Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Învățătoarea Mirela Barcan, model de inspirație pentru copii, părinți și cadre didactice

Mirela Barcan, profesor învățământ primar în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan“ Focșani, își dedică tot timpul copiilor de la școală, prin diverse activități educative din care aceștia învață, jucându-se, chiar și de acasă. „Puișorii“ dumneaei, că așa le spune copiilor pe care îi are la școală, sunt în clasa pregătitoare și, chiar dacă acum sunt nevoiți să stea în casă, părinții lor sunt mijlocul de comunicare dintre ei. Spune că are o clasă minunată iar părinții sunt extrem de receptivi și deschiși la tot felul de activități, ce îi ajută pe copiii să continue educația. Lecții precum „Detectivi de 5 stele“, „Dacă ai fi o floare, ce ți-ar plăcea să fii și de ce?“ sau „Prin pădure“ îi atrag pe cei mici și îi stimulează să creeze, să gândească, să explice, să întrebe, să cerceteze. „Am o clasă cu părinți minunați! Toți sunt în grupul clasei noastre și așteaptă zi de zi să postez ce activități vor trebui să facă cei mici. Am organizat activitatea pe module, am încărcat fel și fel de resurse, iar părinții sunt intermediarii dintre mine și copii. Copiii mei sunt mici, nu au acces singuri la computer nesupravegheați, iar părinții sunt cei care intervin. Sunt fericită că părinții îmi spun că deși vin obosiți de la serviciu, lucrează cu drag alături de copii ceea ce le trimit și mă bucur că am o bună legătură cu ei, indiferent de zi, de oră. Ne transmitem reciproc ceea ce trebuie. Părinții încarcă pe grup fotografii cu temele realizate de copii și aloc foarte mult timp acestui nou mod de învățare-predare, pentru că vreau să dau și feed-back fiecăruia“ a spus Mirela Barcan.

Activitatea „Natura ne inspiră“

O activitate care personal mi-a plăcut foarte mult, este cea în care fiecare copil a avut de însămânțat o floare, un fruct sau o legumă, în ghiveci sau chiar în grădină. Învățătoarea Mirela Barcan a dat startul și a însămânțat flori, pe care le-a postat pe pagina sa de facebook, dar le-a trimis și părinților, pentru ca cei mici să vadă că și doamna lor a lucrat alături de ei. La rândul lor, copiii chiar au luat în serios această activitate și au plantat fiecare ce a dorit, în ghiveci cei care stau la bloc, sau în grădină, cei care stau la curte. Mirela Barcan a postat pe pagina sa de facebook tot ce trebuie să facă cei mici pentru această activitate. „Drumul lung de la semințe la flori“ a fost descris pas cu pas, cu explicații pe înțelesul celor mici, astfel: „Astăzi lucrăm cu pământ, cu semințe, cu suporturi pentru răsaduri, cu vaporizator. Natura ne inspiră, așa că hai să descoperim ce nevoi au plantele și de cât timp au nevoie semințele pentru a deveni florile pe care le admirăm în jardiniere sau în grădină. Umplem cu pământ suporturile pentru răsaduri. Distribuim semințele de flori pe pământ, le apăsăm ușor, le stropim cu apă la temperatura camerei. Ne dorim să vedem plante cu flori, dar până acolo e drum lung. Ce aveți de făcut mai departe? Puneți peste suportul de răsaduri un capac transparent (îl puteți face dintr-un pet de 5 litri, tăiat). Ștergeți cu regularitate apa condensată din interiorul capacului. Până când semințele încolțesc, recipientul trebuie ținut într-un loc cald (20-22°C). Când primele semințe încep să încolțească, mutați vasul într-un loc cu multă lumină. Asigurați-vă că, în timpul nopții, temperatura nu scade sub 15°C. Semințele germinează după 3-4 săptămâni, moment când plăntuțele vor fi mutate în vase mici (cam 10 cm. în diametru). După jumătatea lunii mai mutați plantele afară, într-un loc cald. Plantele au nevoie de 3-4 luni pentru a ajunge de la stadiul de sămânță la florile pe care le așteptăm cu nerăbdare. Ne-am bucura să ne trimiteți fotografii cu plantele voastre, în diverse etape ale vieții lor“.

În urma postării acestei activități demonstrative pe contul de facebook, Mirela Barcan a primit sute de like-uri și zeci de comentarii în care era felicitată de mămici, ba chiar activității i s-au alăturat și elevi mai mari, chiar de clasa a XI-a. Mirela Barcan face aceste activități de drag și cu drag pentru copiii, pentru că își iubește meseria și iubește copiii. „Am realizat o activitate demonstrativă, prin care eu și copiii am însămânțat diferite plante. Cei mici au fost foarte încântați. Unii dintre ei au fost la bunici la curte, au pus floricele, alții au pus răsaduri de legume. Fac aceste activități din inimă, așa este felul meu! Inspirație și spor să avem, oriunde ne-ar fi școala în această perioadă!“ a încheiat învățătoarea Mirela Barcan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?