Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Proiectul „Vrancea Curată“ este realizat în proporție de peste 98%

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea“ – Vrancea Curată este realizat în proporție de peste 98%, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, care a avut loc miercuri. Proiectul are o valoare totală de circa 107 milioane lei și trebuie finalizat la 31 decembrie 2020. De altfel, administrația județeană a aprobat miercuri preluarea în administrare a suprafețelor de teren aparținând domeniului public a 67 de localități necesare asigurării funcționalității proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor in judeţul Vrancea”. Pe aceste terenuri au fost realizate sau se află în curs de realizare un număr de 589 puncte de colectare a deşeurilor, a câte 20 metri pătrați.

Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, a precizat că la acest moment mai trebuie realizate doar cele 8 puncte de colectare din comuna Ciorăști. Ulterior, trebuie făcută achiziția publică a serviciilor pentru managementul și operarea Centrului de management integrat al deșeurilor solide de la Haret, respectiv pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile rurale ale județului Vrancea. Practic, ar urma să fie stabilite firmele care se vor ocupa de colectarea și transportul deșeurilor din fiecare localitate vrânceană, precum și sumele care vor fi plătite de cetățenii județului. „Numărul punctelor de colectare pentru fiecare sat din fiecare UAT din Vrancea a fost stabilit la faza de studiu de fezabilitate. Deci, s-a ținut cont de populația fiecărei localități, astfel că un sat poate să aibă 6 puncte de colectare dacă are populație numeroasă, iar alt sat să aibă doar două puncte de colectare dacă are o puopulație mai mică. Stadiul proiectului este de 98 la sută realizat. După ce se va finaliza contractul de lucrări cu cele 597 puncte de colectare, care vor fi recepționate la terminare, Consiliul Județean Vrancea, în calitate de beneficiar al proiectului, va demara procedurile de achiziție publică de servicii pentru managementul și operarea Centrului de management integrat al deșeurilor solide la Haret și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Vrancea Curată“ pentru colectarea și transportul deșeurilor din localitățile rurale ale județului Vrancea”, a spus directorul Romeo Iordache, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea.

Demarat la finele anului 2009, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, când a fost semnat contractul de finanțare, proiectul a fost întârziat mulți ani de procedurile de achiziție publică, mai exact contestațiile făcute de competitori. Doar la primul contract de lucrări a fost o întârziere de trei ani de zile din cauza contestației și a procesului din instanțele de judecată. Ulterior au fost problemele cu autoritățile locale din comunele conduse de primarii liberali din Țifești și Ciorăști. De altfel, la Ciorăști, inițial adminstrația locală a pus la dispoziție terenul pentru cele opt puncte de colectare într-un singur amplasament, nu în diferite zone ale comunei. Abia ulterior, după discuții cu primarul liberal, a fost emisă o nouă hotărâre a Consiliului Local din Ciorăști prin care au fost stabilite alte opt amplasamente.

De altfel, în luna octombrie 2018, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului este de 59.130.083,00 lei , fără TVA. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului care s-a închis la 30.06.2016, au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celulă 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

Indicatorii de performanță ai proiectului vor fi îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului după cum urmează: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, gradul de acoperire a colectării în zona rurală va fi de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%. Tot atunci, administrația județeană a anunțat lansarea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Valoarea totală a Contractului de Finanțare inclusiv TVA este de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în suma maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului în suma de 739.006,25 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?