Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO : Premii pentru elevii care iubesc obiceiurile și portul vrâncean


Școala Gimnazială Cîmpuri a găzduit, sâmbătă, prima ediție a proiectului  educațional „Bruma toamnei peste obiceiurile și portul vrâncean”. La nivel local, activitatea a fost coordonată de directorul școlii, profesorul Ion Drăghici, alăturii de profesorii Mariana Olaru, Maricica Stoica, Manuela Rotilă, Roxana Ivan, George Vlad, Ionel Cojocaru, Dorina Borja, Nadia – Nicoleta Popa și învățătoarea Mirela Dumitriu. Proiectul s-a derulat în colaborare cu Consiliul Local Cîmpuri și bisericile din comună și a avut mai multe secțiuni: prezentarea costumelor populare, grup vocal, dans popular, voce solo. Au participat echipele de la Åžcoala Vizantea – coordonator Emilia Diaconu, Åžcoala Paltin – Ionel Tătaru, Åžcoala Răcoasa – Anișoara Mărăscu și Åžcoala Cîmpuri – Manuela Rotilă.
Așa cum o descriu istoricii, comuna Cîmpuri este o localitate din zona de munte, cu oameni liberi, harnici și cu minte sănătoasă, ce are din timpuri străvechi o sobrietate remarcabilă, o viață spirituală bogată, toate preluate din tezaurul familiei țăranului Ion Roată. Grupurile de elevi de la școlile participante și-au expus talentul în pictură, prin portul popular specific zonelor din care provin, prin dansuri populare și grupuri vocale. În urma concursului, toți elevii s-au evidențiat cu costume deosebit de frumoase, foarte vechi, autentice astfel încât fiecare școală a fost premiată cu trofeul reprezentativ al proiectului. Elevii din toate cele patru școli participante au fost premiați cu locurile unu, doi și trei și, în funcție de secțiunea la care a participat, au primit diplome și semne reprezentative ale proiectului.
Cele mai importante premii acordate au fost: la secțiunea dansuri premiul cel mare i-a revenit Școlii Gimnaziale Paltin, care a încântat publicul cu frumoasele dansuri din zona lor, iar grupul de fluierași a fost la înălțime, situându-se tot pe locul I. La secțiunea grup vocal, trofeul a revenit Școlii Gimnaziale Cîmpuri, care a ridicat sala în picioare cu entuziasmul și voia bună de care au dat dovadă. La voce solo, eleva Maria Popa, din clasa aVII-a, de la Școala Gimnazială Rotileștii Mari Cîmpuri, a surprins juriul și publicul cu vocea ei frumoasă și a câștigat marele trofeu.
Localnicii, care au participat în număr mare, au fost plăcut impresionați,  spunând că își aduc aminte de copilărie. Și directorii școlilor participante au fost plăcut impresionați și chiar surprinși de organizarea și desfășurarea proiectului. După festivitatea de premiere, Consiliul Local Cîmpuri și primarul Costel Mateiu au organizat o masă festivă pentru toți participanții.
Concursul „Bruma toamnei peste obiceiurile și portul vrâncenesc” este o poartă deschisă de transmitere și de perpetuare a tezaurului folcloric în rândul elevilor. Scopul proiectului a fost acela de a identifica valorile istorice locale și conștientizarea copiilor privind rădăcinile neamului, dar și promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale. De asemenea, conform organizatorilor, s-a avut în vedere și stimularea creativității și a expresivității în lucrări care să evidențieze tradiția și istoria locală, promovarea prin cântec și prin dans popular a frumuseții artei populare românești, dobândirea unor sentimente de dragoste și respect pentru tradițiile, obiceiurile și folclorul românesc și consolidarea colaborării între școală, familie, comunitate în scopul orientării și aprecierii valorilor tradiționale.
„Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradițiile și obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio – cultural. Tradițiile noastre, moștenite din moși-strămoși, dorim să fie preluate și transmise următoarelor generații, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic, armonie, grație, ritm. Dorim să învățăm elevii să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și cântecului românesc, a meșteșugurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară,  cât și în afara ei. De aceea, am considerat oportun acest proiect educațional în vederea evidențierii valorilor, tradițiilor și obiceiurilor românești, prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenență, de iubire și dragoste pentru rădăcinile și valorile poporului român”, a spus Ion Drăghici, directorul școlii din Cîmpuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?