Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Clarificări la repartizarea consumului de energie termică


Consumul de energie termică repartizat tuturor proprietarilor din bloc este cel facturat de furnizor, iar la acest consum nu se adaugă vreun consum suplimentar de energie termică, susține Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Uti-lități Publice (ANRSC), printr-un comunicat transmis vineri.

ANRSC consideră că este obligatorie o minimă informare și documentare în legătură cu cadrul legal care privește organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și asupra legislației specifice serviciilor de alimentare cu energie termică.
Potrivit comunicatului, norma tehnică aprobată prin Ordinul nr. 343/2010 este în deplin acord cu prevederile legale menționate, nu impune vreo plată suplimentară celei deja stabilite legal și evidențiază obligația cunoscută de toți cei ce locuiesc la bloc de a participa la plata consumului comun de energie termică.

Consumul de energie termică repartizat tuturor proprietarilor din bloc este cel facturat de furnizor, iar la acest consum nu se adaugă vreun consum suplimentar de energie termică.

Crearea unei confuzii între cheltuielile cu întreținerea și cheltuielile cu încălzirea, cele din urmă fiind de fapt numai o componentă a primelor, prin urmare „dublarea” cheltuielilor cu întreținerea, așa cum este prezentată de unii proprietari, specifică tocmai consumul comun de energie termică pe care nu l-au plătit unii locatari în anii precedenți, precizează ANRSC.

Dacă până în acest sezon de încălzire asociațiile de proprietari au decis cota de participare a apartamentelor la plata consumului comun de energie termică de multe ori în mod arbitrar, chiar dacă dețineau măsurători ce ar fi permis o stabilire corectă a acestei cote, Ordinul nr. 343/2010 nu permite firmelor de repartitoare „să stabilească cotele procentuale care trebuie achitate de locatari pentru consumul comun de căldură”, ci asigură determinarea acestei cote procentuale, în modul cel mai transparent și exact, ca raport între numărul de unități de consum înregistrate de repartitorul montat în spațiile comune și numărul total de unități înregistrate de toate repartitoarele din condominiu, având în vedere că indicațiile repartitorului comun sunt direct proporționale cu suprafața echivalentă termic a instalațiilor de încălzire din spațiile comune.

Biroul de presă al ANRSC mai arată că legea asociațiilor de proprietari stabilește încă din 2007 obligația acestora de a asigura completarea la zi a cărții tehnice a construcției, deci inventarierea în discuție nu poate fi astfel o problemă pentru a fi necesară aplicarea cotelor procentuale fixe.
Potrivit sursei citate, din această lună, pentru o treime dintre blocurile cu repartitoare, la care s-a asigurat montarea repartitorului comun, repartizarea consumurilor de energie termică nu se mai efectuează utilizând cote fixe, ci lunar se evidențiază consumul comun real, această metodă fiind așteptată, iar acum salutată de asociațiile de proprietari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?