Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Constanţa: Circa 200.000 de sticle cu apă sfinţită, pregătite de Arhiepiscopia Tomisului pentru Sărbătoarea Bobotezei

Circa 200.000 de sticle au fost umplute cu agheasmă şi împărţite enoriaşilor în cadrul slujbei religioase din Ajunul Bobotezei oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa, a anunţat arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Luni, de Bobotează, după slujba de sfinţire a apelor, care va avea loc pe faleza Cazinoului, agheasma va fi oferită credincioşilor, atât îmbuteliată, cât şi direct din butoaiele ce vor fi purtate în procesiune de atelaje trase de boi şi măgari, pe străzile Constanţei. „Anul acesta avem tot circa 200.000 de sticle, pe care le pregătim, le etichetăm, le vom umple duminică. Am comandat mai multe butoaie, încă şapte butoaie de 5 tone, ca să putem să ne încadrăm în timp. Acum timpul de umplere (n.r. – a sticlelor) este mai scurt, deoarece, fiind duminică, nu mai slujim de la 5.30, ci de la ora 7.00, dar avem nădejde că avem posibilitatea să umplem concomitent circa 200 de sticle, deci timpul se scurtează pentru că avem mai multe butoaie mari, unde avem la fiecare câte opt robineţi. (…) Avem şi anul acesta pregătite carele de boi, de măgari, voi merge iarăşi cu o şaretă printre, ca să mă încadrez, şi timpul cred că ne va fi favorabil”, a spus, într-o conferinţă de presă, arhiepiscopul Tomisului.

După slujba de Bobotează de pe faleza Cazinoului, la care se estimează participarea a circa 20.000 de persoane, vor fi aruncate în apa mării trei cruci, cei ce le vor aduce la mal fiind recompensaţi. „Vor fi trei cruci, ca în fiecare an, iar câştigătorii vor primi un pacheţel cu calendare, icoane şi câţiva bănişori, pentru că este o competiţie sfântă”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisului a informat, printr-un comunicat de presă, că în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, la ora 7.00, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, urmând ca la ora 9.30 să oficieze slujba de Sfinţire mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor de Bobotează. În aceeaşi zi, la ora 12.00, ierarhul Tomisului a fost la Penitenciarul Poarta Albă, unde a oferit angajaţilor şi deţinuţilor sticluţe cu Aghiasmă Mare şi a rostit un cuvânt de învăţătură celor privaţi de libertate. La ora 15.00, arhiepiscopul Tomisului a poposit la Biserica „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Hârşova, de aici plecând în procesiune către malul Dunării. Slujba de Sfinţire mare a apei a fost oficiată la ponton, apoi ierarhul a aruncat trei cruci în apa Dunării, recuperate de tineri curajoşi.

Totodată, ÎPS Teodosie a sfinţit o icoană a Maicii Domnului, replică a celei mai importante icoane a comunităţii româneşti de la Muntele Athos, icoana „Prodromiţa” (Înaintemergătoarea), care este donată Arhiepiscopiei Tomisului de către George Becali şi care a fost apoi aşezată spre permanentă cinstire la mănăstirea „Prodromiţa”, de lângă Hârşova.

Luni, 6 ianuarie, la ora 8.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa; la ora 11.30 se va porni în tradiţionala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până pe faleza Cazinoului; la ora 12.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de Sfinţire mare a apei pe faleza Cazinoului. La sfârşitul acesteia, ÎPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului; la ora 16.00, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de Sfinţire mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu; la ora 17.30, arhiepiscopul va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, din municipiul Constanţa, care îşi serbează hramul a doua zi.

Primăria Constanţa a informat că pentru buna desfăşurarea a manifestărilor religioase, circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată din 4 ianuarie, ora 18.00, până pe 6 ianuarie, ora 14.00, în zonele adiacente Arhiepiscopiei Tomisului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?