Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Sorin Grindeanu a lansat programul de guvernare al PSD pe perioada 2021-2024

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat miercuri programul de guvernare al partidului pentru perioada 2021 – 2024, precizând că acesta a fost discutat cu sindicatele şi cu patronatele şi este centrat pe „siguranţa” locurilor de muncă. „Spre deosebire de actuala putere, care anunţă seara ceea ce noi avem ca obligativitate a doua zi sau restricţii pentru mediul privat dimineaţa, noi am început elaborarea programului de guvernare în parteneriat cu cei cărora li se adresează măsurile pe care noi le propunem, pornind de la nevoile concrete pe care aceştia le au.. (…) Acest program are în centrul său siguranţa locurilor de muncă – este o componentă esenţială în programul de guvernare cu care venim în faţa românilor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este esenţial. Dacă avem locuri de muncă sigure şi plătite, atunci vom putea avea creştere economică, putem creşte salariile, putem creşte nivelul de trai”, a declarat Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, programul de guvernare al PSD se adresează stimulării şi recompensării muncii, forţei active din societate. „Vrem să creştem salariul minim, iar angajatorii trebuie să înţeleagă că, dacă nu vom avea salarii decente, nu vor mai avea forţă de muncă, pentru că românii vor alege să muncească în afară. E obligatoriu să avem forţă de muncă în ţară, e un obiectiv prioritar. Avem măsuri care se adresează creşterii natalităţii, pentru că, dacă nu facem acest lucru acum, nu peste mult timp nu vom mai avea angajaţi care să plătească, de exemplu, pensiile celor care au ieşit din activitate. Aceste măsuri se adresează, de asemenea, celor care muncesc. (…) Acoperim prin acest program toate tipurile de capital, important e să se producă plusvaloare în România”, a susţinut prim-vicepreşedintele PSD.

El a adăugat că, în 2016, când social-democraţii au preluat guvernarea, România avea un PIB de 170 de miliarde de euro, iar la sfârşitul anului 2019 acesta se ridica la 223 miliarde de euro. „Plus 53 de miliarde, adică plus 31%. Unde ne aflăm acum estimativ? Undeva la 215 miliarde. Ceea ce vă propunem noi prin acest program este peste 4 ani să ajungem la 292 miliarde, (…) în procente plus 36%”, a explicat Grindeanu. Potrivit acestuia, deficitul bugetar cash se cifra în 2016 la 2,4% din PIB, în 2019 la 2,8%, iar acum se situează la 9,4%, PSD propunându-şi ca peste patru ani să fie de 3%.

Datoria guvernamentală se cifra în 2016 la 37,3% din PIB, în 2019 la 34,6%, în prezent a ajuns la 46% din PIB, iar PSD vrea ca peste patru ani să se ajungă la 39%. Sorin Grindeanu a completat că rata şomajului era de 5,5% în 2016, 4% în octombrie 2019, în prezent se ridică la 5,3%, social-democraţii urmărind ca aceasta să fie peste patru ani de 3,5%. Fostul premier a mai spus că salariul minim brut general era în 2016 de 1.250 de lei, în 2019 a ajuns la 2.080 de lei, în prezent – 2.230 de lei, PSD preconizând peste patru ani 3.500 de lei, în creştere cu 57%. „Spre deosebire de cei de la PNL, noi prezentăm şi vom prezenta în detaliu de unde vor veni banii pentru fiecare măsură preconizată de către noi şi acest lucru va fi detaliat atât de unele programe, cât şi pe fiecare domeniu”, a susţinut prim-vicepreşedintele PSD.

Senatorul PSD Radu Oprea a precizat că social-democraţii au avut o discuţie „foarte bună” atât cu reprezentanţi ai sindicatelor, cât şi ai patronatelor. „Este evident că PSD ştie să guverneze bine. (…) Ţintele noastre sunt realiste, care pot fi atinse. (…) Investiţiile în economie vor veni din fondurile publice, din sursele atrase din creditele BEI, BERD, Banca Mondială. Nu trebuie sa investim bani din fonduri publice atunci când avem la dispoziţie fonduri europene. Fondul strategic de investiţii este o altă sursă – am lăsat în timpul guvernării noastre un proiect care a fost discutat cu Comisia Europeană şi am primit aprobările necesare. Vom continua cu el. (…) Şi cred că este timpul să vorbim în România foarte hotărât despre creşterea colectării şi reducerea evaziunii – este o sursă imensă pentru bugetul României”, a spus senatorul. El a adăugat că PSD îşi propune şi o reducere a impozitării muncii şi o creştere a veniturilor populaţiei din deduceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?