Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

GALERIE FOTO: Profesorii de sport la „Ora de comunicare” – Ionuț Manu!

Criza provocată de pandemia de COVID – 19 prelungește perioada în care elevii și profesorii de educație fizică și sport nu merg la școală. Bun prilej pentru profesori de sport vrânceni să facă o „Oră de comunicare”. În beneficiu propriu, dar și în beneficul elevilor lor și al cititorilor Monitorului de Vrancea, interesați de educația fizică și sportul în școală!

Pentru astăzi, Ora cu Ionuț Manu. Profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” din Focșani. Master în educație fizică școlară și management sportiv. Fotbalist – talentat, valoros, stângaci curat și jucător de vitează – la CSM Focșani 2007. Antrenor la o grupă de fotbal – copii. Și foarte apreciat de elevii săi! A început fotbalul la Știința Focșani, cu Gică Canaragiu, a mai jucat la Suraia și la Odobești de unde a trecut la CSM Focșani 2007. Este arbitru de fotbal.

Așadar, domnule Ionuț Manu!

– Ce face un profesor de sport când nu face ore de sport?

– Încercăm să ne îmbunătățim cunoștintele teoretice și cele practice pentru a ne dezvolta ca persoane și, implicit, să-i ajutăm pe elevi. Știm cu toții ce rol important are educația fizică și sportul în viața socială și nu numai.

– Ce ar putea să facă un elev care nu merge la cursuri și căruia îi place sportul. Sau care are, pur și simplu, nevoie de mișcare…

– Un elev care nu merge în această perioadă la școală sau la activități sportive are o gamă largă de variante. Vedeți și dumneavoastră că toți copiii stau în casă respectând cu strictețe toate măsurile pe care le-au dat cei din Guvernul României, dar în același timp improvizează pentru a-și ține mintea și corpul sănătoase prin tot felul de exerciții.

– Dincolo de prezentul care vă rupe de munca de fiecare zi, ce credeți că este cum ar trebui sau, dimpotrivă, că nu merge la orele de educație fizică și sport?

– Asteptăm cu nerăbdare să ne reluăm activitatea de zi cu zi. Este foarte greu să stai în casă și să nu-ți poți desfășura lucrurile pe care le-ai făcut anterior. Din punctul meu de vedere, orele de educație fizică și sport trebuie promovate deoarece foarte mulți copii nu mai practică acea joacă de zi cu zi în aer liber cu prietenii prin carev își dezvoltă deprinderile și calitățile pe care le au. Am încredere că tot ce se întâmplă în perioada aceasta ne va schimba gândirea despre cât de important este sa facem mișcare pentru a fi sănătoși.

– Nu este neapărat rostul lor, dar credeți că sunt orele de sport și competițiile școlare o rampă de lansare pentru sportul de performanță? Dacă da, puteți argumenta cu propria dumnevoastră experiență?

– Orele de educație fizică și competițiile școlare au un rol foarte important deoarece aici descoperim foarte mulți copii talentați pe care îi îndrumăm spre performanță. Apreciez foarte mult munca pe care o fac colegii mei la orele de educație fizică, deoarece aceste lucruri se observă în competițiile școlare, pe care elevii le așteaptă cu nerăbdare.

– Aveți o relație profesională cu cluburile sportive sau cu căutătorii de talente pentru astfel de cluburi?

– Da, cred că avem o relație bună. Sunt foarte mulți antrenori care ne vizitează pentru a-i ajuta să afle despre copii care pot face performanță. Întotdeauna am răspuns pozitiv la acest lucru. Până la urmă acesta este unul dintre rolurile pe care le avem, acela de a trimite copiii spre performanță!

– Credeți că o activitate extrașcolară în sport aduce beneficii profesionale unui profesor de educație fizică și sport? De ce?

– Sunt de părere că da! Educația fizică, activitățile extrașcolare și sportul au un impact pozitiv asupra gradului de conexiune pe care îl resimte un profesor de educație fizică și pe care îl transmite ulterior elevilor. Orice profesor implicat în activități fizice este convins de abilitatea lui de a îmbunătăți vieți, de a motiva, de a îndruma și are potențialul de a aduce la suprafață ce este mai bun în copii.

– Țineți cursuri on-line cu elevii dumneavoastră în această perioadă?

– Da. Suntem într-o strânsă legatură cu elevii noștri. Avem grupul școlii unde copiii postează imagini, informații despre diferite activități fizice pe care le fac zilnic. Este un sentiment plăcut să-ți vezi elevii exersând și improvizând anuminte exerciții pentru a fi în formă!

– Cum credeți că vor arăta orele de sport după revenirea la cursuri?

– Cred ca orele vor fi normale, bazate pe un entuziasm al elevilor care așteaptă cu nerăbdare să revină orele de educație fizică, activitațile sportive școlare și extrașcolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?