Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Fostul sediu al Prefecturii Putna a fost inaugurat! Liberalii s-au opus alocării de fonduri, dar duminică s-au îngrămădit în frunte cu Orban

Fostul sediu al Prefecturii Putna a fost inaugurat ieri, în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, vicepreședinții Marian Oprișan și Ionel Cel Mare, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, majoritatea primarilor dinVrancea. Inaugurarea a debutat cu slujba de sfințire, oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei împreună cu un sobor de preoți. Ulterior, președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma a declarat că imobilul în care a funcționat fosta Prefectură Vrancea „este o clădire care face cinste județului Vrancea“ și a ținut să le mulțumească celor care au făcut posibilă reabilitarea acestei clădiri. ,,Într-adevăr este o clădire care face cinste județului Vrancea și am ales astăzi, 24 ianuarie, tocmai pe principiul că sărbătorim Unirea și, totodată, vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă și o astfel de reabilitare. Să nu uităm totuși că reabilitarea a fost pe parcursul a mai multor ani, asta înseamnă că în România există și situații de genul acesta, dar asta înseamnă că astăzi, iată, suntem în măsură să deschidem porțile acestui frumos edificiu, edificiu care a avut de-a lungul vieții sale foarte multe povești și sunt convins că, pe parcurs, le vom desluși cu toții. Intenționăm, în perioada următoare, până definitivăm tot ceea ce înseamnă procedurile legale în vederea înființării unor filiale ale Universității din București și Universitatea din Iași, să facem tot posibilul ca toți focșănenii și vrâncenii să poată vizita acest imobil“, a spus președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

În replică, fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel în mandatul căruia au fost executate lucrările de reabilitare a clădirii, a declarat că imobilul fosta Prefectură Vrancea este unul foarte important, pentru care s-au cheltuit resurse importante, obiectiv de investiții la care consilierii județeni PNL au votat mereu împotriva alocării de resurse financiare. ,,Sunt foarte fericit și foarte bucuros că am reușit să redăm această clădire circuitului public, după Teatrul Național din Focșani. Este o clădire de o importanță națională din punct de vedere arhitectural. Regret ipocrizia și minciuna celor de la PNL. Vreau să vă aduc aminte că de fiecare dată când am alocat bani ca să putem finaliza această frumoasă clădire, liberalii au votat împotrivă, iar astăzi au nesimțirea să vină să spună: «Noi vrem să fie frumos pentru județul Vrancea!». Nu suport ipocrizia și minciuna. Vreau să mulțumesc arhitecților, inginerilor, muncitorilor, maeștrilor, societăților comerciale care au lucrat de-a lungul timpului pentru reabilitarea acestei clădiri. Reabilitarea a durat foarte mult pentru că n-am avut resursele necesare de fiecare dată și, așa cum bine știți, a mai trecut timpul, am mai alocat niște bani, am mai lucrat, iar am mai alocat niște bani, iar am mai lucrat, dar, într-un final am făcut, împreună cu constructorul, o treabă excepțională“, a afirmat Marian Oprișan.

Acesta a spus  că „este exclus“ ca acest imobil de referință pentru județ să ajungă sediu de universitate, precizând că aici ar putea funcționa Palatul culturii vrâncene sau ar putea fi sediul muzeelor vrâncene. Marian Oprișan i-a lansat o provocare președintelui Consiliului Județean, afirmând că Toma ar trebui să susțină un proiect care să vizeze înființarea unui campus universitar în municipiul Focșani.  „Această clădire este mult prea valoroasă să fie pusă la dispoziția unor facultăți. Această clădire, atât de valoroasă, sub aspectul patrimoniului cultural național, trebuie să devină Palatul Culturii, Palatul Copiilor sau reuniunea tuturor secțiilor Muzeului Județean, în așa fel încât să fie o clădire deschisă permanent publicului larg. Dacă peneliștii de la putere, astăzi vremelnic, se gândesc serios la viitorul tinerilor din județul Vrancea, eu le propun să meargă la guvernul Cîțu să aloce fondurile necesare, printr-un program european sau printr-un program al Ministrului Dezvoltării Regionale, să facem un campus universitar, și lansez această provocare președintelui Consiliului Județean, să facem un campus universitar, pentru că avem 200 de hectare de teren, și atunci rezolvăm două probleme: rezolvăm și problema patrimoniului cultural național din județul Vrancea, a Muzeului și a Palatului Culturii, și, în același timp, rezolvăm și problema campusului universitar și a universităților vestite din România, Iași și București, care vor să deschidă secții la Focșani“, a spus Marian Oprișan.

Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna au fost terminate la finele anului 2020, iar săptămâna trecută a fost făcută recepția finală la acest imobil. Valoarea totală a lucrărilor la acest obiectiv este de 13,6 milioane de lei. Clădirea este monument istoric încadrat în categoria A de interes național, aici având sediul între anii 1915-1945, Prefectura fostului județ Putna. Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost iniţiat şi coordonat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Lucrările au demarat în perioada 2000-2004 și au fost sistste în anul 2005. Au fost reluate în anul 2008 și din nou sistate în anul 2011, iar în perioada 2011-2017 nu s-a lucrat la acest obiectiv. Lucrările au fost din nou reluate în 2017.

Ieri, Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură Odobești, a făcut o prezentare a istoriei clădirii realizată la începutul secolului trecut după proiectul arhitectului Daniel Renard, cel care a realizat și Cazinoul din Constanța. În prezentarea făcută de Valentin Muscă, au fost menționate personalitățile vrâncene, ale fostului județ Putna, care au contribuit la realizarea primului Palat Administrativ din județ. Cu ocazia inaugurării a fost organizată și o expoziție cu zeci de imagini din Focșanii de altădată. De asemenea, Corul Jeunesses, al Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu” din Focșani, a susținut un recital.

Delegația liberală condusă de președintele PNL Ludovic Orban nu a mai vizitat imobilul pentru care a venit la Focșani, acesta preferând să participe, cel mai probabil, la o ședință de partid. Singurii care au vizitat clădirea au fost social democrații, conduși de Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?