Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Sute de elevi vrânceni, la Târgul educaţional al Universităţii „Dunărea de Jos“ Galaţi; nevoie de ingineri la Focșani

Vineri după-amiază, la Cinematograful „Balada“, a avut loc târgul educaţional „Student #UDJG“ al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. Sute de elevi de clasele a X-a, a XI-a și a XII-a din Focşani au venit la „Balada“ pentru a afla care sunt ofertele celor 14 facultăţi din cadrul universităţii gălăţene. Bucuria elevilor a fost tombola la care au câştigat tricouri cu emblema Universităţii, caiete sau fluiere.

La eveniment a participat şi primarul Cristi Valentin Misăilă, care le-a transmis viitorilor studenţi că este nevoie de forţă de muncă tânără în Focşani. Mai mult decât atât, edilul a felicitat iniţiativa organizatorilor şi i-a asigurat pe toţi cei prezenţi că atât Primăria, cât şi Consiliul Local al Municipiului Focşani susţin performanţa.

 

„Sprijinim performanţa!“

Lucrurile bune, făcute din dragoste şi pasiune faţă de oameni nu trebuie trecute cu vederea. Aşa se face că primarul Cristi Valentin Misăila le-a spus elevilor vrânceni că ei sunt viitorul şi că lor le revine sarcina de a construi din ce în ce mai mult şi mai frumos. „Iată că este o întreagă forfotă aici, înseamnă că ofertele acestei universităţi, care ne este şi aproape de suflet şi aproape ca distanţă, sunt atractive. Ne dorim ca dumneavoastră să vă regăsiţi în aceste oferte şcolare şi totodată să luaţi drumul Dunării, să spunem aşa, să ajungeţi către Universitatea „Dunărea de Jos pentru a face ceea ce vă place dumneavoastră cel mai mult şi să vă dezvoltaţi cariera.

          Am întârziat 5 minute pentru că vin din şantiere, avem străzi unde deja se lucrează şi credeţi-mă pe cuvânt că avem o mare nevoie de ingineri, avem o mare nevoie de specialişti în domeniul construcţiilor, pentru că trebuie să ştiţi că noi ne gândim la voi, să vă construim viitorul, iar voi trebuie să veniţi după noi să faceţi lucruri şi mai bune şi mai frumoase şi asta absolvind o facultate de renume şi punând  în aplicare ceea ce aţi învăţat.

          Noi, Primăria Municipiului Focşani, Consiliul Local al Municipiului Focşani susţinem performanţa. Chiar astăzi eram cu echipa de constructori, verificam nişte lucrări, şi s-a oprit o maşină din care a coborât un tânăr care m-a invitat mâine la ora 11:00, la Colegiul Naţional «Unirea», la o prezentare a echipei care va merge la Concursul Internaţional de Robotică. M-a invitat să particip pentru că noi am sprijinit şi îi vom sprijini în continuare pe toţi cei care fac performanţă“, a spus Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focşani.

Târgul „Student #UDJG“ a fost ocazia perfectă pentru liceenii vrânceni să intre în contact direct cu câţiva dintre profesorii de la universitatea dunăreană şi pentru a le adresa acestora întrebări cu privile la facultăţile pe care le reprezintă. Medicina i-a „vrăjit” pe mulți elevi şi asta pentru că standul a avut, pe lângă tratate şi ustensile medicale, şi câteva experimente realizate de studenţi.

 

Studenţi pregăiţi să lucreze oriunde

          Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi se află în top 10 universităţi din ţară, ceea ce înseamnă că rezultatul muncii depuse atât de profesori, cât şi de studenţi se vede fără doar şi poate, şi asta doar dacă ne gândim că la acestă universitate vin să studieze şi studenţi din ţări precum Italia, Grecia, Albania sau Bulgaria. Ideea organizării acestui târg educaţional îi aparţine prorectorului Universităţii, Prof. Univ. Dr. Ing. Dr. Ec. Habil Silvius Stanciu, care a şi fost prezent la Focşani: „Astăzi are loc, sperăm noi, un eveniment memorabil pentru copii. Sperăm să le aducem bucurie, informaţii noi, un viitor şi o carieră pe băncile universităţii noastre. Suntem deja la a treia ediţie pentru că am avut la Galaţi, la Tecuci, şi azi suntem la Focşani. Săptămâna viitoare vom fi la Brăila, apoi la Tulcea, Vaslui, Buzău şi în toate zonele din apropierea Galaţiului care, sperăm că ne vor primi la fel de bine ca şi Focşaniul.“

Ideea acestui târg a apărut dintr-o nevoie, aceea de a ieşi puţin din tipare şi de a aduce în faţa elevilor de liceu ofertele unor facultăţi care le pot decide drumul în viaţă. Galaţiul nu este un oraş scump pentru studenţi mai ales dacă ne gândim că aici sunt cele mai mici taxe la regia de cămin, iar cu maximum 10 lei, studenţii pot mânca la cantină. „Am vrut să schimb un pic rutina, să sparg obişnuinţa şi să fac ceva nou care să atragă copiii, profesorii şi părinţii. Am prevăzut un târg educaţional sub formă de spectacol în care îmbinăm partea de distracţie, experimente, spectacole şi prezentări ale facultăţilor, cu premii, tombole şi realizări deosebite din partea fiecărei facultăţi legate de artişti, dacă sunt studenţi la Arte, de medici dacă sunt studenţi la medicină, de produsele realizate de Facultatea de Industrie Alimentară, de roboţi realizaţi de Facultatea de Robotică, sau de oricare alte modalităţi de a arăta copiilor că suntem o instituţie responsabilă, suntem în primele 10 instituţii din ţară şi avem realizări deosebite.

          În prezent, având în vedere cererea de forţă de muncă pe piaţa externă, pentru că diplomele noastre sunt recunoscute în toată Uniunea Europeană şi în afară, deci avem absolvenţi care lucrează în Statele Unite ale Americii, şi pregătim studenţi nu doar pentru piaţa românească, cât şi pentru Uniunea Europeană şi zona internaţională. În prezent, poate Medicina şi Kinetoterapia sunt cele mai căutate dar avem cerere şi pe alte domenii. Suntem o universitate prietenoasă, deschisă. Fără copii, fără parteneriatele pe care le-am deschis şi aici în judeţul Vrancea, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, nu vom avea studenţi.

Legat de cămine şi cantine, suntem printre cei mai ieftini din ţară şi din Europa pentru că la noi costul ajunge sub 200 de euro pe lună cu tot cu cazare, masă, transport. Avem 3.000 de locuri capacitate de cazare în cămine“, a mai spus Prof. Univ. Dr. Ing. Dr. Ec. Habil Silvius Stanciu, prorectorul Universităţii „Dunărea de Jos“ Galaţi.

 

Profesii de viitor

Înghesuială mare la Medicină, Inginerie, ASE şi Litere. Chiar dacă elevii nu ştiu exact la care dintre cele 14 facultăţi din Galaţi vor merge, un lucru este sigur: vor o meserie de viitor. În trecut, promovarea ofertei educaţionale se făcea prin intermediul unor caravane, acum se merge foarte mult pe ideea de spectacol oferit în cadrul acestor târguri educaţionale. „Anul trecut, domnul prorector Silvius Stanciu a venit cu ideea organizării acestor târguri educaţionale în care elevii să vadă oferta completă a universităţii noastre. La târgul de la Galaţi, care a avut loc în noiembrie, am avut atât standuri ale facultăţilor, cât şi standuri ale altor  programe de formare din cadrul universităţii. Noi avem şi universitatea vârstei a treia, la care se poate înscrie orice persoană peste 55 de ani, avem şi universitatea junior, unde se pot înscrie copiii de peste 8 ani, avem departamentul pentru pregătirea personalului didactic, în care se pot obţine gradele didactice, avem învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă, deci chiar avem variante pentru oricine.

          La Tecuci am avut surpriza să vedem că sunt 2.500 de elevi de-a X-a, a XI-a şi a XII-a şi am spus că merită să mergem şi acolo, şi peste tot am fost primiţi cu atâta entuziasm şi atâta bucurie, încât ne-au dat curaj domnii directori de la liceele din Tecuci şi din localităţile limitrofe că ceea ce facem, facem bine. Absolvenţii de liceu vin la noi pentru că sunt taxele rezonabile, regia de cămin este cea mai mică din ţară, mâncare… un student, cu 7/8 lei, poate să mănânce felul întâi, doi şi desert.

          În total, 98 de persoane prezente, de la fiecare facultate sunt câte doi profesori, iar studenţi între doi şi opt. Foarte mare este standul de la FEEA, la fel cum sunt și cele de la Medicină şi Arte. Aici, la Focşani, cred că au venit până acum cam 400 de elevi şi încă mai aşteptăm. Următorul târg va fi la Brăila, vinerea viitoare, la Facultatea de Inginerie şi Agronomie“, a precizat Angela Ribinciuc, şef serviciu Comunicare, promovare şi relaţia cu mediul socio-economic la Universitatea „Dunărea de Jos“  din Galaţi.

 

Ce spun profesorii universitari

În cadrul acestui târg educaţional, am avut ocazia de a mă revedea cu unul dintre profesorii de la Facultatea de Litere. Cel mai important factor care m-a convins să rămân student la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi au fost profesorii. Iată de ce: „Universitatea, reprezentată astăzi prin cele 14 facultăţi cu toate profilele care acoperă întreaga gamă de preocupări ale societăţii de astăzi, credem noi, este prezentă la Focşani şi a avut întâlnire cu elevii din Municipiul Focşani şi din împrejurimi în ideea de a-şi prezenta oferta educaţională. Facultatea de Litere, pe care o reprezint, are o ofertă variată, sunt programele de licenţă cu numeroase specializări pe limbi străine, engleză, franceză cu dublă specializare, avem Limbi moderne aplicate, avem specializarea Jurnalism, prin urmare, cel puţin în ceea ce ne priveşte, avem o gamă variată de opţiuni.

În ceea ce priveşte aşteptările absolvenţilor de liceu şi proaspeţilor noştri studenţi, în bună parte tinerii ştiu ce-şi doresc de la viaţă şi chiar dacă nu au o viziune foarte bine conturată asupra viitorului lor, şi-o formează chiar din primul semestru şi se integreaă foarte bine, cel puţin la noi în Universitate. Sperăm să le arătăm viitorilor noştrii studenţi că putem învăţa şi la noi acasă şi că putem construi şi aici, la noi acasă alături de părinţi şi de prietenii noştri“, a spus Lector univ. Dr.  Petrica Paţilea.

Galaţiul, renumit în domeniul medicinei prin intermediul Liceului Sanitar, le oferă în prezent o nouă rampă de lansare tinerilor care doresc să devină medici stomatologi. „Facultatea de Medicină le pune la dispoziţie viitorilor studenţi laboratoare care sunt dotate cu tehnologie de ultimă oră. Noi suntem o facultate tânără care ne dezvoltăm continuu, şi, de anul trecut avem o nouă specializare – Tehnica Dentară, pe lângă Medicină Generală, Farmacie, Medicină Dentară, Asistenţă Medicală şi Moaşe. Galaţiul a fost un centru renumit pentru Medicină Dentară, prin Liceul Sanitar înainte, şi s-a încercat să se reia această tradiţie.

Avem şi studenţi străini, se acoperă zona din Republica Moldova, Ucraina, dar şi partea de sud, Bulgaria, Grecia, Albania, am avut şi studenţi italieni şi din ţările arabe. Probabil că profesia de medic încă îi mai atrage pe viitorii studenţi, şi satisfacţia pe care o ai după aceea în a-ţi ajuta semenii, de a vindeca şi de a primi un zâmbet de mulţumire din partea pacientului“, a spus Asistent univ. Gabriel Popa, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi, departamentul de Medicină Dentară.

Elevii vrânceni au plecat acasă cu un singur gând, cel puţin în prezent, Universitatea „Dunărea de Jos“ pare a fi unul dintre principalele centre universitare în care pot învăţa o meserie. „Nu trebuie să mergem la Bucureşti la facultate, nu doar acolo se face carte. Atât timp cât ştii ce vrei, şi înveţi pentru a obţine rezultate bune, poţi merge la orice facultate. Cred că ar fi potrivit Galaţiul pentru că îmi doresc să merg pe partea de inginerie navală, este ceva ce şi-a dorit şi tata, dar nu a reuşit, iar prin mine are această ocazie“, mi-a spus Tudor, elev la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani.

Organizatorii târgului educațional ,,Student #UDJG” al Universității ,,Dunărea de Jos” Galați mulțumesc sponsorului Roman’S Focșani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?