Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Cât TUPEU?! Peneliștii care încasează salarii și sporuri în Prefectură și DSP le cer medicilor și asistenților să facă voluntariat în centrele de vaccinare

Medicul de familie Grigore Hanță, coordonatorul Centrului de Vaccinare de la Odobești (CVO), a organizat ieri o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat situația cu care atât el, cât și ceilalți medici de familie și asistenți medicali se confruntă de la înființarea CVO și până în prezent. Într-un autodenunț remis presei duminică, dr. Grigore Hanță acuză că, din data de 18.01.2021 și până în prezent, 15 medici de familie și peste 35 de asistenți medicali activează în centrul de vaccinare de la Odobești fără contracte/convenții de muncă.

În replică, prefectul penelist Gheorghiță Berbece a postat un mesaj pe pagina de Facebook a Instituției prefectului județului Vrancea prin care spune că: „pentru activitatea de vaccinare s-au implicat voluntar medici și asistenți calificați care dețin atestatul de liberă practică și care au înțeles să presteze muncă de voluntariat – care definește activitatea de interes public în domenii cum sunt: serviciile sociale, medico-sanitar, educativ, învățământ, umanitar, sportiv, de protecție a mediului etc. desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială!‟.

Mai mult decât atât, în mesajul care pare tras la indigo cu cel postat de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pe pagina de Facebook a instituției, peneliștii îl acuză pe dr. Grigore Hanță că „Jurământul lui Hippocrate care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale, a fost demult uitat de o parte a cadrelor medicale‟, omițând să precizeze dacă a fost sau nu semnat vreun acord de voluntariat.

„Activitatea dumnealor, ca autorități județene, de când s-a declanșat această pandemie, a cuprins vreun minut de voluntariat?!”

Medicul Grigore Hanță, cu o vechime de peste 37 de ani în domeniu, spune că acuzațiile liberalilor din fruntea Prefecturii și a DSP Vrancea nu au nicio legătură cu jurământul lui Hippocrate, ci este vorba despre „lipsa de implicare între autoritățile județene, respectiv Prefectură și DSP în activitatea acestui centru”. „Când spun lipsă de comunicare, mă refer atât la comunicare rapidă, telefonică, cât și la a ni se răspunde la adrese scrise. Aș vrea să fac un comentariu la dreptul la replică acordat de domnul prefect Berbece, prin care ne anunță sec că toată activitatea personalului din centru, atât medici, cât și asistente, cât și personalul de suport, mă refer la registratorii medicali, îngrijitoare, este activitatea de voluntariat. Activitatea dumnealor, ca autorități județene, de când s-a declanșat această pandemie, a cuprins vreun minut de voluntariat?! Dumnealor sunt printre cei care încasează, pe lângă salariile posturilor pe care le ocupă, acel spor de Covid. Vă informez că medicii de familie, mai mult de jumătate din județ, nu au încasat nici măcar stimulentul de Covid care s-a acordat pe perioada celor două luni de stare de urgență‟, a precizat dr. Grigore Hanță.

Liderul medicilor de familie din Vrancea, dr. Grigore Hanță, a mai spus că trimiterea la jurământul lui Hippocrate „nu are nicio legătură cu activitatea pe care o desfășurăm aici. Jurământul lui Hippocrate se referă strict la modul în care ne desfășurăm activitatea ca medic în relația cu bolnavul. În momentul în care se desfășoară și se organizează un centru de vacinare, lucrurile se schimbă. Din punct de vedere strict medical, noi ne-am respectat și ne vom respecta jurământul lui Hippocrate indiferent cine va fi prefect, prim-ministru sau președintele țării. Face parte din formația sau deformația nostră ca oameni. În schimb, nu poți funcționa fără sprijinul autorităților, dumnealor au datoria să răspundă solicitărilor nostre, au datoria să facă toate demersurile pentru a intra în legalitate din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al legislației muncii‟.

„Centrul de la Odobești vaccinează zilnic în jur de 60 de persoane‟

În cadrul conferinței de presă, dr. Grigore Hanță a precizat că, de la înființarea Centrului de Vaccinare de la Odobești, și până în prezent, zilnic, aici, se prezintă în jur de 60 de persoane programate în platforma informatică. „Începând de ieri am pornit și revaccinarea, deci vaccinarea de rapel, pentru cei care, în data de 18 ianuarie, au primit prima doză de vaccin în Centrul Odobești. În privința aprovizionării cu vaccin, întâmpinăm aproape de fiecare dată deficiențe. De regulă, vaccinul sosește în centru  la 08:30-08:50 chiar și 09:30, trebuind să-l mai păstrăm încă jumătate de oră pentru încălzire, cu toate că vine dezghețat, urmând să fie diluat Pfizer-ul sau administrat Moderna, în așa fel încât începem vaccinarea primilor cetățeni în jurul orei 10:00.

Am solicitat celor care-l transportă să ne fie livrat vaccinul cu o zi înainte, din păcate, nu știu care sunt motivele pentru care DSP-ul nu-l livrează. Mai mult, la telefoane, nici din cadrul DSP-ului, respectiv doamna dr. Lazăr, nici din cadrul Prefecturii, domnul prefect Berbece, nu răspund la telefoanele mele, probabil că nu le convine. Noi funcționăm de peste trei săptămâni, fără niciun document legal de activitate. Eu sunt coordonatorul centrului, dar nu am nicio decizie și nici n-am semnat niciun document în acest sens‟, a mai spus dr. Grigore Hanță.

Medicul a mai precizat că „la Odobești, m-am bucurat de sprijinul autorităților locale, de  fapt, centrul s-a înființat la decizia autorității locale. Cer public domnului prefect să facă publice contractele de voluntariat încheiate între Prefectură/DSP sau UAT Odobești și tot personalul care activează în centru din data de 18 ianuarie‟.

„Nu am semnat niciun contract de voluntariat!‟

În sprijinul medicului Grigore Hanță, câțiva dintre asistenții medicali care au acceptat să-și desfășoare activitatea în Centrul de vaccinare de la Odobești au spus că nu au semnat niciun conctract de voluntariat, și nici nu li s-a spus că nu vor fi plătiți pentru munca lor. „Noi, care suntem expuși Covid-ului, să nu ne dea niciun bănuț că suntem voluntari, dar Prefectura pentru ce ia 30%  spor de Covid?! Sunt cumva predispuși Covid-ului?! Noi am venit aici, nu spunem că nu facem voluntariat, dar noi am venit aici în timpul nostru liber și, ca atare, n-am cerut să ne dea nu știu ce bani, cel mai mic bănuț pentru noi contează extraordinar de mult. Lucrez aici de la înființare centrului. Nu ni s-a spus de la început că este voluntariat. Atât timp cât suntem predispuși Covid-ului și în unitățile în care lucrăm, și aici, cred că este dreptul nostru să ni se dea suma infimă pe care au spus de la început că ne-o dau. Acum s-au dezis?!‟, a spus Ecaterina Gigârtu, asistent medical pensionar.

Nu am semnat niciun contrat de voluntariat. Fiecare de aici s-a implicat cât a putut și cum a putut mai bine, pentru că nu e ușor ca din 12 ore de gardă să vii să faci voluntariat. Cel puțin dacă se spunea de la început, veniți ca să faceți voluntariat, cine putea și era disponibil, venea cu cea mai mare plăcere. Acum, nu știu… ni s-au închis toate drumurile. Aș putea să fac voluntariat, dar nu cum am făcut până acum. Nu cred că merită să vii din alt oraș pe benzina ta, pe mâncarea ta și pe cheltuiala ta să stai aici patru ore sau cât este nevoie să faci voluntariat și să n-ai nicio mulțumnire în afară de cea sufletească. Nu prea văd ca în viitor centrul să mai funcționeze în situația asta‟, a completat Vlad Ionuț asistent medical principal.

Medicul Grigore Hanță a mai spus că în Centrul de Vaccinare de la Odobești vin medici de familie de la „Tulnici, Nereju care fac și o oră, o oră jumătate ca să ajungă în centru să ne ajute. Pe lângă ei vin și cu asistentele de la cabinet, de regulă sâmbăta și duminica, deci absolut în afara programului. (…) Dacă se pun frâne sau se dau comunicate de genul celor date de domnul prefect, noi ne încetăm activitatea. Sunt județe unde medicii de familie, tot din aceleași motive, și-au retras complet activitatea din centrele de vaccinare‟.

Incredibilul tupeu al lui Berbece

Două centre de vaccinare pentru imunizarea populaţiei din judeţ care trebuiau să devină funcţionale luni, la Panciu şi Tîmboeşti, nu au putut fi deschise din cauza lipsei de personal medical care să le deservească, a declarat prefectul Gheorghiţă Berbece pentru AGERPRES. „În acest moment, nu putem operaţionaliza centrul de vaccinare de la Tîmboeşti, din cauza faptului că nu avem personal care să asigure supravegherea postvaccinală şi triajul. Şi mă refer aici strict la medici. Pentru a funcţiona centrul de vaccinare, este nevoie de minimum şase medici, în trei ture a câte patru ore, doi medici pe tură. Nu am reuşit să identificăm pentru centrul de la Tîmboeşti personal medical necesar. Pentru centrul de vaccinare de la Panciu, avem o înţelegere cu mai mulţi medici să desfăşoare aceste activităţi. Vom deschide acest centru pe data de 15 februarie, pentru că aşa a fost stabilit de către Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Gheorghiţă Berbece.

Cu un tupeu incredibil, prefectul PNL-ist afirmă că, deşi există cadru legal pentru plata medicilor, aceştia nu doresc să se implice. „Ne îngrijorează acest aspect, că nu putem deschide aceste centre, neavând personalul necesar. Deşi există cadru legal care să asigure plata suplimentară a activităţii desfăşurate în centre, medicii nu doresc să se implice în această activitate”, a precizat Berbece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?