Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Aproape 1000 de cadre medicale au fost vaccinate împotriva COVID-19. Noi doze de vaccin vor sosi în România în 29 şi 30 decembrie

Aproape 1000 de cadre medicale au fost vaccinate, duminică, până la ora 18,00, la nivelul întregii ţări, nicio persoană imunizată neprezentând efecte adverse, conform unui comunicat remis de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Potrivit sursei citate, numărul total de cadre medicale, din cele 10 spitale, cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri a fost de 960.

Vaccinarea personalului medical din cele zece unităţi sanitare aflate în prima linie în lupta cu COVID-19 continuă luni şi marţi, după ce campania de imunizare din prima tranşă de vaccinuri, livrate în data de 25 decembrie, a debutat duminică dimineaţa. Debutul campaniei a fost marcat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din capitală, prima persoană vaccinată fiind Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2, a menţionat sursa citată.

Mihaela Anghel a declarat că este emoţionată şi se simte privilegiată să fie prima persoană din România aleasă pentru a fi vaccinată împotriva noului coronavirus. Ea a avut un mesaj şi pentru cei care refuză să se vaccineze sau nu cred în existenţa pandemiei. „Să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, pentru a putea scăpa de această greutate care ne apasă pe toţi. Să nu aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi, ca să îşi dea seama că există această boală (…) Simt şi sper să fie începutul şi sfârşitul acestei pandemii. Sper din tot sufletul”, a spus asistenta. Mihaela Anghel a adăugat că cel mai greu moment din acest an a fost când a pierdut un pacient, care a stat la terapie intensivă mai mult de trei luni.

Noi tranşe din vaccinul anti-COVID-19 vor sosi în România în 29 şi 30 decembrie, a anunţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. „Din informaţiile pe care le deţinem, în opt ţări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. Astfel că, la acest moment ştim că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar în 30 decembrie în Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi”, a precizat sursa citată.

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, dacă lucrurile decurg bine, în următoarele şase luni ar trebui să se asigure o imunizare a populaţiei împotriva noului coronavirus în proporţie de 60-70%.

„Dacă lucrurile decurg bine şi disponibilitatea vaccinurilor va fi aceea de care noi avem nevoie, ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70 la sută din populaţie, ceea ce reprezintă nivelul la care consecinţele pandemiei sunt mult diminuate şi putem pune punct acestui flagel”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, prezent duminică la Institutul Matei Balş, pentru a asista la administrarea primelor doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a afirmat că este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Marea Britanie să fie prezentă pe teritoriul României. „România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. Întrebat dacă există date privind prezenţa acestei tulpini a virusului în România, Valeriu Gheorghiţă a spus: „Nu ştim, dar orice este posibil”, însă a explicat că vaccinul care este administrat şi în România are un nivel bun de protecţie împotriva acestei tulpini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?