Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Medicul Belmega, despre consecințele spălării și dezinfectării excesive a mâinilor, dar și despre manifestările cutanate la pacienți infectați cu coronavirus

Aproape toată lumea se confruntă în această perioadă cu problema mâinilor uscate și, pe alocuri, cu pielea descuamată, din cauza spălatului frecvent pe mâini, și a folosirii intense a soluțiilor dezinfectante. Astfel că, pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, am luat legătura cu medicul dermatolog Călin Belmega, medicul primar coordonator al Compartimentului dermato-venerologie din cadrul Spitalului Județean „Sfântul Pantelomon“ Focșani. Doctorul ne-a spus că unii pacienți infectați cu COVID-19 se confruntă cu anumite probleme dermatologice asemănătoare varicelei.

Se aseamănă destul de mult cu degerăturile…”

Potrivit mediafax.ro, Sindicatul Național al Dermatologilor-Venerologi (SNDV) din Franța avertizează populația cu privire la noi simptome ale pacienților infectați cu covid: apariția unor leziuni la nivelul pielii. „S-a observat că unii pacienți infectați cu coronavirus au prezentat și manifestări cutanate asemănătoare cu exantemul viral sau erupții veziculoase ce se aseamănă cu varicela. Un procent mic de pacienți infectați au avut plăci urticariene sau plăci eritematoviolacee dureroase la nivelul extremitățiilor (mâini sau picioare) ce se aseamănă destul de mult cu degerăturile (leziunii ale pielii expuse pe o perioadă îndelungată la frig)”, explică dr. Călin Belmega.

Medicul mai spune că această erupție cutanată poate fi un răspuns imun exagerat al organismului în lupta cu agentul necunoscut. „Erupția urticariană este o reacție alergică, practic un răspuns imun exagerat de apărare a organismului împotriva unui agent necunoscut. Mecanismul apariției plăcilor asemănătoare clinic cu a degerăturilor nu este pe deplin elucidat, se presupune că ar fi o obstrucție a vaselor sangvine mici din piele datorită prezenței de complexe imune circulante sau a microtrombozelor.”

De altfel, dr. Călin Belmega este de părere că aceste manifestări cutanate la pacientul infectat cu coronavirus nu pot fi prevăzute și nici prevenite, însă apariția lor nu se corelează cu gravitatea infecții. Odată apărute ele se pot trata prin administrarea pacientului de antihistaminice orale și corticoizi topici.

Pielea uscată a mâinilor

Sunt pacienți care se confruntă cu această problemă, și nu neapărat acum, ci dintotdeauna. Soluția: HIDRATAREA intensă. „Apariția pielii uscate datorită spălării dese a mâinilor poate fi prevenită prin aplicarea unei creme emoliente, hidratante la câteva minute după spălare. Ștergerea pe mâini se face prin tamponare și nu frecarea pielii. În cazul spălării vaselor, a rufelor sau curățarea cu apă a alimentelor este indicat să se folosească mănuși din cauciuc. Persoanele alergice la latex să folosească mănuși speciale cu interior textil (bumbac). În cazul apariției pielii roșii pruriginoase la mâini să se folosească un corticoid topic pentru câteva zile”, mai recomandă dermatologul.

Trebuie să respectăm regulile cu spălatul pe mâini”

Mai mult ca oricând, în aceste zile, medicul spune că a fost contactat de pacienți care se confruntă cu problema mâinilor uscate. Însă, regula spălatului pe mâini trebuie respectată în continuare. „N-am avut niciun pacient cu coronavirus. Am avut pacienți care m-au sunat și chiar mi-au trimis fotografii cu mâinile lor. Sunt destul de mulți, este o problemă în perioada asta, însă cabinetul este suspendat acum. Sunt mai mulți decât de obicei, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm regulile cu spălatul pe mâni!”, atrage atenția dr. Călin Belmega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?