Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Tactica lui Băsescu, adoptată de verișoara manager de la Spitalul Județean Focșani

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat vineri, într-o postare pe pagina sa oficială de facebook, că în timp de pandemie COVID-19, „17 zile le-a luat „specialiștilor” penele de la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” să instaleze aparatul Real Time PCR achiziționat de Consiliul Județean Vrancea pentru testarea cadrelor medicale.”

„După cum știți, aparatul, împreună cu 2.000 de teste au fost aduse în spital încă din data de 5 mai 2020, iar directorul medical Negoiță și managerul interimar, pe care o recomandă gradul de rudenie cu prefectul Berbece, l-au ascuns într-o magazie fără a trece imediat la instalarea lui. Atrag atenția că de luni verișoara lui Berbece are obligația să facă demersurile legale pentru a introduce aparatul în programul național de testare așa cum s-a realizat cu toate aparatele și testele achiziționate de administrațiile județene și locale din întreaga țară. Se văd, în timpul scurt de când au preluat cei de la PNL conducerea spitalului județean, incompetența și indiferenta crasă pe care o arată acești habarniști. E trist cum asistăm la distrugerea muncii de ani de zile din instituțiile publice și din Spitalul Județean de către aceste pile, cunoștințe și relații ale lui Grindă, Toma și Berbece. În același timp solicit public actualei conduceri puse pe pile la Spitalul Județean să justifice cheltuirea fondurilor alocate de către Consiliul Județean Vrancea pentru combaterea COVID-19”, arată președintele Marian Oprișan.

SARS, SORS…

Elena Codruța Neagu (Mihalache) a organizat vineri dimineață o conferință de presă la Spitalul Județean, începând prin a spune că este medic dentist, dar și studentă în ultimul an la Medicină Generală. Cum ar putea fi astea recomandări pentru a conduce un spital județean? Am întrebat-o dacă are cursuri de management și ne-a răspuns că este „în curs de pregătire în managementul calității”. Calității cui, nu ne-a mai spus.

A declarat că nu știe cât de lungă sau scurtă va fi „perioada următoare”, când dorește să stabilească o legătură cu reprezentanții mass-media.

Cu câteva foi în față, ruda prefectului penelist Gheorghiță Berbece a spus că aparatul Real-Time PCR urmează să fie pus în funcţiune începând de luni, fiind instalat în secţia TBC a Spitalului Judeţean Focşani. „Acest aparat a sosit cu 2.000 de teste şi are o capacitate de testare de 22 de teste concomitent, cu un rezultat în două ore de la introducerea probelor de exudat în aparat. Cu acest aparat vor fi testate toate persoanele simptomatice conform metodologiei «SORS-CoV-2»”. SARS, SORS, intenția contează…

Echipamentele de testare, achiziționate cu banii alocați de Consiliul Județean, au o valoare de 594.984 lei. Echipa care se va ocupa de testări va fi formată dintr-un medic, un biolog şi trei asistenţi medicali instruiţi la Galaţi.

Tactica Băsescu în dialogul halucinant ziariști- manager dentist

Întrebată de un reporter dacă este verişoara prefectului de Vrancea, Elena Codruța Neagu (Mihalache) s-a eschivat, adoptând tactica Traian Băsescu. „Ăăă, vreau să vă spun că, aşa cum v-am spus şi mai devreme, da, Prefectura s-a implicat (…), şi aşa cum v-am spus, intervenţiile în vederea obţinerii cadrelor medicale şi a sporurilor cuvenite a Spitalului Judeţean, în ceea ce priveşte lista spitalelor care tratează COVID-19.‟

„Ce v-am întrebat și ce mi-ați răspuns”, a remarcat pe bună dreptate reporterul. „V-am răspuns”, a continuat cu glas stins doctorița studentă.

Un alt reporter a insistat întrebând: „Este vreun grad de rudenie?”

„Nu sunt verişoară, ar trebui să fiţi mult, mult, mult mai bine informaţi, şi chiar v-aş rug pe această temă…V-am spus”.

Primul reporter a revenit: „Aveți un grad de rudenie cu domnul prefect?!”

„Nu este un grad de rudenie aşa cum s-a scris şi cum s-a specficat. Eu, personal, …nu‟, a răspuns Codruţa Mihalache.

„Prin răspunsurile dvs lăsați loc la interpretări”, a remarcat un reporter.

Replica managerului dentist nu a mai venit. Mai lipsea să spună ceva de pixelul albastru…

Laudă-mă gură

Deși este de numai câteva zile la conducerea interimară a Spitalului Judeţean Focşani, Elena Codruța Neagu (Mihalache) afirmă că a reuşit să aducă nu mai puțin de patru medici noi. „Am reuşit să încheiem două contracte cu doi medici infecţionişti rezidenţi şi un medic cardiolog, un medic specialist care vine de la Spitalul «Buhuşi». Noi avem un deficit de cadre medicale, mai ales la…, pe această secţie de Cardiologie. Iar pentru celelalte posturi pe care am dorit să facem angajări nu a existat niciun…nicio solicitare. În cursul zilei de astăzi s-a mai luat legătura cu un medic urolog, care dumnealui își pune disponibilitatea pentru a venea… pentru a veni să lucreze la Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sfântul Pantelimon»‟. N-avem ce să facem, cităm așa cum a vorbit.

Până la sosirea medicului nou, secţia de Urologie rămâne închisă, iar în cea de Nefrologie se lucrează în ture. Conform declaraţiilor făcute de actualul manager interimar, Spitalul Judeţean Focşani mai are 61 de cadre medicale infectate cu COVID-19. „Situaţia de acum două săptămâni a fost la circa… undeva 130 de cadre medicale, iar la momentul de faţă avem 61 de cadre medicale, dintre care 5 medici, 40… 4, ăăă, da, 4 asistenţi, 10 infirmiere, 2 îngrijitoare şi 2 sunt din alte categorii‟.

Cu medicul urolog despre care Codruța Mihalache spune că a reușit să-l aducă la Spitalul Județean Focșani, s-a discutat dinaintea declanșării stării de urgență, mai precis, în timp ce Constantin Mîndrilă era la conducerea unității sanitare. Cât despre cei doi medici rezidenți, managerul Mîndrilă spune că ei nu pot valida servicii medicale, din moment ce nu au parafă. „Cu urologul de la Cluj despre care zice că l-a adus, de fapt, s-a discutat în timp ce eram la spital, înainte de starea de urgență, numai că n-am mai reușit să organizez concursul pentru a veni omul pe post. Rezidenții n-au nicio calitate, pentru că n-au parafă și nu pot veni să parafeze servicii medicale, ei vin ca un asistent medical.

Medicii rezidenți fac treabă în centrele universitare unde, în baza faptului că profesorul respectiv le dă acordul, ei pot să facă anumite servicii, dar într-un spital județean, care nu este centru universitar, și unde nu sunt cadre universitare, rezidenții nu-și pot desfășura activitatea. Repet, rezidentul nu are parafă, nu are cod de parafă și nu poate valida servicii”, afirmă Constantin Mîndrilă.

Subsolul era deja în planul de reabilitare și modernizare”

„Problema subsolul”, abordată de Codruța Neagu în conferința de presă de vineri, urma să fie rezolvată în cadrul lucrărilor de reabilitare și modernizare a pavilionului central, lucrări demarate de managerul Constantin Mîndrilă. Înainte de a se infecta cu SARS-CoV-2, Mîndrilă spune că se ajunsese cu lucrările pe secțiile Ortopedie-Traumatologie și Urologie. „Subsolul spitalului urma să fie modernizat pentru că noi am început modernizarea spitalului de la etajul 6 în jos, am terminat etajele 6, 5, 4, 3, 2, 1, parterul și înainte de a mă îmbolnăvi lucram chiar la Ortopedie-Traumatologie și Urologie. După, urma să coborâm la subsol să finalizăm lucrările. Nu trebuie niciun proiect acolo pentru a finaliza lucrările subsolului. Acolo nu trebuie decât să igienizăm spațiul și să găsim o formulă de a putea masca acele conducte și să creăm niște condiții mai normale pentru asistenții care se schimbă în vestiarele de la subsol. Aceste lucrări făceau parte din întreg planul de reabilitare și modernizare a pavilionului central”, precizează Constantin Mîndrilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?