Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Înmormântarea, botezul, slujbele și pomenile în vremea coronavirusului. Ne vorbește preotul Oscar Frunză

În contextul pandemiei de COVID-19, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a fost nevoită să se supună câtorva restricții cu privire la slujbele și activitățile sociale bisericești. Am luat legătura cu unul dintre preoții vrânceni pentru a afla cum se desfășoară, spre exemplu, slujba de botez sau cea de înmormântare în vremea carantinei, dar și care sunt celelalte schimbări care au apărut în rânduielile liturgice. Așa am aflat că defunctul a cărui moarte a fost provocată de coronavirus poate fi adus în biserică numai cu îngăduința Direcției de Sănătate Publică (DSP) și doar dacă este băgat într-un sac sigilat.

Slujba se face fără participarea credincioșilor

Înainte de a ne vorbi despre botez și înmormântare în vremea carantinei, pr. Oscar Dumitru Frunză, protoiereu în cadrul Protoieriei Focșani II, a dorit să specifice cum se desfășoară, în această perioadă, Sfânta Liturghie, dar și în ce context au voie credincioșii la biserică. „Un prim lucru important ar fi că Sfânta Liturghie, care este cea mai importantă slujbă pentru creștinii ortodocși, în perioada următoare, se oficiază în biserică doar de către preot și celălat personal al bisericii (cântăreț, coslujitor, diacon, eventual femeia de la lumânări) dar fără participarea credincioșilor. Cu privire la activitatea desfășurată în biserică, în perioada aceasta, limita este de 8 persoane, și oricum, în cele mai multe biserici vor fi doar trei persoane: preotul, cântărețul și o altă persoană de ajutor. Credincioșii din parohie vor fi pomeniți la Sfintele Liturghii, fie generic, fie preotul are la îndemână pomelnicele pe care ei le lasă spre păstrare la biserică pentru a fi pomeniți 40 de zile sau întregul an.”

Botezul, numai la urgență?

Cu toate că ne aflăm în Postul Mare al Paștelui, preoții pot oficia botezuri doar în situații execepționale, când, spre exemplu, viața pruncului este în pericol. La fel ca în cazul înmormântării, la aceste slujbe nu pot participa mai mult de 8 persoane, dintre care două sunt preotul și cântărețul. În schimb, cununiile religioase sunt strict interzise în post. „Biserica va putea fi deschisă credincioșilor numai pentru botezuri, cununii și înmormântări la care pot participa maximum 8 persoane, iar numărul de 8 include preotul și cântărețul. Restricția în perioada postului este privitoare doar la cununii, botezul nu este condiționat pentru că se poate întâmpla uneori ca botezul să fie solicitat într-un caz de urgență, adică pruncul să fie în pericol de a muri. Botezul poate fi făcut și după o rânduială mai scurtă, în astfel de situații, chiar și în biserică. Probabil că lucrurile au fost gândite și pentru o perioadă mai îndelungată. Cununii nu sunt în post”, mai spune preotul.

Un colț de rugăciune…”

În plină criză provocată de coronavirus, preoții ne recomandă să aducem biserica în casele noastre, să ne rugăm pentru sănătate și să-i ajutăm, atât cât putem, pe cei aflați în nevoie. „Întrucât credincioșii mireni nu pot participa fizic la slujbă, ei au fost îndemnați să-și facă un colț de rugăciune unde să se roage, dar cred că fiecare are în casă un astfel de loc. Mai este și recomandarea de a fi urmărită Liturghia la postul de televiziune Trinitas. Personal, eu recomand, în primul rând, genunchii jos și rugăciune în fața icoanei, și după ce ne-am rugat o vreme în felul acesta, putem să deschidem și televizorul.”

De asemenea, pr. Frunză ne atrage atenția că în această perioadă nu se va mai oficia slujba Maslului de Obște, la care participau, de obicei, oamenii bolnavi pentru vindecarea trupească și mântuirea sufletească, în schimb, fiecare dintre noi poate citi acasă câte un acatist al unui sfânt vindecător cum sunt: Sfântul Spiridon, Sfântul Pantelimon, Sfântul Nectarie și nu numai. „Atât Ordonanța Militară, cât și precizările de la Cancelaria Sfântului Sinod, spun așa: «La solicitarea credincioșilor, preotul se poate deplasa la domiciliul acestora pentru convorbiri duhovnicești, spovedanie și împărtășanie, cu respectarea normelor de protecție. În acest sens, credincioșii pot lua legătura telefonic cu preotul și îi pot solicita prezența la domiciliul lor»”, precizează preotul.

Înmormântarea în vremea crizei COVID-19

Când vine vorba de înmormântare în vremea carantinei, credincioșii sunt informați că cel răposat, a cărui moarte a survenit din cauza coronavirusului, va putea beneficia de o slujbă în biserică, doar dacă DSP va îngădui familiei respective acest lucru, și numai cu respectarea unor măsuri drastice de siguranță, cum ar fi izolarea cadavrului într-un sac bine sigilat. „Persoana decedată poate fi băgată în biserică, în capela de cimitir sau capela mortuală dacă biserica respectivă are așa ceva. Din câte știu, legislația prevede ca, în situația în care sunt decese cauzate de coronavirus, înmormântarea să fie oficiată în aceeași zi cu toate măsurile de precauție, adică cei răposați vor fi puși în saci sigilați, dar mai departe nu știu exact să vă spun. Dacă organele sanitare îngăduie ca familia să-l poată ridica pe cel răposat și să ajungă cu el la biserică”, explică preotul.

Cât despre pomenile tradiționale, acestea nu vor mai avea loc ca înainte; preotul va săvârși o slujbă la biserică, singur, iar familia va împărți, dacă poate, mâncare unor oameni săraci, respectând normele sanitare. Există însă și o altă soluție: preotul împreună cu dascălul și un singur membru al familiei celui răposat, pot merge la cimitir pentru a sluji la mormânt. „Vă spun cum am convenit încă de sâmbăta trecută cu cei de la mine de la biserică, pentru că intuiam cam care va fi evoluția situației: coliva se face la mine acasă, o iau de dimineață când plec, fac slujba așa cum se cuvine pomenindu-i pe toți cei care au nevoie de rugăciune în perioada asta, iar acasă, fiecare își face o rugăciune și va împărți ceea ce crede de cuviință așa cum se va putea”, spune pr. Oscar Dumitru Frunză.

Mesaj pentru credincioși

L-am rugat pe părinte să le transmită un mesaj credincioșilor, iar el mi-a vorbit mai întâi despre o molimă de ciumă care, în 1829, a ajuns chiar și în Focșani, fapt pentru care unele biserici și-au închis ușile, iar slujbele erau făcute doar de preot. Așa cum se întâmplă acum. „Să avem încredere în puterea, priceperea și iubirea de oameni ale lui Dumnezeu. Dacă îngăduie unele necazuri în viața fiecăruia în parte sau a unei colectivități, o face tot din purtarea de grijă pe care permanent o are față de om. La sfârșitul primei cărți din Sfânta Scriptură este relatată o întâmplare petrecută cu fiii lui Iacov. Aceștia invidiau pe unul dintre frații lor, pe Iosif, hotărând să-l îndepărteze de casa părintească. Peste timp, dovedindu-se a fi izbăvitorul întregii familii, Iosif spune fraților săi: «Voi mi-ați vrut mie răul dar Dumnezeu a prefăcut răul vostru în bine!». De-a lungul întregii istorii a omenirii, pentru cei drepți, Dumnezeu a știut să prefacă răul în bine.”

La nivelul centrului eparhial s-a luat hotărârea ca fiecare preot să-i ajute, atât cât poate, pe enoriași. De asemenea, printr-o postare publicată pe pagina de Facebook a Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, am aflat că oameni cu suflet mare pregătesc zilnic mâncare pentru persoanele încercate de soartă în această perioadă. În felul acesta, reprezentanții bisericilor ne îndeamnă să fim solidari și să avem speranța că și această încercare va trece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?