Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

A murit scriitorul Ion Lazãr da Coza, fratele regretatului comisar șef Tomiță Lazăr

„Cei doi frați sunt acum împreună”, a scris duminică pe Facebook, Mariana Lazăr, fiica regretatului comisar șef Tomiță Lazăr.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, scriitorul vrâncean scria, pe 10 februarie:

„Acum două zile, scriitorul Tudor Cicu îmi dădea o veste îmbucurătoare, și anume faptul că am fost inclus în „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni” (pag.1177), proiect coordonat de academicianul Mihai Cimpoi, autor și director de proiect, Traian Vasilcău. Volumul este o lucrare biobibliografică, inedită, care prezintă biografiile scriitorilor români și referințele critice. Nu există până la ora actuală un dicționar de felul acesta care să adune scriitori români din întreaga lume. Enciclopedia se prezintă ca un fel de pandant ilustrativ, de completare, la „Dicționarul general al literaturii române”, însă este un dicționar de tip academic, cu analize foarte ample ale operei. Acad. Mihai Cimpoi a remarcat că la această lucrare de avengură s-a muncit 10 ani.”

Iar pe 9 februarie posta:

„HÂTRA

.

moartea nu mă pândeşte

ca un fur

nu-i nici gardian al risipitelor secunde

al ratărilor al

succeselor veselă

stă la vedere cocoţată adeseori pe

plasmă

cum tronau odinioară milieul

pe televizorul venus ST 12

şi peştele de sticlă turnat

la Mărăşeşti sau

pescarul cu ochi migdalați

fabricat în China

(vedeţi

comuniştii

români ne ofereau peşte

la fiecare

masă comuniştii chinezi ne arătau o

meserie –

avantaj ei) alteori

adastă pe raftul cu cărţi rezemată

de cele care

nu mai au loc pe verticală

și de obicei sunt încă

necitite – niște răni vii…

cel mai adesea mă sfidează

de pe tasta F5-refresh

ţopăie dragă

ţopăie îi zic

poate mă mai reîmprospătez

şi eu

rânjeşte: dar dacă-ţi cade sistemul?”

Ion Lazãr da Coza era căsătorit cu Vasilisia Lazãr-Grãdinariu, și ea scriitoare. Foarte mulți prieteni și-au exprimat regretul pentru trecerea la cele veșnice a scriitorului.

„Ion Lazăr-o flacără născută din prundurile Cozei, a luat drumul nemuririi. A pâlpâit în bătaia vântului rece al destinului dar niciodată n-a pregetat în a-și urma drumul căutării de sine. Cutreierând ungherele sufletului, a șlefuit diamante din colțuroase cuvinte și le-a înșirat în pagini memorabile. Cât va mai curge pârâul nărăvaș, până ce va mai da la iveală un alt “da Coza”, meșter de lumină? Fie-ți drumul lin, drag consătean, spre galeria de stele ale legendarei Țări a Vrancei. Sincere condoleanțe familiei și nemângâiatei sale, Vasilisia ”, a scris Toader Răduță.

„O veste tristă m-a tulburat și îndurerat peste măsură. Scriitorul Ion Lazãr da Coza a plecat la cele veșnice. Însemne Culturale – casa poeziei mele este de astăzi pentru totdeauna în doliu. Aici este locul în care m-am format și unde Ion Lazãr da Coza și Vasilisia Lazãr-Grãdinariu – oameni cu sufletul cât cerul mi-au îndrumat pașii pe cărările poeziei. Tot lor le datorez și primul meu volum de versuri – „Suflet la ofertă” apărut în format electronic pe Însemne Culturale. Uneori, cuvintele sunt prea sărace, pentru a exprima tot ce simt și aș vrea să scriu. Mulțumesc, Maestre da Coza! Drum drept în Lumină! Te îmbrățișez, Vasilisia. Sunt cu tot sufletul alături de tine!”, a postat Angelina Nadejde.

„Nu, tu nu ne-ai părăsit, prietene Ion Lazãr da Coza, tu ai plecat să alergi prin roua văzduhului, să numeri stelele și să întregești galaxia! Ai în fața ta o eternitate, scrie pe ea, așa cum ai făcut aici, pe pământ: cu dăruire, cu noblețe, cu sufletul tău bun și frumos! Cerul să-ți deschidă drum de lumină și pace, iar Vasilisiei Lazãr-Grãdinariu să-i dea putere să-și ia rămas bun de la tine. Golul pe care ni l-ai lăsat în cetatea cuvintelor va deveni o amintire dureros de senină! Dumnezeu să te ierte!”, este mesajul Ginei Zaharia.

„Astăzi ne despărțim de scriitorul Ion Lazar da Coza, omul anului pe anul 2018 în Vrancea, de fondatorul Însemne Culturale, cel care alături de soția și scriitoarea Vasilisia Lazãr-Grãdinariu a ghidat pașii multor scriitori, aflați la începuturi, sigur și ferm. Mereu l-am prețuit pe domnul da Coza și mereu voi păstra memoria sa vie. Atunci când a fost premiat la secțiunea PROZĂ în cadrul festivalului ,,Alexandru Macedonski ” am fost fericită ca macedoneancă să îl reprezint. Scriu din adolescență, dar în 2014 am început să public și primul om care m-a ghidat pe Însemne literare a fost domnul da Coza. Mereu discret dar sever, în slujba limbii române totdeauna. Dumnezeu să îl odihnească la dreapta Sa! Dumnezeu să te odihnească, Ion Lazãr da Coza”, a transmis Angi Melania Cristea.

„ION LAZĂR DA COZA este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, pe care l-am comparat cu Preda și nu am greșit. Deși a scris destul, nu a trăit suficient cât să i se recunoască „oficial” valoarea. I-am publicat două cărți, de care știu că era foarte mândru, iar eu și mai mândru că mi-a încredințat visele sale. Drum lin spre stele, dragul meu prieten! Nu te vom uita niciodată!”, este mesajul lui Gheorghe A. Stroia.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: Facebook/Mariana Lazar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?