Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO: „Citim împreună pentru a vindeca planeta“ cu elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani

Ieri, 5 februarie, a fost Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Elevii de la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ din Focşani s-au alăturat acestui demers şi au citit împreună cu voce tare pentru a vindeca planeta. Zilele de 4 şi 5 februarie au fost dedicate lecturii, iar Margareta Tătăruş, bibliotecar în cadrul Şcolii 2, a fost cea care i-a fascinat pe elevii de toate vârstele cu minunatele sale poveşti, cum ar fi cea despre „Străbunicul meu, Emil Racoviţă“, cărticică scrisă de Andreia Petcu, şi despre fascinanta corabie „Belgica“, ambarcaţiune care l-a purtat pe exploratorul Emil Racoviţă în prima sa expediţie pe îngheţatele ţinuturi ale Antarticii. Doamna „Margo“, aşa cum îi spun elevii, spune că este importat ca şi noi, adulţii, să citim cu voce tare alături de copii, astfel încât să le putem deschide apetitul pentru lectură.

Citim, deci trăim!

Lectura nu ar trebui să devină o corvoadă. Nu citim pentru că „TREBUIE“, ci pentru că „NE DORIM“. Am auzit de foarte multe ori că cititul ne ajută să devenim oameni mari, şi poate că nu am acordat prea multă importanţă acestui îndemn, dar, atunci când am înţeles că o carte citită nu ma ajută doar să obţin un 10 la ora de Limba şi literatura română, ci mă ajută să-mi dezvolt vocablarul şi să aflu informaţii pe care altfel poate nu aveam cum, am început să caut şi alte cărţi în afară de „Ion“, „Moromeţii“ sau alte opere de care aveam nevoie în şcoală.

Astăzi este 5 februarie 2020, e o zi specială pentru toţi cei care iubesc lectura, povestea, copii şi iubesc să fie împreună; e Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Această zi se sărbătoreşte la nivel internaţional, iar în România, Asociaţia «Citim Împreună România» s-a gândit să adune laolaltă cât mai mulţi oameni din ţara noastră care în această zi să se aşeze alături de copii, bunici, părinţi, nepoţi şi de toţi cei care există în viaţa noastră pentru a citit împreună. Tema de anul acesta este următoarea: citim împreună pentru a vindeca planeta. A fost drăguţ pentru că unii copii au spus că nu putem vindeca planeta prin citit, alţii au spus că da, însă, după ce am avut momente de lectură împreună, au descoperit că în cărţi putem găsi o mulţime de idei şi o mulţime de resurse prin care să putem acţiona astfel încât să vindecăm planeta pentru că merită… pentru viitorul copiilor noştrii merită să vindecăm planeta şi să avem grijă de ea.

La Şcoala «Ion Basgan» astăzi vom avea un maraton de lectură, de fapt am început de ieri citind în grădina şcolii astfel încât să ne conectăm cu natura şi să înţelegem mai bine şi mai repede că a ne conecta la tot ceea ce ne asigură oxigenul şi sănătatea, aşa cum spuneau şi copii, este foarte important. Până acum, am citit cu toţi elevii de la clasa a III-a, iar de la ora 09:30 se va desfăşura activitatea cu cei de la clasa a IV-a, însă pe tot parcursul zilei, în clase, domnii profesori, fie de Limba română, de Istorie, de Geografie şi învăţătorii au momente de lectură în care citesc împreună cu cei mici din cărţile care ne învaţă cum să avem grijă de planeta Pământ“, a spus Margareta Tătăruş, bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Ion Basgan“ Focşani.

Cel mai frumos lucru care există pe pământ!“

Cum îi putem convinge pe copii să citească? Simplu, citind împreună cu ei. Cărţile nu sunt duşmanii noştrii; dacă nu ne place o carte, mai sunt milioane de alte cărţi dintre care cel puţin una este posibil să coincidă cu ceea ce ne place nouă. „Putem convinge copii să citească dacă noi, adulţii, citim împreună cu ei cu voce tare. Nu e nici-o ruşine, nu e nici-o obligaţie… este un moment atât de special creat între oameni, şi este momentul în care inima, sufletul şi mintea lor ajung acolo unde ne dorim cu toţii pentru viitorul nostru. A citi împreună cu voce tare trebuie să fie, sau cred că este deja, cel mai frumos lucru care există pe pământ, în afară de naşterea unui copil“, mai adaugă Margareta Tătăruş.

Copiilor de la clasa a IV-a le-a plăcut ora de citit împreună cu voce tare, ba mai mult, au propus şi câteva idee pentru a salva planeta. O fetiţă a spus că: „Este important să citim. Cu cât citim mai mult, cu atât descoperim şi putem ajuta să se inventeze lucruri care ar putea salva planeta! Trebuie să acţionăm acum, nu doar atunci când vom fi noi mari!“, iar un coleg de clasă a adăugat faptul că pentru a salva planeta: „Vom replanta copaci! Eu aş zice să citim cărţi care ne învaţă cum să plantăm copaci, apoi plantăm şi noi şi salvăm planeta!“.

Timid, un băieţel a spus că ar trebui să-i avertizăm încă de pe acum pe oamenii mari, să nu mai facă atât de multe greşeli care afectează viitorul planetei: „Eu aş vrea să avertizăm lumea să nu mai facă această greşeală, aşa putem să evităm acest lucru!“.

Ieri am aflat de la copii de clasa a VI-a că nu li s-a mai citit cu voce tare de când aveau 5 ani şi că le place să asculte poveşti. Tot de la ei am aflat ieri că, împreună, dacă citim, dacă reuşim să găsim cele mai potrivite cărţi, şi atunci intervine biblioteca, şcoala, familia, putem să găsim soluţii şi idei. Nu trebuie să reinventăm roata, ci pur şi simplu să conştientizăm mai bine că trebuie să avem grijă de ceea ce este în jurul nostru, să avem grijă de copiii noştri şi, prin lectură, să le stârnim curiozitatea, să-i provocăm şi să-i motivăm să crească mari şi frumoşi“, a concluzionat Margareta Tătăruş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?