Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Video și GALERIE FOTO: Horia Vîrlan a desemnat „Bucătarul de aur al Municipiului Focşani”



 

   Focșănenii prezenți, sâmbătă după amiază, în Piața Unirii, au avut ocazia să fie părtași la o demonstrație de „bucătăreală” la superlativ, realizată de renumitul maestru în artă culinară Horia Vîrlan. Tot sâmbătă, în urma concursului de gastronomie, a fost atribuit titlul de „Bucătarul de aur al Municipiului Focșani”, trofeul și placheta, echipei de la Pizzeria „Arizona”. Pe locurile următoare s-au clasat bucatele preparate de bucătarii Restaurantului „Alegria” (locul II), Restaurantul „Casa veche” (locul III) și Restaurantul „Intim (locul IV). Foarte apreciate au fost, de asemenea, de către maestrul Horia Vîrlan, care a jurizat competiția, specialitățile gătite de bucătarii Restaurantului „Il Piacere”, care a participat în afara competiției.

   Mirosul micilor, pastramei, cârnaților și al celorlalte fripturi și frigărui – obișnuitele preparate gustate de regulă la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus” – a fost sâmbătă, pentru două ore, pus la…respect de aromele ce s-au ridicat încet, dar sigur, de pe plita bucătăriei improvizate pe scena din Piața Unirii, în care-a bucătărit maestrul în arta culinară Horia Vîrlan. Deosebit de volubil și plin de umor, acesta a reușit să-i facă să saliveze pe toți cei prezenți în zonă, cu o specialitate pe cât de simplă pe atât de delicioasă.
   Maestrul bucătar a demonstrat spectatorilor că din legume și brânză se poate găti, cu efort minim și în timp record, un fel de mâncare absolut sănătoasă, care îți încântă și ochii și papilele gustative. „Vă propun un preparat de început și mijloc al toamnei, ce combină vinete, roșii, brânză de capră, ulei de măsline și busuioc. Desigur, brânza poate fi înlocuită cu alte tipuri de brânzeturi și se poate folosi și ulei de floarea soarelui, în locul celui de măsline. Vinetele și roșiile se taie rondele, se prăjesc pe rând în tigaie, din busuioc și usturoi se face un sos”, și-a început demonstrația Horia Vîrlan, neuitând să explice, pe măsură ce gătea, de ce folosește anumite cuțite, care sunt ustensilele cele mai potrivite pentru ce făcea într-un moment sau altul și de ce alege aparate de gătit performante în locul celor tradiționale. „Aș putea să gătesc și cu cele tradiționale, dar asta cere timp, iar timpul e ceva ce costă mai mult acum, decât costa în urmă cu 50 de ani. Acum avem nevoie de timp pentru a face alte lucruri și îl câștigăm de unde putem. Așa că folosesc ustensile care ușurează munca (de ex. blenderul în care a făcut sosul – n.r.), și fac și economie de timp”, a spus maestrul Vîrlan, provocând somelierul prezent la această demonstrație să spună cam ce vinuri s-ar potrivi la felul de mâncare pe care o prepară. Nu de alta dar „Bachus e pe aici pe undeva. L-a întâlnit cineva? Cred că toți l-am întâlnit măcar o dată-n viață! Iar când vorbești de zona Vrancei, te gândești imediat la vinuri. E și normal pentru că aici este, până la urmă, patria vinurilor. Iar aici e festivalul zâmbetului, viei și vinului și se cade să vorbim despre vin”, a spus renumitul bucătar, aprobat de mulțime.     Somelierul a fost de părere că vinurile albe s-ar potrivi cel mai bine specialității gătite de gazda „Cireșei de pe tort”, cu rezerva că, desigur, „suntem latini și în concluzie, gusturile nu se discută”. El a recomandat și a prezentat fie un Muscat Otonel demisec, fie vinurile „Åžarba” sau „Gurban”. Acestea, a precizat, se schimbă în cazul vânatului sau pastramei, în favoarea unui Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Băbească Neagră.

Suntem ceea ce mâncăm…

   Momentul în care porții cu câte un turnuleț format din felii de roșii, vinete și brânză de capră, garnisite cu sos și împodobite cu câte o bucată de busuioc, gătite de Horia Vîrlan, au început să se distribuie spectatorilor a fost și cel în care au început să se audă exclamațiile apreciative. „Excelent”, „foarte bun”, „delicios” au fost calificativele obținute de maestrul bucătar direct de la norocoșii care au prins una din aceste porții. „Vreau să fac cât mai multe porții, aș vrea să hrănesc pe toată lumea, dar nu-mi permite spațiul”, a spus cu regret maestrul bucătar.
   Cu delicatețe a atras atenția asupra faptului că fiecare om ar trebui să aibă grijă ce mănâncă, dacă ține la propria sănătate. „Îmi aduc aminte că înainte, când eram copil, mâncam toată săptămâna mâncăruri din legume, ou, brânzeturi și doar duminica făcea bunica o friptură de pui. Carnea era de regulă o dată pe săptămână. Acum însă, dacă pleci la serviciu îți faci un sandvici cu mezel. Ați auzit de cineva care-și ia sandvici cu vinete, cu dovlecei sau roșii? Iar dacă nu e sandvici atunci există obiș-nuința de a mânca repede un hamburger, o shaorma, ceea ce nu face deloc bine și ar trebui să evităm”, a spus maestrul în artă culinară Horia Vîrlan.

Bucătarul de aur, la Pizzeria Arizona

   Pe mesele aranjate lângă scenă, echipele de bucătari ale celor patru restaurante focșănene, participante la concursul „Bucătarul de aur al Municipiului Focșani”, precum și cea a Restaurantului „Il Piacere” și-au așezat bucatele care de care mai sofisticate, spectaculoase și delicioase. Dacă cei de la Restaurantul „Arizona” îmbiau specialități de genul ceapă umplută cu mix de carne gratinată cu brânză, mămăligă cu sos de carne și caș ras, carne de vițel cu gutui sau cotlet de berbecuț în crustă cu ierburi aromate și servite cu orez și ciuperci, ceilalți au făcut să plouă-n gură celor prezenți cu alte delicatese.
   Astfel, echipa Restaurantului „Alegria” a concurat cu rulada umplută cu piept de pui pe pat de cașcaval, având ca garnitură sos de iaurt și roșii umplute cu brânză proaspătă, iar ca desert, cozonac de casă cu nucă.  Cei de la Restaurantul „Casa veche” au așezat pe masă sarmale și roșii umplute cu carne de mistreț, fierte în vin alb sec, pe pat de mămăliguță și plăcinte cu brânză și stafide, servite cu sos de zmeură și sos de mure. Nu în ultimul rând, bucătarii de la Restaurantul „Intim” i-au făcut să saliveze pe cei aflați în preajmă cu ciolanul și costița lor de porc afumate, cârnații cu cașcaval, cartofii în coajă și brânza de burduf precum și cu clătitele boierești. Participanții în afara concursului, bucătarii de la Restaurantul „Il Piacere”, au luat ochii asistenței cu platoul lor de specialități absolut spectaculos și tortul cu cremă de nuci, decorat cu frișcă.
   Talentul bucătarilor a fost apreciat de maestrul Horia Vîrlan care, după deliberări, a înmânat trofeul și placheta, precum și titlul de „Bucătarul de aur al Municipiului Focșani” echipei Pizzeriei „Arizona”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?