toți, a spus primarul Cristi Misăilă.

Justificările aruncate în spațiul public de PNL-USR arată strădania de a inventa motive pentru blocajul din Consiliul Local. Consilierii PNL-USR-PLUS nu pot vota liste de titluri de proiecte însoțite doar de cifre, fără note de fundamentare. Acest fapt a fost argumentat clar în ședință și, repetăm, se pot relua aceste ședințe ori de câte ori este necesar, spun cei de la USR Focșani. În fapt, proiectele de hotărâre blocate de PNL-USR se referă strict la alocări de bani pentru lucrările realizate în baza unor proiecte din fonduri europene sau de la bugetul local pentru care au fost semnate contracte de către municipalitate. Singurele note de fundamentare în acest caz sunt sumele propuse a fi alocate de către Consiliul Local pentru aceste lucrări.

Orice persoană care are noțiuni elementare de administrație, așa cum pretind că au consilierii PNL-USR, ar trebui să știe că bugetul alocat la începutul anului pentru lucrările aflate în derulare este unul estimativ. Banii care vor fi cheltuiți efectiv pentru aceste lucrări sunt stabiliți în baza facturilor prezentate de constructori și avizate de diriginții de șantier. Iar verificarea lucrărilor se face anual de către Camera de Conturi, cea care stabilește dacă au fost nereguli în cheltuirea banilor.

Însă lucrările din Focșani nu pot fi realizate dacă nu există un buget inițial. Niciun constructor nu realizează o lucrare dacă nu are certitudinea că va fi plătit pentru investițiile realizate. Mai mult, nicio administrație publică nu poate semna ordinul de începere a lucrărilor dacă nu are un buget aprobat pentru aceasta.

Fumigena aruncată de consilierii PNL-USR că sunt lucrări care pot fi executate prin fonduri europene sau de la bugetul statului, prin Compania Națională de Investiții, este o pur și simplu o minciună. Fondurile europene sunt alocate strict pentru anumite proiecte de investiții iar în cazul de la Focșani, nu pot fi cheltuite pentru reparații la străzi, reabilitări de parcuri sau Planul Urbanistic General. Mai mult, Comisia Europeană nu acordă bani pentru continuarea unor proiecte demarate în anii trecuți. Culmea ipocriziei, pe lista proiectelor blocate de PNL-USR se află inclusiv cele realizate cu fonduri europene.

Cât despre fondurile care pot fi obținute de la CNI, acestea au fost deja repartizate pentru 2021 prin lista de sinteză aprobată la finele anului trecut. Iar municipiul Focșani are o singură investiție aprobată din cele 43 de proiecte transmise de municipalitate. Dacă majoritatea PNL – USR vrea ca proiectele de investiții să fie trecute la CNI, aceasta ar însemna ca lucrările executate până acum să intre în conservare cu speranța că în următorii ani vor fi alocați bani pentru ele.

Construcția sensurilor giratorii, reabilitarea sistemului de iluminat public sau noul Spital Județean, blocate de PNL-USR

           Construcția celor două sensuri giratorii din Sud, construcția noului Spital Județean, achiziția de autobuze electrice, reabilitarea sistemului de iluminat public, realizarea piestelor de biciclete, continuarea lucrărilor la străzile Panduri, Ion Basgan, sunt câteva dintre investițiile blocate de votul negativ al consilierilor PNL și USR. Construcția noilor sensuri giratorii din Sud face parte din proiectele finanțate cu fonduri europene pentru resistematizarea infrastructurii de transport din municipiu. De asemenea, proiectul noului Spital Județean este blocat deoarece liberalii nu au votat alocarea de bani pentru finalizarea Planului Urbanistic General.

Proiectul respins constant de consilierii PNL și USR la ședința a Consiliului Local prevedea alocarea sumei de 28,7 milioane lei pentru continuarea lucrărilor de investiții demarate în anii anteriori; bani pentru lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor din Focșani, realizarea pistelor de biciclete, achiziția de autobuze electrice, lucrările de reabilitare și extindere a parcurilor, reabilitarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu.

Un buget de 6,1 milioane lei era alocat pentru co finanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile. Pe lista de proiecte se află „Dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”, „Modernizarea transportului public în municipiul Focșani”, „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”, „Achiziție de mijloace de transport public-autobuze electrice (în parteneriat cu MDRAP)”, „Reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței nr 18”, „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani”, „Creștere eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Focșani-etapa a II-a”, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat public -nivelul 1 de prioritate”.

O sumă de 17 milioane lei este propusă pentru al doilea lot de investiții, finanțate din fonduri proprii. În acest lot se află proiectele „Reabilitare și extindere Parc Nicolae Bălcescu”, „Reabilitare și modernizare Piațetă Teatru și Milcov”, „Lucrări de recondiționare și modernizare terenuri sport ce aparțin Liceului Sportiv și demolare gradene”, „Extindere cu 12 săli de clasă a Școlii nr 3 Focșani”, „Sală de sport multifuncțională la Grupul Școlar Auto din Focșani”.

Al treilea lot de proiecte finanțate din fonduri proprii beneficiază de o alocare de 5,6 milioane lei. Pe listă se află investițiile „Refacere infrastructură str. Ion Basgan”, „Refacere infrastructură str. Panduri”, „Reabilitare locuri de joacă existente în patrimoniul UAT Focșani”.

Sursa foto: Facebook/Cristi Valentin Misăilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?