Proiectul de automatizare și monitorizare a sistemului de alimentare cu apă, precum și a stațiilor de pompare pentru apele uzate colectate din Focșani, Cîmpineanca și Golești a fost scos la licitație de CUP. Valoarea estimată a investiției, fără TVA, se ridică la 11.348.700 lei. Investiția face parte din proiectul denumit generic Vranceaqua-1, care are o valoare de 107 milioane de euro.
Directorul general al CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu (FOTO), a declarat că această investiție este parte a proiectului finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu. „Este vorba de o investiție care vizează automatizarea și monitorizarea celor 38 puțuri forate din frontul de captare Suraia, securizarea operațiunilor ce trebuie efectuate privind calitatea apei, dar și automatizarea și monitorizarea stațiilor de repompare a apei. Este o investiție finanțată prin Programul Operațional Sectorial de Mediu”, a declarat Gheorghe Vasilescu.
Firma care va adjudeca lucrarea în urma licitației, va trebui să realizeze mai multe lucrări, printre care: echilibrarea automată și monitorizarea cantităților de apă captată la Uzina de apă Focșani cu cerințele de apă din sistemul deservit, precum și necesarul de clor pentru dezinfecția apei; funcționarea și monitorizarea celor 38 puțuri forate din frontul de captare Suraia, pentru protejarea contra înnisipării puțurilor și blocarea acviferelor; protecția antiefracție în sistem automat cu verificare video a celor 24 incinte de protecție sanitară în regim sever ce compun frontul de captare Suraia; monitorizarea video a perimetrelor împrejmuite de la uzina de apă Focșani, precum și controlul din Dispecerat al accesului în incintă prin cele 3 porți.
De asemenea, trebuie să asigure funcționarea automată și monitorizarea celor 2 stații de pompare a apei din incinta Uzinei de apă Focșani; funcționarea automată și monitorizarea Stației de pompare Vrancea, inclusiv protecția antiefracție cu sistem de verificare video a perimetrelor împrejmuite; protecția antiefracție cu sistem de verificare video a perimetrelor împrejmuite de la captarea prin Drenuri Babele; funcționarea automată și monitorizarea Stațiilor de pompare apă potabilă pentru comunele Cîmpineanca și Golești; monitorizarea presiunilor din 51 puncte caracteristice ale sistemului de transport și distribuție a apei potabile; automatizarea și monitorizarea celor 46 stații de repompare a apei potabile pentru blocurile de locuințe arondate fiecărui Punct Termic (SH), precum și protecția lor antiefracție și contra incendiilor; automatizarea și monitorizarea celor trei Stații de Pompare pentru Apele Uzate (SPAU) colectate din zonele ce nu permit descărcarea gravitațională spre Stația de epurare a municipiului Focșani, precum și protecția lor antiefracție.
Data limită de depunere a ofertelor este 15 ianuarie, iar data limită de valabilitate a ofertei este de 120 de zile. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS Mediu.
Milioane de euro pentru alimentarea cu apă a județului
Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice Focșani au în derulare proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, denumit Vranceaqua. Prima etapă, denumită generic Vranceaqua 1, a adus beneficii locuitorilor din zone unde nu existau utilități, chiar și în Focșani, respectiv în cartierele Mândrești, Laminorul, Sud și Obor.
În comuna Cîmpineanca a fost edificată o nouă rețea de apă și a fost creat sistemul de canalizare, iar în prezent locuitorii din localitatea limitrofă municipiului sunt alimentați cu apă potabilă de la Uzina de apă Focșani, având la robinete aceeași calitate a apei precum focșănenii. De asemenea, alte localități care s-au îmbogățit cu sisteme de apă și canalizare sunt: satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești, cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea.
În aglomerarea Focșani, 107.000 locuitori beneficiază de investiția CUP, la Adjud – 18.000 locuitori, la Odobești – 8.200 locuitori, la Mărășești – 12.300 locuitori, la Panciu – 8.500 locuitori, iar la Homocea – 6.300 locuitori. Lucrările au vizat inclusiv realizarea racordurilor și branșamentelor individuale la gospodăriile populației. Valoarea acestei investiții se ridică la 107 milioane euro, fără TVA.
Localități alimentate cu apă prin Vranceaqua-2
În prezent, Consiliul Județean și CUP Focșani, care este operator regional, au în derulare etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua-2. Valoarea proiectului Vranceaqua-2 depășește 109 milioane de euro, plus TVA.
În cadrul acestui proiect au fost incluse 38 de localități din județul Vrancea, cu peste 2.000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud: Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud: Păunești, Ruginești; zona Panciu: Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești: Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică: Soveja, Lepșa, Greșu. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în proiectul Vranceaqua-1, respectiv în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca.