Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO! Focșaniul a sărbătorit astăzi 162 de ani de la Unirea Principatelor Române 

Astăzi, de ziua Unirii Principatelor Române, Focșaniul a îmbrăcat haine de sărbătoare. La împlinirea a 162 de ani de la Mica Unire, din cauza pandemiei de COVID-19, tradiționalele parade militare nu au mai putut avea loc. Evenimentele dedicate zilei de 24 ianuarie au debutat astăzi cu TE DEUM-ul oficiat de ÎPS Ciprian, Episcopul Buzăului și Vrancei, la Catedrala ”Sf. Cuvioasă Pasacheva” din Focșani.

În jurul orei 12:45, în Piața Unirii din Municipiul Focșani, a avut loc un minirecital susținut de Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, urmat de un ceremonial militar organizat de militarii Garnizoanei Focșani.

 

Apel la recunoștință și rugăciune

 

În Piața Unirii din Focșani au fost prezenți reprezentanți ai administrație locale și județene, reprezentanți ai armatei, preoți dar și ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei care a făcut apel la recunoștință și rugăciune. „Ziua de astăzi, 24 ianuarie, este înscrisă cu adânci semnificații în inimile tuturor românilor, dar îndeosebi în ale frățiilor voastre, cei care sunteți urmașii făuritorilor Unirii de la 1859, pe aceste meleaguri. Așa cum afirmam și în Catedrala (Sfânta Cuvioasă Parascheva), închinată făuritorilor Unirii, aveți această îndatorire morală de a vă ridica la vrednicia înaintașilor, aceea de a apăra nealterate valorile națiunii române cu privire la unitate, demnitate, coresponsabilitate și, mai ales, credința în Dumnezeu, aceea care i-a ținut uniți întotdeauna pe români în toate momentele cruciale din istoria lor.

După ce am înălțat rugăciuni în catedrală împreună cu frățiile voastre, iată, aici, în Piața Unirii din Municipiul Focșani suntem din nou împreună, în număr semnificativ mai mare, pentru a ne bucura și a reflecta cu responsabilitate la ceea ce a însemnat și înseamnă Ziua Națională, 24 ianuarie, pentru fiecare român.

Se știe că Marea Unire din 1918 n-ar fi fost posibilă dacă în deceniile precedente nu s-ar fi înfăptuit acele acte mărețe ale poporului român și toate, sigur, reprezentând rodul rugăciunilor stăruitoare, dar și al eforturilor jertfelnice pe câmpurile de luptă și nu numai. Așa încât sunteți îndreptățiți, și suntem cu toții îndreptățiți astăzi să ne bucurăm, să ne gândim la înaintași, să-i pomenim cu recunoștință, dar mai ales să le făgăduim fiecare în sufletul său că vom păstra nealterate valorile transmise, patrimoniul cultural și spiritual pe care ei ni le-au încredințat. Dumneavoastră, vrâncenii și focșănenii, în mod special, aveți această răspundere în fața istoriei, în fața bisericii, în fața neamului, de a arăta tuturor că suntem și trebuie să rămânem uniți în dreapta credință, în dreapta viețuire în Hristos, și mai ales în dreapta împreună-lucrare pentru realizarea lucrurilor bune și folositoare pentru noi. Să ne ajute Dumnezeu să rămânem împreună și să dăm tuturor o mărturie pozitivă că suntem cu adevărat urmași vrednici ai făuritorilor Unirii de la 1859 și, desigur, de la 1918″, a spus ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

 

,,Cu toții avem nevoie de dezvoltare și de proiecte care să nu-i dezamăgească pe români!”

 

Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin  Misăilă, a menționat, în discursul său, că cei 162 de ani de la Unirea Principatelor Române reprezintă o lecție de istorie pe care nu trebuie să o uităm.

„În urmă cu 162 ani, aici, la Focșani s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române.

Pe aceste locuri, la 24 ianuarie 1859, Cuza ridica bariera ce stătea de veacuri între frații munteni și moldoveni și juca Hora Unirii! Unirea Principatelor rămâne o mișcare politică abilă, din care avem ce învăța și astăzi. Alegându-l pe Cuza domn al Moldovei și Munteniei, românii au pus în fața unui fapt împlinit marile puteri ale vremii! Astăzi mulți dintre noi au uitat această lecție de istorie! Dacă uităm care sunt interesele națiunii noastre, atunci să nu ne așteptăm că vom reuși să construim România la care visau cei ce au înfăptuit Unirea! Tocmai am încheiat un an în care o parte dintre semenii noștri au pierdut afaceri, au pierdut slujbe și, din nefericire, mulți și-au pierdut și pe cei dragi!

Chiar și așa viața merge înainte, dar românii au nevoie să vadă lumina de la capătul tunelului! 24 ianuarie este unul dintre acele momente în care trebuie să ne uităm la lecțiile trecutului ca să învățam ce avem de făcut în prezent! La fel ca acum 162 ani trebuie să ascultăm vocea românilor căci e vocea celor care ne-au trimis pe noi, astăzi, aici! Vocea românilor spune că școlile trebuie deschise pentru ca să putem avea generații de copii educați!

Vocea românilor cere infrastructură mai bună și legi care să se respecte! Vocea noastră, a moldovenilor, cere o autostradă care să unească Iașiul cu București și Cluj.

Cu toții avem nevoie de dezvoltare și de proiecte care să nu-i dezamăgească pe români! Aceasta este lecția lăsată moștenire de pașoptiști, de Alexandru Ioan Cuza și Moș Ion Roată, la 24 ianuarie 1859! Aceasta este misiunea noastră de astăzi!

La mulți ani, Focșani!

La mulți ani, România!

Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, a încheiat primarul Cristi Valentin Misăilă.

 

Evenimentele dedicate zilei de 24 ianuarie s-au încheiat cu maratoniștii care, pentru cinci ani la rând, au parcurs simbolic 42 de kilometri, din Focșani în șase localități din Vrancea, în semn de respect pentru cei care s-au jertfit ca noi să avem o țară unită. Participanții maratonului au fost premiați de primarul Cristi Valentin Misăilă care le-a oferit câte o statuie care reprezintă în miniatură Monumentul Unirii din Piața Unirii și o carte în care este descrisă Mănăstirea ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?