Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO : Din lumea noastră în lumea lor. Terapia ocupațională a pacienților Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni


Pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni s-au pregătit pentru a întâmpina luna mărțișorului așa cum se cuvine. În cadrul unui program de terapie ocupațională, ei au confecționat mărțișoare și au lucrat manual diverse ornamente florale.
    Programul 1-3 al Ministerului Sănătății, pe specialitatea Psihiatrie, este predominant orientat către terapia ocupațională, privind bolnavii psihici. Coordonatorul programului 1-3 este doctorul psihiatru Mircea Mihai Duțescu.     Activitatea se desfășoară atât cu bolnavii psihici internați  în secția Psihiatrie Cronici, cât cu și bolnavii psihici îngrijiți pe compartimentul „Staționar de zi”. În cadrul acestui program pot fi identificate mai multe obiective și activități  propuse. Pacienții au ocazia de a socializa unii cu alții, de a-și descoperi talente ascunse și de a dobândi noi aptitudini. Terapia ocupațională este o ramură deosebit de importantă în viața bolnavilor psihici cronici. În cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni pacienții beneficiază de o gamă variată de activități, ce fac parte din metode de terapie ocupațională. Ei au posibilitatea de a picta, de a sculpta, de amenaja și întreține spațiile din curtea spitalului destinate recreerii, de a îngriji câțiva stupi de albine, sub  supravegherea personalului medical, de a cultiva legume, de a merge la slujbele ținute de părintele Cristian Niță în biserica spitalului.

    Activitățile din cadrul terapiei ocupaționale, la care participă pacienții, au caracter terapeutic, recuperator, recreativ și ergoterapeutic. Acest tip de activități sunt concepute ca un mod cât mai util și plăcut de continuare a tratamentului medicamentos psihotrop supravegheat. Ele se desfășoară cu pacienți din cadrul Secției de Psihiatrie Cronici Dumnbrăveni, Staționarului de zi, cât și din cadrul Compartimentului de Psihiatrie de lungă durată Dumitrești. Rolul primordial este de ameliorare, pe cât posibil, a vieții psihosociale a pacienților internați. Ocuparea într-un mod cât mai plăcut a timpului liber restant a pacientului cu probleme psihosociale, prin realizarea unei micro producții de materiale, obiecte și produse necesare spitalului constituie o etapă importantă în pregătirea psihică a bolnavului, în vederea reinserției socio-familiale.
    Un prim pas în începerea terapiei ocupaționale este identificarea, împreună cu pacientul, de noi abilități și aptitudini profesionale, necesare întreținerii și autogospodăririi în regim socio-familial.
    Prin înlocuirea medicației psihotrope cu activități de terapie ocupațională se obține totodată și diminuarea costurilor specifice de spitalizare. Scopurile principale în terapia ocupațională sunt: menținerea bolnavului psihic într-un climat ambiental asemănător mediului socio-familial și apărarea, sau întărirea, autonomiei personale a pacientului psihic. În cadrul terapiei ocupaționale au loc activități ce vizează readaptarea bolnavului psihic, oferindu-i acestuia posibilitatea să se adapteze la cerințe noi ale normelor și valorilor sociale și familiale.
    Pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni orice activitate din cadrul terapiei ocupaționale este o modalitate de a se simți utili. Mulți dintre ei cer singuri să participe la diverse activități, să ajute la curățarea spațiilor din curte, la grădinărit sau la realizarea de obiecte decorative. Orice activitate terapeutică a acestora este supravegheată de personalul medical și de coordonatorii programelor de terapie.

    Am întrebat câțiva pacienți cum se simt, participând la diverse activități cu rol terapeutic. N.E., un domn care de ceva timp este pacientul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, mi-a spus că dintre toate spitalele, în care a mai fost internat, aici se simte cel mai bine și este tratat cel mai bine. Se bucură că poate asculta muzica și slujba la radio, că poate lucra manual diverse lucruri, că poate vorbi la telefon cu familia sa și că este bine îngrijit.
    La spitalul de la Dumbrăveni am cunoscut oameni care, deși suferă de probleme psihice, au descoperit că pot face lucruri de care nu se credeau niciodată în stare. Învățând unii de la alții, au descoperit că pot face tot felul de lucruri senzaționale, că pot sculpta minunat, că pot realiza icoane și că pot uita, preț de câteva ore, zilnic, de problemele pe care le au. Tot acolo am descoperit și că, dacă vrei să cunoști fața adevărată a unei societăți, trebuie să intri într-un spital de psihiatrie și să stai de vorbă cu pacienții, care nu sunt altceva decât oameni, din absolut toate clasele sociale și de la orice nivel intelectual, care nu au putut face față unei situații nefericite sau unui episod complicat al vieții. Fiecare pacient are o istorie a sa, o poveste de viață care l-a adus acolo. Cu excepția acelora născuți cu probleme, bolnavii psihici cronici sunt oameni care au pierdut controlul vieții. Ca angajat al unui spital cu un astfel de specific, trebuie să-ți lași viața personală la poartă, să empatizezi cu pacientul și să găsești puntea de legătură cu acesta. Am aflat că, fără a fi lipsit de înțelegere, trebuie să fii uneori ferm și că, dacă știi cum să privești lucrurile, poți învăța de la unii dintre ei.

    Psihologul Adrian Arghiroiu, cel care se ocupă direct de aceste programe de terapie ocupațională și lucrează cu pacienții, spune că scopul acestor activități este de menținere și dezvoltare a capacităților, de dobândire a noi abilități și de diminuare sau corectare a patologiei. Lunar, în jur de 30 de pacienți iau parte la orele de terapie ocupațională. „Menționăm că media bolnavilor care au participat la orele de terapie ocupațională este de 30/lună, iar pe tot timpul derulării orelor de activitate de ergoterapie și terapie ocupațională nu au fost accidente sau incidente care să pericliteze sănătatea fizică sau psihică a pacientului /salariatului care au fost angrenați în acest gen de activitate. Datorită sprijinului primit din partea întregii conduceri a unității, nu au fost probleme și nu au fost disfuncționalități în realizarea obiectivelor și activităților. Terapia ocupațională este arta și știința direcționării individului bolnav spre a participa la anumite activități pentru a-și reface, întări sau îmbunătăți performanțele, spre a facilita însușirea de noi abilități și funcții, care sunt necesare pentru adaptare socială și totodată diminuarea sau corectarea patologiei, pentru menținerea stării de sănătate. Scopul terapiei ocupaționale este de menținere și dezvoltare a capacităților, de a realiza satisfăcător pentru sine și pentru alții diverse activități și de a învăța să se controleze pe sine. Obiectivele terapiei ocupaționale constau într-un program bine organizat, ce vizează ca finalitate creșterea încrederii în sine, creșterea independenței în activitate a pacientului, reintegrarea lui în mediul social, de a oferi pacientului condiția psihosocială a normalității”
     Echipa din cadrul compartimentului „Staționar de zi”, care  se ocupă de terapia ocupațională, este formată din psiholog Adrian Arghiroiu, asistent medical Carmen Stănilescu, asistent social Cristina Șontica, instructor terapie Matei Crintea și Ștefan Băruș. Aceștia sunt coordonați de dr. psihiatru Mircea Mihai Duțescu.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?