Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și candidat pentru un nou mandat de șef al administrației județene din partea Partidului Social Democrat, a mers ieri după amiază la Adjud unde s-a întâlnit cu cetățeni ai municipiului de pe Trotuș. Alături de Marian Oprișan s-au aflat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, primarul Municipiului Adjud, Constantin Armencea, care candidează pentru un nou mandat de primar. Primele discuții cu cetățenii au avut loc în cartierul Adjud nord la străzile reabilitate în ultimii ani. A urmat o întâlnire cu tinerii care locuiesc în blocurile ANL unde s-a discutat despre decizia aberantă a liberalilor care au majorat cu 50% valoarea prețului de vânzare a locuințelor ANL, prin ordin al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, liberalul Ion Ștefan „Grindă”.
Marian Oprișan a arătat că această majorare nepermis de mare compromite însăși ideea de locuințe sociale pentru tineri deoarece metrul pătrat cu care se va vinde o locuință ANL devine egal cu metrul pătrat a locuințelor vândute de dezvoltatorii imobiliari. Pentru fiecare familie de tineri aceasta înseamnă o corvoadă lungă, înseamnă practic un credit ipotecar pe 30-50 de ani. Viziunea social democrată este diferită de cea liberală, înseamnă un sprijin concret acordat tinerilor prin locuri de casă sau locuințe la un preț corect. „Această abordare a guvernului liberal este o prostie. Ca să îi încurajezi pe tineri trebuie să îi ajuți. Trebuie să le pui la dispoziție locuri de casă pe terenuri din proprietatea statului, construiești locuințe pentru ei și le vinzi la prețul lor de construcție. Repet, locuința reprezintă atuul principal al unui tânăr ca să plece în viață cu un loc de muncă în vederea întemeierii unei familii”, a spus Marian Oprișan.
Pentru a repara această nedreptate, Marian Oprișan a solicitat înghețarea prețurilor la locuințele ANL la nivelul anului 2019. De asemenea, a solicitat parlamentarilor PSD de Vrancea să inițieze un proiect de lege privind facilități acordate celor care doresc să beneficieze de proiectul de locuințe ANL. Inițiativa legislativă a parlamentarilor PSD de Vrancea va modifica legislația astfel încât prețul de vânzare a apartamentelor ANL să țină cont de prețul de construcție al acestora. Prin această modificare vor fi eliminate situații precum cea din acest an, când ministrul liberal Ion Ștefan „Grindă” a semnat un ordin prin care valoarea de înlocuire pe metru pătrat a locuințelor ANL a fost stabilită la 2.996,00 lei/mp inclusiv T.V.A.. Adică o creștere cu peste 50% față de anul trecut când valoarea a fost stabilită la 1.916,42 lei/mp inclusiv T.V.A.
Se lucrează la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”
Una dintre investițiile importante pentru adjudeni este reabilitarea Casei de Cultură „Tudor Vornicu”. Lucrările în cadrul proiectului sunt realizate cu fondurile europene accesate de Primăria Adjud prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a arătat că reabilitarea Casei de Cultură înseamnă reabilitarea fațadei, realizarea unor surse alternative de curent cu panouri fotovoltaice, schimbarea instalațiilor sanitare și alte lucrări care vor îmbunătăți condițiile oferite în lăcașul de cultură. „Este o investiție foarte frumoasă. Cultura unește oamenii și orientează valoric comunitățile. Am considerat dintotdeauna Casa de Cultură ”Tudor Vornicu” din Adjud un pilon cultural important în viața comunității noastre, găzduind de-a lungul timpului evenimente culturale deosebite precum expoziții de artă, spectacole de teatru sau lansări de carte. Acestea sunt motivele pentru care am depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți înfățișarea acestui edificiu, eforturi încununate, anul acesta, de începerea lucrărilor de reabilitare a fațadei“, a declarat primarul Constantin Armencea.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a felicitat autoritățile din Adjud pentru investiția realizată la Casa de Cultură. Șeful administrației județene a arătat că este un exemplu al lucrărilor care pot fi realizate atunci când asemenea clădiri se află în patrimoniul autorităților locale. Acestea pot investi pentru reabilitarea clădirilor importante pentru comunitățile locale. În schimb, situația este diferită în cazurile unde asemenea clădiri aparțin sindicatelor, în localități precum Focșani sau Soveja. Legislația română interzice autorităților locale să investească bani din bugetul local în clădiri sau terenuri care nu le aparțin, pe care nu le administrează. „Marele avantaj este că se află în proprietatea primăriei, nu este situația de la Focșani unde Casa de Cultură „Leopoldina Bălănuță” este proprietatea sindicatelor și, din acest motiv, nu poate fi reabilitată și reparată. În aceeași situație se află și stațiunea Soveja unde hotelurile și vilele sunt proprietatea sindicatelor. Mincinoșii patologici de la PNL au început să spună că vor face ei stațiunea, că o vor reabilita. Ori, acest lucru nu se poate până când sindicatele nu vor vinde sau, prin lege, nu le va fi transferat patrimoniul ori la o autoritate publică, ori la un investitor național. Povestea că liberalii vor face stațiunea Soveja este cea mai mare minciună gogonată pe care poate să o spună cineva în Vrancea. Acolo se pune problema proprietății, iar proprietari sunt sindicatele din România”, a precizat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Articol executat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD filiala Vrancea; CUI mandatar financiar 21200019