Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Încep ZILELE MUNICIPIULUI FOCȘANI! Programul pentru perioada 3 – 11 iulie

Autoritățile locale focșănene l-au omagiat, joi, pe domnitorul Ștefan Cel Mare și Sfânt în cadrul unui eveniment care a avut loc la statuia de pe Bulevardul Republicii. Viceprimarii municipiului Ionuț Mersoiu și Marius Iorga, directorul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” au depus o coroană de flori. Manifestările dedicate voievodului moldovean preced, anual, evenimentele din cadrul Zilelor Municipiului Focșani. Numele domnitorului moldovean are o rezonanță specială pe meleagurile vrâncene, fiind cunoscută legenda Tudorei Vrâncioaia, care i-a oferit pe cei șapte feciori ca să fie mâna dreaptă a domnitorului în lupta sa cu turcii, cărora acesta le-a dăruit Munții Vrancei. Omagiem astăzi pe Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți, emblematici domnitori ai noștri, ai românilor, cel care a făcut Moldova Mare și care a avut grijă, în toată domnia sa, să păstreze hotarele neatinse și să dezvolte Moldova așa cum merita. A fost unul dintre cei mai valoroși domnitori ai noștri, un adevărat apărător al creștinătății, fiind numit Atletul lui Hristos de Papa Sixtus al VI-lea. După fiecare bătălie câștigată a construit câte o biserică și rămâne în memori noastră unul dintre cei mai iubiți domnitori, cel care e un adevărat simbol al Moldovei. Legătura cu noi, vrâncenii, e prin Baba Vrâncioaia, cea care în Munții Vrancei i-a oferit șapte feciori în bătălie să îl ajute și cu ajutorul acestora a reușit să învingă. Drept mulțumire a dat feciorilor Vrâncioaiei șapte munți. Putem spune că Ștefan Cel Mare, prin dania sa, împreună cu feciorii Vrâncioaiei, sunt întemeietorii acestor meleaguri pe care trăim și ne dezvoltăm astăzi. Îi cinstim memoria, ne gândim cu drag la faptele lui de vitejie și credem că tot ce avem noi a face este să ducem mai departe gândurile, să îl cinstim și să facem în așa fel încât principiile lui, de neatârnare și de păstrare a integrității teritoriale să ne mâne și pe noi în tot ceea ce avem de făcut”, a spus directorul Sorin Francu.

De asemenea, aseară, a avut loc un moment artistic-evocator la Biserica cu hramul Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt din cartierul Sud. Au fost momente artistice, susținute de Corala Pastorala, condus de profesorul Dumitru Săndulachi, Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei”, condus de Maria Murgoci și actorii Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”. „Hramul Bisericii Ștefan cel Mare și Sfânt este și începutul neoficial al manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Focșani. Activitățile de anul acesta cuprind mai multe manifestări culturale care își propun să pună în evidență valorile noastre locale. Este important să ne întoarcem fața și către istorie, către cei care, asemenea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ne-au învățat ce înseamnă adevărata iubire de neam și țară, dar și curajul de a înfrunta cu demnitate amenințările. Doamne ajută!”, se arată în mesajul primarului Cristi Misăilă.

Tur pietonal cu mască prin istoria Focșaniului

În acest sfârșit de săptămână, focșănenii sunt invitați să descopere istoria Focșaniului de odinioară în cadrul unui tur pietonal care va avea loc cu ocazia Zilelor municipiului, în perioada 3-5 iulie. Turul pietonal va fi gratuit, va dura 2-3 ore și va fi o călătorie în care va fi prezentată istoria din spatele atracțiilor turistice ale Focșaniului. Evenimentul va fi realizat de Primăria Focșani împreună cu Florin Daniel Sima, ghid de turism local, fondator și administrator al paginii ghidturisticvrancea.ro. „La 158 ani de la actul de naștere a orașului Focșani, vă invităm să redescoperim Focșaniul în cadrul unui tur pietonal caracterizat de un stil interactiv, atractiv si vesel, oferit de ghidul de turism Florin Daniel Sima. Vom începe călătoria la ora 11.00 de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani din Grădina Publică, după care vom merge în Piața Unirii, unde vom descoperi Monumentul Unirii, Biserica Sfântul Ioan, Ateneul Popular și Borna de Hotar. Continuăm traseul nostru pe Str. Republicii și vom vorbi despre Vechea Prefectură Putna, apoi vom afla povestea fostului sediu al B.N.R., Biserica Săpunari, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Muzeul Unirii și Biserica Stamatinești”, se arată în prezentarea evenimentului.

Din păcate, numărul de participanți la eveniment este limitat din cauza pandemiei de coronavirus. Vor fi grupuri de maxim 20 persoane care vor trebui să poarte măști de protecție. „Ca urmare a prevederilor Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 32 din 29.06.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după data de 01.07.2020 precum și instituirea excepției de la măsura carantinării / izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European, vom putea organiza grupuri de maxim 20 persoane. Cei care doresc să participe la eveniment sunt așteptați vineri, 3 iulie 2020, de la ora 10.30 la Centru Național de Informare și Promovare Turistică din Grădina Publică Focșani. Doritorii vor purta, obligatoriu, mască! Turul începe la ora 11.00”, arată organizatorii evenimentului.

La 6 iulie 1862 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a emis Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”. Focșaniul este unul din principalele orașe ale Unirii din România, alături de Iași, București și Alba Iulia. În toată istoria modernă a orașului, Unirea reprezintă o valoare de bază – plecând de la prima stemă a orașului (1867), care era reprezentată de două țărănci care își dădeau mâna cu inscripția ”Unirea face puterea”. De-a lungul timpului, în Focșani au fost construite monumente care evocă momentul Unirii Principatelor: Borna de Hotar, Obeliscul din Piața Unirii, Muzeul Unirii. Toate aceste monumente sunt reprezentative pentru istoria orașului nostru și reprezintă principalele atracții turistice ale Municipiului Focșani, alături de ctitoriile filantropului Maior Gh. Pastia – Teatrul Municipal Focșani și Ateneul Popular.

Programul ZILELOR MUNICIPIULUI FOCȘANI 3 – 11 iulie 2020

Având în vedere Hotărârea Guvernului României nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemie de COVID-19, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28 din 11.06.2020 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 16.06.200 și Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 32 din 29.06.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după data de 01.07.2020, precum și instituirea excepției de la măsura carantinării/izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European, Zilele Municipiului Focșani se vor desfășura în perioada 3-11 iulie 2020 având următoarele obiective care pot fi atinse, cu respectarea prevederilor aplicabile pentru Starea de Urgență:

Promovarea Municipiului Focșani ca Oraș al Unirii și organizarea unui tur pietonal prin care cei interesați vor putea vizita principalele simboluri ale orașului;

Promovarea personalității filantropului Maior Gheorghe Pastia și a ctitoriilor acestuia;

Cinstirea cetățenilor Municipiului Focșani care au împlinit 50 ani de căsătorie;

Focșaniul în timpul Primului Război Mondial;

Dezbaterea academică a unor teme de actualitate, respectiv nevoia de spiritualitate și de identitate culturală în vremuri de criză.

Iată programul:

3 – 5 iulie 2020, orele 11.00-13.00

Descoperă Focșaniul”, tur ghidat cu principalele atracții turistice ale Municipiului Focșani – organizator Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani.

Grupuri limitate la 20 persoane/grup și respectarea măsurilor legale.

6 iulie 2020, orele 10.30 – 11.30

Piațeta Balada: Premiere ”cupluri de aur”- 11 familii din Municipiul Focșani vor fi premiate cu ocazia aniversării a 50 de ani de dragoste, înțelegere și respect reciproc – organizator Primăria Municipiului Focșani.

6 iulie 2020, orele 15.30-17.00

Sala de Ședințe a Consiliului Local al Municipiului Focșani: Simpozionul național ”Spiritualitate și identitate culturală în vremuri de criză” cu participarea Președintelui Academiei Române, ES Ioan Aurel Pop și a Înaltpreasfinției Sale Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei – organizator Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani.

Numărul participanților este limitat la 20 persoane, cu respectarea măsurilor legale de prevenție. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

6 iulie 2020, ora 19.00

Ateneul Popular: Lansarea proiectului ”Redescoperă România” – organizator Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”Focșani.

Numărul participanților este limitat la 20 persoane, cu respectarea măsurilor legale de prevenție. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

10 iulie 2020, orele 10.00-12.00

Descoperă Focșaniul”, tur ghidat cu principalele atracții turistice ale municipiului Focșani – organizator Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani.

Grupuri limitate la 20 persoane/grup și respectarea măsurilor legale.

10 iulie 2020, orele 10.30

Piațeta Balada: Expoziție în aer liber de port popular național – organizator Ansamblul Folcloric Profesionist ”Țara Vrancei”.

10 iulie 2020, orele 15.00

Foaierul Teatrului Municipal ”Maior Gheorghe Pastia”: Despre personalitatea filantropului Maior Gheorghe Pastia – organizator Teatrul Municipal Focșani.

Numărul participanților este limitat la 20 persoane, cu respectarea măsurilor legale de prevenție. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

11 iulie 2020, orele 10.00-12.00

Trepte de Istorie”: Expoziția în aer liber ”Artefacte din Primul Război Mondial” organizată de Asociația detectoriștilor ”Vrancea Eroică” în colaborare cu Ateneul Popular ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani.

11 iulie 2020, orele 12.00-13.00

Trepte de Istorie”: Prezentare ”Focșaniul în Primul Război Mondial”.

Primar, Cristi Valentin Misăilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?