Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Afacerist condamnat la închisoare cu suspendare pentru că vrut să mituiască un ofiţer de la Penitenciarul Focşani

Directorul societăţii comerciale care, la începutul acestui an, a fost trimis în judecată pentru că a vrut să mituiască un ofiţer din cadrul Penitenciarului Focşani, a fost condamnat. Soluţia a fost dată de magistraţii Tribunalului Vrancea şi poate fi contestată. „Condamnă pe inculpatul D (…) Nicolae – la pedeapsă de 2 ani şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (…). Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei aplicată inculpatului D (…) Nicolae. Supravegherea inculpatului se va realiza de Serviciul de Probaţiune Galaţi. Termenul de supraveghere este de 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galaţi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Inculpatul D (…) Nicolae va presta 60 zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria mun. Galaţi – întreţinere spaţii verzi; încărcat şi adunat deşeuri vegetale; colectat şi transportat deşeuri; mobilizat arbori şi arbuşti; scos cioate; împrăştiat pământ vegetal- sau Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei” Galaţi – întreţinere spaţii verzi din curtea unităţii de învăţământ şi a terenurilor de sport din incinta acestora (…)”, se arată în hotarârea instantei.

În plus, afaceristul va trebui să frecventeze şi un program de reintegrare socială derulat sau organizat de Serviciul de Probaţiune Galaţi sau în colaborare cu instituţiile comunitare. Instanţa a mai dispus şi confiscarea sumei de 5.000 lei de la inculpat. Soluţia poate fi apelată în termen de 10 zile de la comunicare.

5000 lei, dar ofiţerul nu s-a lăsat mituit

Fapta a fost comisă la finele lunii octombrie 2018, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor care au dispus trimiterea în judecată a afaceristului Nicolae D. Astfel, în data de 29 octombrie 2018, în jurul orei 13.00, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale din Galaţi, inculpatul i-a oferit suma de 5.000 lei inspectorului principal de poliţie penitenciară Alexandru Ciprian B., solicitând totodată ca acesta din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în legătură cu derularea unui contract de locaţiune încheiat în luna aprilie a aceluiaşi an între societatea sa şi penitenciar, pentru funcţionarea unui punct de lucru, magazin, în incinta Penitenciarului Focşani. Scopul înmânării sumei de bani a fost acela de a fi avantajat prin aprobarea majorării preţurilor produselor pe care societatea sa le comercializa prin intermediul magazinului din unitatea de detenţie.

Potrivit unor surse oficiale, bărbatul deţine mai multe magazine în mai multe penitenciare din ţară, printre care şi Focşani. Întrucât i s-ar fi părut că la magazinul din incinta Penitenciarului Focşani preţurile ar fi mai mici decât în rest, a încercat să-i dea ofiţerului care se ocupa cu verificarea listei preţurilor produselor de la magazine similare din zona penitenciarului, suma de bani amintită, sperând astfel că poate creşte şi el preţurile produselor pe care le vindea deţinutilor. La audierile de atunci, gălăteanul nu a recunoscut comiterea faptei, spunând că i-a dat ofiţerului suma de bani în semn de recunoştinţă pentru buna colaborare dintre ei, adăugând că nu a existat nicio discuţie cu privire la majorarea preţurilor.

Un comunicat cu privire la cazul administratorului de la Galaţi a fost remis presei şi de reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţe. Trimiterea în judecată a bărbatului s-a dispus la data de 31 ianuarie a.c, dosarul fiind întocmit ca urmare a unui denunţ. „La data de 31 ianuarie 2020, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a întocmit rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată a administratorului unei societăți comerciale pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. În fapt, la data de 29.10.2018, inculpatul a oferit suma de 5.000 lei unui ofițer din cadrul Penitenciarului Focșani, solicitându-i să nu-și îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea unui contract de locațiune din anul 2018 pentru funcționarea unui punct de lucru comercial în incinta penitenciarului. Practic, ofițerul de penitenciar ar fi trebuit să-l avantajeze prin aprobarea majorării prețurilor produselor pe care societatea administrată de inculpat le comercializa prin intermediul magazinului. Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunț formulat la nivel Serviciului Județean Vrancea, denunț ce a fost înaintat spre competentă soluționare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea”, se arată în informarea DGA  trimisă presei la momentul trimiterii în judecată a inculpatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?